Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πύρινη κόλαση στη Μόρια


Κάηκε ο καταυλισμός
Στον δρόμο 13.000 μετανάστες

Τα χειρότερα σενάρια έγιναν πραγματικότητα στη Μόρια στις 02:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο καταυλισμός - "πόλη" των 13.000 προσφύγων και μεταναστών κάηκε και συνεχίζει να καίγεται. Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.


Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα. Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσής τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Οι εικόνες από την πύρινη λαίλαπα είναι συγκλονιστικές. Πυρκαγιές ξέσπασαν και στις περιοχές Βατούσα και Αντίσσα του Δήμου Δυτικής Λέσβου ενώ έγιναν αναφορές για επίθεση με πέτρες σε πυροσβέστες.

'Οπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δήχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ

Εν τω μεταξύ ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

"Οι μετανάστες έχουν εγκαταλείψει το ΚΥΤ κι έχουν κατευθυνθεί στον ελαιώνα, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν σταματήσει κάποιους από αυτούς στην είσοδο της Μυτιλήνης" τόνισε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης.

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε ταυτόχρονες φωτιές

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Στρατής Κύτελης έκανε λόγο για "μια πολύ δύσκολη νύχτα εν μέσω πανδημίας". Είπε ότι 12.000 μετανάστες είναι στον δρόμο και φυλάσσονται. "Μεταξύ αυτών και πάσχοντες" με κορονοϊό. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς κάποιοι από τους μετανάστες διέφυγαν στα βουνά, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, και "αναμένουμε το φως της ημέρας για να δούμε τί έχει συμβεί. Ευελπιστώ ότι η εκκένωση (του καταυλισμού) έγινε με ασφάλεια". Σημείωσε ότι ο Δήμος περίμενε σήμερα να βγουν τα αποτελέσματα 1000 τεστ κορονοϊού που έγιναν σε μετανάστες.

Ο κ. Κύτελης τόνισε ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο καθώς και οι "φυλασσόμενοι μετανάστες επί της εθνικής οδού". Για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, ο Δήμαρχος είπε: "Δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε ταυτόχρονες φωτιές και στη Δυτική Λέσβο και μέσα στο ΚΥΤ. Όταν σε ένα ΚΥΤ δυναμικότητας 2.800 ατόμων φιλοξενείς πάνω από 12.000 άτομα, καταλαβαίνετε ότι οι εντάσεις ποτέ δεν έλειψαν. Η πανδημία ήταν αυτή η οποία ήρθε για να δώσει αυτό το έναυσμα λόγω και του κλεισίματος του ΚΥΤ και της φύλαξης των όσων έπασχαν από τον COVID 19".

Στο μεταξύ, σχεδόν ταυτόχρονα με τη φωτιά στη Μόρια, ξέσπασαν χθες το βράδυ δύο ακόμη πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στις περιοχές Βατούσα και Αντίσσα στα δυτικά του νησιού, όπου επιχειρούν έως αυτή την ώρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]