Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Καυτό» 48ωρο για ελληνοτουρκικά σε ΝΑΤΟ και Κορσική


Ανεβαίνει ο διπλωματικός πυρετός όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το επόμενο διήμερο να θεωρείται καθοριστικό για τη συνέχεια. Οι προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης των προκλήσεων της Άγκυρας και εξομάλυνσης της έκρυθμης κατάστασης θα διαφανούν εν πολλοίς στις Βρυξέλλες, έδρα του ΝΑΤΟ, όπου θα συνεδριάσει σήμερα το North Atlantic meeting και στην Κορσική, αύριο, κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν και τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Η κυβέρνηση, ίσως και λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται από τον διεθνή παράγοντα για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, δείχνει να έχει αναδιαμορφώσει την τακτική της (κατά κάποιους έχει μετατοπίσει τις «κόκκινες γραμμές» της), όσον αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής της σε συζητήσεις, έστω διερευνητικού ή τεχνικού χαρακτήρα. Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανταπόκρισης της χώρας μας στο κάλεσμα του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ για την αυριανή, πρώτη επαφή των δύο πλευρών σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών, ακόμα και χωρίς να έχει αποχωρήσει το Ορούτς Ρέις από το Αιγαίο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η γραμμή που επικράτησε τελικά ήταν ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να φαίνεται ότι απορρίπτει διαρκώς τις όποιες διεθνείς πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τόνοι, κάτι που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Τουρκία, «δείχνοντας» τη χώρα μας ως την υπαίτια του ναυαγίου του επιχειρούμενου διαλόγου.


Από εκεί και πέρα, πάντως, για να συμβεί αυτό και προκειμένου να υποβαθμιστεί η όποια προσπάθεια τεχνικών συζητήσεων, η κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε να προηγηθεί η σημερινή σύγκληση του ανώτατου οργάνου στο ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των μελών του, όπου θα θέσουμε την τουρκική προκλητικότητα ως απειλή -όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη τη Συμμαχία.

«H ουσία είναι η πολιτική συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα. Την επιδιώξαμε και θεωρούμε ότι είναι ελληνική διπλωματική επιτυχία», σημειώνει κυβερνητική πηγή και συνεχίζει: «Το έγγραφο που δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον κ. Στόλτενμπεργκ, με κάποιες ιδέες για αποκλιμάκωση και απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή, μας έθετε περιθώριο μιας εβδομάδας για να τοποθετηθούμε, να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και να υποβάλουμε τις δικές μας προτάσεις. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η σημερινή μέρα και αν αυτές οι παρατηρήσεις θα είναι γραπτές ή αν θα είναι άλλου τύπου, μετά και από τη συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ».

Πολιτικό σκέλος

Η συγκεκριμένη συνάντηση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι τελικά αυτή που ενδεχομένως να καθορίσει τις εξελίξεις, όπως και την πραγματοποίηση ή μη των αυριανών τεχνικών συζητήσεων σε στρατιωτικό σκέλος, προκειμένου να υπάρξει απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιδιώκει να συζητηθεί αρχικά το πολιτικό σκέλος των προκλήσεων, ποιος δηλαδή πραγματικά επιδιώκει την ένταση και ποιος τάσσεται υπέρ του διαλόγου και στη συνέχεια να αναζητηθούν τρόποι αποκλιμάκωσης.

Όσον αφορά το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Νότου, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (στον Alpha), «είμαστε στο επίπεδο που οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο τραπέζι να δουν όλη την προετοιμασία που έχει γίνει από τα αρμόδια Υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας. Και τα σκέλη της αμυντικής συνεργασίας από τη μία πλευρά και το εξοπλιστικό από την άλλη. Δεν θα υπάρχουν υπογραφές, αλλά ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι».

Παράλληλα, η συνάντηση των δύο ηγετών θα στείλει σαφή μηνύματα των ισχυρών δεσμών των χωρών τους, απέναντι στην Άγκυρα. Μάλιστα, η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε επισήμως ότι οι Κ. Μητσοτάκης και Εμ. Μακρόν θα ενημερώσουν μαζί τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, προκαλώντας ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά.

Χθες, εξάλλου, στην τηλεδιάσκεψη του Προεδρείου του ΕΛΚ με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η χώρα μας έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους εταίρους, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι «η Ελλάδα είναι σταθερά έτοιμη για διάλογο, καθότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις θέσεις της, όμως πραγματικός διάλογος δεν νοείται υπό το καθεστώς απειλών ή παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Φίλιππος Πανταζής
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]