Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Συνεχίζονται και σήμερα οι συγκρούσεις


Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε μερική επιστράτευση σήμερα μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες Κυριακή με τις ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας λόγω της αποσχιθείσας περιοχής του Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ υπέγραψε διάταγμα για μερική επιστράτευση κατά τη δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ήδη κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ενώ στην Αρμενία έχει ανακοινωθεί γενική επιστράτευση από χθες. Παράλληλα το Αζερμπαϊτζάν έχει επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε ένα μέρος της χώρας, κυρίως στην πρωτεύουσα Μπακού.

Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ του στρατού του Ναγκόρνο- Καραμπάχ, που υποστηρίζεται από την Αρμενία, και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με σημερινούς απολογισμούς, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται προκαλώντας ανησυχία για έναν ανοικτό πόλεμο μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν.

Όλες οι περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις – Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιράν, ΕΕ--, με εξαίρεση την Τουρκία, σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν, ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανακοίνωσε τον θάνατο 32 στρατιωτικών από χθες το πρωί όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην αποσχισθείσα περιοχή όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

Η περιοχή είναι εκτός του ελέγχου του Αζερμπαϊτζάν από τον πόλεμο που ξέσπασε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων.

Πέντε Αζέροι άμαχοι και δύο Αρμένιοι του Ναγκόρνο- Καραμπάχ επίσης σκοτώθηκαν.

Από την πλευρά του το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά έξι Αζέροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής και 19 έχουν τραυματιστεί.

Ο απολογισμός όμως ενδέχεται να είναι βαρύτερος με τις δύο πλευρές να αναφέρουν ότι κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στον αντίπαλό τους και μεγάλες απώλειες, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις καταστροφές που επέφεραν.

Το Μπακού ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 550 στρατιώτες του εχθρού και το Γερεβάν περισσότερους από 200.

Το υπουργείο Άμυνας του Ναγκόρνο- Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατός του ανέκτησε τις θέσεις που είχε χάσει χθες, όμως το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την κατάκτηση νέων περιοχών.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν "πλήττουν τις θέσεις του εχθρού με ρουκέτες, με το πυροβολικό και την αεροπορία (…) και κατέκτησαν πολλές στρατηγικής σημασίας θέσεις γύρω από το χωριό Τάλιχ”, επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας της χώρας αυτής του Καυκάσου που έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη στα έσοδά της από το πετρέλαιο.

"Ο εχθρός υποχωρεί”, τόνισε.

Κατηγόρησε μάλιστα τον στρατό του Ναγκόρνο- Καραμπάχ ότι βομβάρδισε περιοχές αμάχων στο αζέρικο χωριό Τάρταρ.

Έπειτα από εβδομάδες πολεμικής ρητορικής το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε χθες μεγάλη "αντεπίθεση” σε απάντηση στην "επιθετικότητα” της Αρμενίας, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό της, τεθωρακισμένα οχήματα και βομβαρδίζοντας από αέρος την αποσχιθείσα περιοχή.

Οι συγκρούσεις, οι πιο αιματηρές από το 2016, προκάλεσαν παγκόσμια ανησυχία, με τη Ρωσία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ – τις τρεις χώρες που μεσολαβούν για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ομάδα του Μινσκ-- να ζητούν κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε τον ιστορικό εχθρό του ότι "κήρυξε πόλεμο στον αρμένικο λαό”, ενώ ο Αλίεφ απάντησε ότι "θα νικήσει”.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι στηρίζει το Μπακού, ενώ το Γερεβάν και το Ναγκόρνο- Καραμπάχ κατηγόρησαν την Άγκυρα για στρατιωτική και πολιτική παρέμβαση, καταγγέλλοντας ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή μισθοφόροι και εξοπλισμός από την Τουρκία.

"Η Τουρκία πολεμά εναντίον του Ναγκόρνο- Καραμπάχ (…) Υπάρχουν τουρκικά ελικόπτερα, F-16 και μισθοφορικά στρατεύματα από διάφορες χώρες”, κατήγγειλε ο Αραΐκ Αρουτιουνιάν πρόεδρος της αποσχιθείσας περιοχής χθες το βράδυ.

Η Μόσχα, που έχει φιλικές σχέσεις και με τις δύο χώρες, ζήτησε χθες τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών μέσω του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να μπορέσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ένας ανοικτός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών προκαλεί ανησυχία για σοβαρή αποσταθεροποίηση της περιοχής, κυρίως αν η Τουρκία και η Ρωσία, που έχουν διαφορετικά συμφέροντα στον νότιο Καύκασο, παρέμβουν στη σύγκρουση.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]