Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν, βαριά σύννεφα στις Βρυξέλλες για Τουρκία


Τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν είτε έχει άγνοια κινδύνου είτε απλώς επιμένει να θεωρεί ότι απλώς είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Τρίτη εξήγηση δε δείχνει να υπάρχει σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος λίγες μέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Ο κ.Ερντογάν από την μία δηλώνει «φιλοευρωπαιστής» και από την άλλη ξορκίζει κάθε τι το ευρωπαικό, με αποκορύψωμα την στάση που κράτησε στον έλεγχο του τουρκικού εμπορικού πλοίο από την γερμανική φρεγάτα. Από όποια λοιπόν σκοπιά και να δεις την τακτική Ερντογάν, δεν μπορεί παρά να επισημάνεις ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών μόνο καλό κάνουν στα ελληνικά συμφέροντα ενόψει της συνάντησης των Βρυξελλών.

Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία «τραβάει το σχοινί», αγνοώντας επιδεικτικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην ίδια στάση με ξεκάθαρες απαντήσεις που έχουν συγκεκριμένη στόχευση. Μακριά από επικοινωνιακούς «τσαμπουκάδες» και υψηλούς τόνους.

Ετσι λοιπόν η Αθήνα καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει νέα παράνομη Navtex για τη συνέχιση των προκλητικών ενεργειών της σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι τις 29 Νοεμβρίου και κάλεσε τη γείτονα χώρα να ανακαλέσει άμεσα τη νέα παράνομη απόφασή της.

Η Κυβέρνηση επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι με τη νέα αυτή κίνηση η Άγκυρα παραβιάζει για άλλη μια φορά το Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης, θέτει εμπόδια στη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα».

Το ενδιαφέρον πάντως φαίνεται να εστιάζεται αυτή τη φορά όχι στο πώς αντιδρά η Αθήνα, κάτι που από την πρώτη στιγμή είναι γνωστό, αλλά στο τρόπο αντίδρασης της ΕΕ. Μετά και από το περιστατικό με το τουρκικό εμπορικό πλοίο , η Άγκυρα έφτασε στο σημείο να ζητήσει τα ρέστα από τις ευρωπαϊκές χώρες, προχωρώντας ακόμα και σε διάβημα διαμαρτυρίας. Κίνηση που εξόργισε το Βερολίνο, το οποίο αποτελεί έναν από τους πλέον προνομιακούς συνομιλητές του κ.Ερντογάν. Το μεγάλο ερώτημα είναι το κατά πόσο και κυρίως το πώς θα εκφραστεί αυτή η αυξανόμενη δυσφορία πολλών κρατών μελών που δείχνουν να χάνουν την υπομονή τους με την Άγκυρα, στη Σύνοδο της 10ης Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έβαζαν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών προεξοφλώντας, μία ακόμα πλούσια στα λόγια αλλά φτωχή στις πράξεις, συνάντηση των ηγετών της ΕΕ. Οι τελευταίες όμως πληροφορίες που έρχονται από τη βελγική πρωτεύουσα δείχνουν ότι κάτι πάει να αλλάξει και μάλιστα με τον Ταγίπ Ερντογάν να «κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ακούμε για μεγάλο διάστημα μία ρητορική από την Αγκυρα, η οποία δεν συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας και με μια προσπάθεια ειλικρινούς επίλυσης της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όλα αυτά θα τα αξιολογήσουν οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι είδαν το πόσο προσχηματική υπήρξε η αποκλιμάκωση που προηγήθηκε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου» τόνισε στο liberal.gr πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου κανείς δεν μπορεί αυτή την στιγμή να το προβλέψει. Αυτό όμως που μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα είναι ότι το κλίμα για τον κ.Ερντογάν έχει αλλάξει ακόμα και σε αυτούς που βρίσκονται σταθερά κοντά του. Το ζητούμενο είναι αυτό να εκφραστεί και στις πράξεις...

Κώστας Αλεξανδρής
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]