Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η αγωνία του «τερματοφύλακα» Ερντογάν πριν τα «πέναλτι» του Τζ.Μπάιντεν



Η αρνητική προδιάθεση του νέου Αμερικανού προέδρου Τ.Μπάιντεν απέναντι στον ίδιο τον Ερντογάν και η ευαλωτότητα της τουρκικής οικονομίας που είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις διαθέσεις της Ουάσιγκτον, μεγαλώνουν την αγωνία στην ΄Άγκυρα για την επόμενη ημέρα των αμερικάνικων εκλογών.

Η αίσθηση ότι η ατιμωρησία και η ασπίδα προστασίας που άπλωνε πάνω από το καθεστώς Ερντογάν ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ τελειώνει οριστικά ,έχει σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα, καθώς οι επιλογές για τον κ.Ερντογάν είναι περιορισμένες και αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα.

Τις επόμενες λίγες εβδομάδες μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντα του ο κ.Μπάιντεν και ενώ μεσολαβεί μια δύσκολη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. (10-11 Δεκεμβρίου) η Τουρκία αναμένεται να επιδιώξει να επιβάλει τετελεσμένα ,να διευρύνει το πλαίσιο έμπρακτων διεκδικήσεων της και συγχρόνως να εμφανίζεται τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ουάσιγκτον ότι είναι η πλευρά που επιδιώκει τον διάλογο.

Το γεγονός ότι ο χρόνος μετράει αντίστροφα πια για μια νέα κατάσταση πραγμάτων ,που μάλλον δεν θα ευνοεί και δεν θα προσφέρει ανοχή στον κ.Ερντογαν, υποχρεώνει τον τούρκο ηγέτη να ..βιαστεί για να προωθήσεις τους στόχους του .

Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός είναι που προκαλεί συναγερμό και στην Αθήνα ,ώστε να αποφευχθεί είτε η διεύρυνση των τετελεσμένων που επιχειρεί ο κ.Ερντογάν είτε ο εγκλωβισμός της χώρας σε μια παγίδα που θα οδηγούσε σε θερμό επεισόδιο, υπό τους όρους που επιλέγει η Τουρκία, πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό στην Ουάσιγκτον ..

Οι σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον αρχίζουν να κινούνται σε χαμηλό βαρομετρικό κάτι που είναι απολύτως δικαιολογημένο λαμβάνοντας υπόψη τα όσα διαμείφθηκαν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Τζ. Μπάιντεν και της τουρκικής ηγεσίας . Που ίσως δικαιολογούν το γεγονός ότι ο κ.Ερντογάν, ακολούθησε το παράδειγμα του Β.Πούτιν και δεν έχει συγχαρεί ακόμη τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο, περιμένοντας όπως είπε την «έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων».

Ο κ.Μπάϊντεν δεν είχε κρύψει ποτέ την αντιπάθεια του στον Τ.Ερντογάν στο αυταρχικό καθεστώς που έχει επιβάλει στην Τουρκία , δεν έχει κρύψει την συμπάθεια του στους Κούρδους, δεν έχει κρύψει την φιλία του για την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είχε δηλώσει ο ίδιος τον περασμένο Ιανουάριο στους New York Times προκαλώντας ακραίες αντιδράσεις και προσβλητικές για το πρόσωπο του νέου Αμερικανού Προέδρου από τον περίγυρο του Ερντογάν .

Ο κ.Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τον Ερντογάν «αυταρχικό ηγέτη» που «πρέπει να πληρώσει» , είχε υποστηρίξει την πολιτική εκπροσώπηση των Κούρδων ( ο κ.Ερντογάν έχει φυλακίσει κούρδους βουλευτές και δημάρχους), είχε δηλώσει ότι πρέπει η αντιπολίτευση να ανατρέψει τον Ερντογάν «όχι με πραξικόπημα αλλά με εκλογική διαδικασία» ,και φυσικά είχε επισημάνει την σχέση της Τουρκίας του κ.Ερντογάν με την Ρωσία που για τον ίδιο συνιστά τον μεγάλο αντίπαλο . Όταν η συζήτηση αυτή που είχε μάλιστα βιντεοσκοπηθεί αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο προκάλεσε σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Αγκυρας με τον υποψήφιο και νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στις 6 Οκτωβρίου το Επιτελείο Μπάιντεν -Χαρρις εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα «την ένταση μεταξυ Ελλάδας και Τουρκίας» .Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίνεται ότι «οι διαφορές στην περιοχή πρέπει να επιλύονται ειρηνικά και η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα ολων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά και να προστατεύονται». Εκφράστηκε επίσης η στήριξη στην άρση του εμπάργκο πώλησης μη φονικών όπλων στην Κύπρο που είναι «στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ». Και η ανακοίνωση των υποψηφίων τοτε και νυν προέδρου και αντιπροέδρου των ΗΠΑ κατέληγε ως εξής:

«Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία να απέχει από κάθε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας ,συμπεριλαμβανομένων των απειλών χρήσης βίας , να αφήσει χώρο για την διπλωματία να πετύχει . Καλώ επίσης τον πρόεδρο Ερντογάν να ανακαλέσει την πρόσφατη απόφαση του για την Αγια Σοφιά σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στο πρώην καθεστώς του Μουσείου διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε όλους, περιλαμβανομένων και των ορθοδόξων πιστών».

Η NAVTEX για τις παράνομες έρευνες του ORUC REIS λήγει τις 14 Νοεμβρίου ,η Τουρκία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα αποσύρει το ερευνητικό ώστε να μπορεί να εμφανισθεί ότι ευνοεί τον .. διάλογο ( ο οποίος θα είναι διαρκώς υπο την ομηρεία της έκδοσής μιας νέας NAVTEX).Ο κ.Ερντογάν την επόμενη Κυριακή θα πάει γι α «πικ νικ» στα Βαρώσια, ενώ το Oruc Reis συνεχίζει να παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, το Barbaros πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην κυπριακή AOZ στρώνοντάς το έδαφος για την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz είτε στην κυπριακή ΑΟΖ είτε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα…

Νίκος Μελέτης
Liberal




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]