Διεθνή πλοκάμια τουρκικής προπαγάνδας
Ο άτυπος πόλεμος που η Τουρκία έχει εξαπολύσει εναντίον των Ελλήνων είναι ύπουλος και πολυδιάστατος. Δεν αφορά μόνο τις πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις, τις βάναυσες προσβολές στα αισθήματα των Ελλήνων, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά. Αφορά και την επίμονη προσπάθεια να απομονώσει την Ελλάδα από τους εταίρους της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και να αμαυρώσει το όνομα των Ελλήνων διεθνώς. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα πεδία της αντιπαράθεσης και τις μεθόδους των Τούρκων, να καλλιεργούμε στρατηγικές συμμαχίες πριν δεχθούμε πλήγματα, να έχουμε έτοιμη στρατηγική για να απαντάμε στις προκλήσεις που ίσως δεν προβλέψαμε.
Πρόσφατο παράδειγμα για τους κινδύνους να βρεθεί η Ελλάδα απολογούμενη εκεί που η ίδια κατέχει το ηθικό πλεονέκτημα, αφορά το δημοσίευμα των New York Times της 14ης Αυγούστου, το οποίο ισχυρίζεται ότι «υιοθετώντας σκληρή γραμμή, η Ελλάδα αναγκάζει μετανάστες να γυρίσουν πίσω, εγκαταλείποντάς τους στη θάλασσα».
Το ρεπορτάζ, σύμφωνα με τον συντάκτη, βασίστηκε στις καταγγελίες «τριών ανεξάρτητων οργανισμών, δύο ερευνητών και της τουρκικής ακτοφυλακής», καθώς και στις μαρτυρίες και οπτικό υλικό ανθρώπων που του είπαν ότι ήταν θύματα αυτής της τακτικής. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι αυτό συμβαίνει. Τη στιγμή που η χώρα δέχεται επίθεση σε πολλά μέτωπα από την Τουρκία, το ρεπορτάζ προκάλεσε αγανάκτηση και μια αίσθηση ότι η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα στοχοποιεί την Ελλάδα χωρίς να σημειώνει επαρκώς πώς η Αγκυρα εκβιάζει την Ελλάδα και την Ε.Ε. με την απειλή ότι θα τις πλημμυρίσει με μετανάστες και πρόσφυγες. Ο,τι και αν συμβαίνει, η ύπαρξη τέτοιων ρεπορτάζ απαιτεί άμεση, εμπεριστατωμένη απάντηση και επαγρύπνηση. Δεν αρκεί μια διάψευση: χρειάζεται είτε η δέσμευση για διερεύνηση των καταγγελιών, είτε σαφείς αποδείξεις ότι το ρεπορτάζ δεν ευσταθεί. Αυτό μπορεί να φαίνεται περιττό σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα· είναι, όμως, απολύτως αναγκαίο. Επειδή τέτοιες καταγγελίες αποκτούν μια επικίνδυνη δυναμική, κυρίως όταν «προωθούνται» καταλλήλως από κάποιους.
Λίγες ώρες αφού είχε δημοσιευθεί το ρεπορτάζ των «Τάιμς», μεγάλο ειδησεογραφικό σάιτ της Νοτίου Αφρικής (το News24.com) αναπαρήγαγε την είδηση. Παρέπεμψε στην είδηση με τουίτ που έλεγε: «Η Ελλάδα έδιωξε κρυφά πάνω από 1.000 μετανάστες, εγκαταλείποντάς τους στην ανοικτή θάλασσα». Το τουίτ και το άρθρο συνοδεύονταν από φωτογραφία που έδειχνε μαύρους ναυαγούς, με σωσίβια στο νερό, σε διάσωση στα ανοικτά της ιταλικής νήσου Λαμπεντούζα το 2017. Την ίδια ημέρα, η αγγλική έκδοση του τουρκικού πρακτορείου ΕΗΑ Medya ανάρτησε τουίτ λέγοντας: «Η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων από την Ελλάδα αναγνωρίζεται και από τα νοτιοαφρικανικά μέσα ενημέρωσης». Σημείωνε την αναπαραγωγή του ρεπορτάζ των ΝΥΤ από το News24.com. Σε άλλη ανάρτηση, το ΕΗΑ έγραφε, «Η Ελλάδα αναγκάζει πρόσφυγες να βγουν από τα εθνικά ύδατά της, σκοπίμως προκαλεί ζημία στις βάρκες τους και τους αφήνει να πεθάνουν». Ενώ μόνο 22.600 παρακολουθούν το ΕΗΑ News, το δεύτερο τουίτ διαβάστηκε πάνω από 130.000 φορές. Δεν γνωρίζω πόσοι διάβασαν το τουίτ του News24.com επειδή το σάιτ το έχει αποσύρει από το Twitter. (Χθες το πρωί ζήτησα από τον αρχισυντάκτη του News24.com να μου πει τι συνέβη· έως το απόγευμα δεν μου είχε απαντήσει.) Τα σχόλια, όμως, πρέπει να ήταν πολλά. «Τι θα γίνει εάν κάνουμε τα ίδια σε όλους τους Ελληνες στην Αφρική και τους ρίξουμε στον ωκεανό όπως έκαναν στους Αφρικανούς αδελφούς και αδελφές μας;» σχολίασε μια κυρία Audrey, η οποία αφιέρωσε σε αυτή την υπόθεση αρκετά από τα μόλις 69 τουίτς που έχει αναρτήσει από τον Φεβρουάριο του 2020.
Η υπόθεση συνέχισε να επιδεινώνεται. Στις 19 Αυγούστου το αντιπολιτευόμενο κίνημα Economic Freedom Fighters (Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας) απαίτησε την αποπομπή των πρεσβευτών της Ελλάδας από «όλες τις χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα», σύμφωνα με το σάιτ The South African. «Το ΕFF παίρνει θέση εναντίον συμπεριφοράς της ελληνικής κυβέρνησης που θεωρεί ρατσιστική και βάρβαρη», έγραψε. Το έντονα λαϊκιστικό EFF κατήγγειλε ότι «Αφρικανοί και Αραβες πρόσφυγες εκτίθενται στην ίδια βία της εποχής της σκλαβιάς, όταν τους έκλεβαν απ’ αυτή την ήπειρο και πουλιόντουσαν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού». Στις 26 Αυγούστου η πρεσβεία της Ελλάδας απέρριψε τις καταγγελίες του EFF, σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα πήρε θέση εναντίον του απαρτχάιντ και δεν έχει αποικιοκρατικό παρελθόν στην Αφρική ή οπουδήποτε αλλού. Διακεκριμένες προσωπικότητες της Ελληνικής Κοινότητας της Νοτίου Αφρικής υπερασπίστηκαν την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε δύσκολες εποχές». Οι πολύ ορθές επισημάνσεις της πρεσβείας, όμως, αποδεικνύουν πόσο άμεσος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες και η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, από έναν αδίστακτο μηχανισμό προπαγάνδας που έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στα πιο ανύποπτα μέρη. Θα επανέλθουμε στο θέμα.
Νίκος Κωνσταντάρας
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...