Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσαβούσογλου για Καστελλόριζο: Αν η Ελλάδα υπερβεί τα όρια εκείνη θα χάσει


Η κατάσταση και η ψηφοθηρία προστάζει όπως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απειλήσει εκ νέου την Ελλάδα κι έτσι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φάνηκε για άλλη μια φορά συνεπής, απειλώντας την Ελλάδα. Αφορμή πάρθηκε από την προκαθορισμένη μεταφορά της Εθνοφρουράς στο Καστελόριζο, με πλοίο της γραμμής, όπως γινόταν πάντοτε, κάτι που ανακάλυψαν εκ νέου τα τουρκικά ΜΜΕ και έσπευσαν να επιτεθούν στην Ελλάδα ότι τάχα στρατιωτικοποιεί τη Μεγίστη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλγερινό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι "αυτά τα νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν. Η Ελλάδα, έπειτα από τα δημοσιεύματα στον Τύπο, ανέφερε ότι επρόκειτο για αλλαγή φρουράς. Αν δεν φέρουν βαρύ οπλισμό αυτές οι δυνάμεις, τότε μπορούν να βρίσκονται (στο Καστελόριζο) για λόγους ασφάλειας. Αλλά υπάρχει κι ένα όριο σε αυτό. Αν η συγκεκριμένη στρατιωτική επάνδρωση το υπερβαίνει, τότε η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει".

Πέραν αυτού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποφάσισε να ασχοληθεί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επαναλαμβάνοντας κατά πάγια τακτική, τα λεγόμενα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Με την άνευ όρων στήριξη της ΕΕ, η Ελλάδα προβαίνει σε προκλητικά βήματα κατά του διεθνούς δικαίου όχι μόνο στο Καστελόριζο αλλά και στο Αιγαίο. Δεν διεκδικούμε τα δικαιώματα κανενός, αλλά ούτε και επιτρέπουμε την καταπάτηση των δικών μας. Αυτού του είδους τα βήματα θα βλάψουν την Ελλάδα. Μην κάνετε αρνητικά βήματα κατά της Τουρκίας με την παρότρυνση άλλων ή με την εκμετάλλευσή σας από άλλους. Εμείς πάντοτε το λέμε. Εμείς είμαστε υπέρ του να καθίσουμε στο τραπέζι, να διαπραγματευτούμε με όλους και να βρούμε μια λύση για την εκμετάλλευση και τη δίκαιη κατανομή στην ανατολική Μεσόγειο", σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Στη συνέχεια προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο λέγοντας πως "η Ελλάδα προσπαθούσε να προκαλέσει την Τουρκία, υιοθετώντας μια εχθρική στάση". Παρά ταύτα είπε "η Τουρκία είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα προκειμένου να λυθούν οι διαφωνίες αναφορικά με τα δικαιώματα και τους πόρους στη Μεσόγειο, αρκεί να είναι ανοιχτή και η Αθήνα".

Μόλις χθες το βράδυ πάντως η τουρκική κυβέρνηση αγνοώντας άπαντες που καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης εξέδωσε νέα Navtex για το Ορούτς Ρέις. Με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους, η ωκεανογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, γνωστοποιούσε ότι ο πλους του Ορούτς Ρέις, στην περιοχή που περικλείεται στις συντεταγμένες των προηγούμενων Navtex θα συνεχιστεί, μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου. Επαναλαμβάνοντας μάλιστα την οδηγία προς τα πλοία, να κρατούν απόσταση τουλάχιστον 6 ναυτικών μιλίων.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας η οποία εξέδωσε αντι-Navtex στη νέα Navtex της Τουρκίας. Στην αντι-NAVTEX τονίζεται ότι είναι άκυρη η τουρκική NAVTEX, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Και όπως δήλωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών "Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]