Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ντόναλντ Τραμπ: Από τον Λευκό Οίκο στη φυλακή;


Εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη σε τριάντα υποθέσεις αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποχώρηση από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τους New York Times. Εναντίον του αναμένεται να στραφεί και η Deutsche Bank.

Ερμητικά αποκλεισμένο και αυστηρά φυλασσόμενο παραμένει το Trump Tower, το στρατηγείο του Ντόναλντ Τραμπ στην Πέμπτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. "Δεν νομίζω να επιστρέψει ποτέ ο ίδιος ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη", λέει ο Ντέιβιντ Νάσαου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οι New York Times εκτιμούν ότι τον απερχόμενο πρόεδρο περιμένουν κατηγορίες ή τουλάχιστον δικαστική έρευνα σε περίπου τριάντα υποθέσεις που αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, απάτη, φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα. "Δεν είναι παράξενο που ο Τραμπ κάνει ό,τι μπορεί για να γαντζωθεί στην εξουσία", συμπεραίνει ο Νάσαου.

Από την άλλη πλευρά το επιτελείο του απερχόμενου προέδρου αφήνει να εννοηθεί ότι ο Τραμπ, ακόμη και αν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, θα επιδιώξει την επανεκλογή του με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στις προεδρικές εκλογές του 2024. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο των New York Times Ντέιβιντ Ένριχ, εξειδικευμένο στο τραπεζικό ρεπορτάζ, "αυτό και μόνο τον καθιστά στόχο για τους ανακριτές, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση μπορεί και να έλεγαν ότι, εντάξει, δεν είναι πια πρόεδρος, ας μην επιμείνουμε σε όλες αυτές τις υποθέσεις..."

Μετά τον Γουάινστιν, ο Τραμπ;

Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) ο περιφερειακός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Σάιρους Βανς έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για πιθανή εμπλοκή των επιχειρήσεων Τραμπ σε τραπεζική και ασφαλιστική απάτη. Πρόκειται για έναν σχολαστικό και επίμονο δικαστικό λειτουργό, που έχει συνδέσει το όνομά του, μεταξύ άλλων, με την καταδίκη του παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμούς και σεξουαλική κακοποίηση στο Χόλιγουντ. Ήδη ο Βανς προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ. "Υποθέτω ότι όλα θα γίνουν πιο εύκολα για τους ανακριτές, εφόσον ο Τραμπ δεν θα καλύπτεται πλέον από τη δικαστική ασυλία", λέει ο Ντέιβιντ Ένριχ.

Δεν πρόκειται μόνο για ποινικές υποθέσεις. Μία σοβαρή εκκρεμότητα, τονίζει ο Ένριχ, είναι και τα ανοιχτά δάνεια του απερχόμενου προέδρου. "Στα επόμενα τέσσερα χρόνια πρέπει να αποπληρώσει δάνεια άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, για τα περισσότερα από τα οποία έχει δώσει προσωπικές εγγυήσεις", λέει ο αναλυτής των New York Times. "Αν δεν πληρώσει, τότε οι πιστωτές του- και κυρίως η Deutsche Bank- θα μπορούσαν να στραφούν εναντίον του, προχωρώντας ακόμη και σε κατάσχεση της περιουσίας του..." Η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστορικό Ντέιβιντ Νάσαου, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αφήνουν να εννοηθεί οι αγορασμένες διαφημιστικές πινακίδες με το όνομά του σε κεντρικά σημεία της Νέας Υόρκης. Σε αυτό συμφωνεί ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμων Νταγκ Μούτσιο, λέγοντας ότι "κανείς πλέον δεν θέλει να κάνει δουλειές με τον Τραμπ και κανείς δεν θέλει να του δανείσει χρήματα...". Πρόσφατο ρεπορτάζ του γερμανικού ειδησεογραφικού δικτύου N-TV αναφέρει ότι ο Τραμπ είναι πελάτης της Deutsche Bank εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ έχει λάβει δάνεια που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

Καταφύγιο στη Φλόριντα

Σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση (ARD) ένα πολύ πιθανό σενάριο είναι να εγκατασταθεί ο απερχόμενος πρόεδρος στην πολιτεία της Φλόριντα, όπου άλλωστε έχει ήδη δηλώσει την κύρια κατοικία του. Ο Ντέιβιντ Νάσαου εκτιμά ότι ο Τραμπ θα ιδρύσει έναν νέο, δικό του δημοσιογραφικό οργανισμό, καθώς "δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε τον Μέρντοχ, ούτε το Fox News. Θα ασκήσει τρομερή πίεση στους Ρεπουμπλικανούς εκβιάζοντάς τους ότι αν δεν δείξουν απόλυτη αφοσίωση στο πρόσωπό του, θα αρχίσει κι εκείνος να καταφέρεται εναντίον τους".

Πολλοί εκτιμούν ότι οι δικαστικές έρευνες θα προχωρήσουν και σε πολλές περιπτώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο, ελάχιστοι ωστόσο πιστεύουν ότι τελικά ο απερχόμενος πρόεδρος θα βρεθεί στη φυλακή. "Σε τελική ανάλυση δεν θα ήταν καλό για κανέναν να φυλακιστεί ο Τραμπ" λέει ο ιστορικός Ντέιβιντ Νάσαου. "Σε αυτήν την περίπτωση θα γινόταν ‘μάρτυρας’ για τις επόμενες γενιές, θα δίχαζε ακόμη περισσότερο το έθνος και τελικά θα έβγαινε ο ίδιος ωφελημένος από αυτή την ιστορία".

‘Αντγιε Πάσενχαιμ (ARD)
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Deutsche Welle






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]