Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «Ορούτς Ρέις» πλησιάζει το Καστελλόριζο


Αλλον έναν τακτικισμό της Αγκυρας στην προσπάθεια να κερδίσει προβάδισμα σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως ένα αδιάκοπο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game), αποκαλύπτουν οι διαρροές στον τουρκικό Τύπο περί έναρξης «τεχνικού διαλόγου» την ερχόμενη Πέμπτη στο ΝΑΤΟ, τον οποίο, σύμφωνα με αυτές, η Ελλάδα επιθυμεί να αποφύγει. Στην πραγματικότητα την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου λήγει η επταήμερη προθεσμία που έδωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δύο στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με απαντήσεις στο μονοσέλιδο non paper που τους έδωσε.

Σήμερα, όπως και κάθε Τετάρτη, συνεδριάζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) το οποίο έχει δύο βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη. Το πρώτο αφορά τη Ρωσία και το δεύτερο τις «εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο NAC προφανώς θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ωστόσο η Αθήνα περιμένει περισσότερο να αντιληφθεί ποιες είναι οι διαθέσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας και λιγότερο οποιαδήποτε εξέλιξη στον αποκαλούμενο «μηχανισμό» αποτροπής έντασης, που αναζητεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Ως προς την αυριανή εκπνοή της προθεσμίας από την Ελλάδα ο ΣΑ/ΣΕΒΑΣ θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβεί στη συνάντηση με τον κ. Στόλτενμπεργκ, όχι όμως για έναρξη κάποιων τεχνικών συζητήσεων, αλλά για να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις. Αυτές έγιναν χθες γνωστές μέσω κυβερνητικών διαρροών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση της έντασης τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, παραμένει η αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους “Ορούτς Ρέις”, η παρουσία του οποίου προκάλεσε την ένταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή». Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στη σημερινή συζήτηση στο NAC, λέγοντας ότι είναι προφανές πως «μια τέτοια πολιτική συζήτηση μεταξύ όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να προηγηθεί και να ορίσει τις παραμέτρους κάθε τεχνικής συζήτησης». Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «ως προς το έγγραφο με τις προτάσεις της Γραμματείας του ΝΑΤΟ, στο οποίο αναμένονται παρατηρήσεις, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει τα σχόλιά της όταν είναι έτοιμα».


Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ στην «Κ» «η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών απεμπλοκής [deconfliction] που θα μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και στρατιωτικών περιστατικών στην Ανατ. Μεσόγειο». Οι συνομιλίες αυτές, σημειώνει ο αξιωματούχος, «ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη», αναφέροντας παράλληλα ότι «δεν θα σχολιάζουμε κάθε συνάντηση ατομικά».

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στην τηλεδιάσκεψη του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τεκμήρια για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ εξέφρασε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη την αμέριστη στήριξή του στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στη φύλαξη των ευρωπαϊκών-ελληνικών συνόρων και την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο.

Πρόθυμη για μεσολάβηση η Μόσχα

Την προθυμία της Μόσχας να μεσολαβήσει, εφόσον της ζητηθεί, για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία. «Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις», είπε ο κ. Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αφήνοντας, επιπλέον, αιχμές και κατά των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «επανειλημμένως καλέσαμε όλες τις πλευρές (σ.σ.: για αποκλιμάκωση). Θα ήμασταν έτοιμοι να συμβάλουμε στις σχέσεις καλής γειτονίας σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τους ενδιαφερομένους». Τόσο από τον κ. Αναστασιάδη όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε στη συνέχεια ο κ. Λαβρόφ, ετέθη η στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να «ανοίξει» την Αμμόχωστο, ενδεχόμενο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]