Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προκλήσεις διαρκείας από Άγκυρα που βρίσκουν... τοίχο


Η Αθήνα κυρώνει τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για ΑΟΖ

Της Νίκης Ζορμπά

Πρόκληση διαρκείας συνιστά η στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο με τον Όρουτς Ρεις να εξακολουθεί να πλέει άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανεβάζοντας την ένταση στην περιοχή και αυξάνοντας τον κίνδυνο η "τριβή" να προκαλέσει ένα απευκταίο "ατύχημα" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ως προειδοποίησε τις προάλλες ο Πρωθυπουργός.

Παρά την απροθυμία του Βερολίνου, κυρίως, να εξεταστούν άμεσα κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τον ρόλο του ταραχοποιού που ενδύεται στην περιοχής, το διπλωματικό "μπλόκο" που χτίζει η Αθήνα σε συνδυασμό με τη σταθερό "ναι" σε διάλογο με Άγκυρα αλλά με κανόνες και προϋποθέσεις και μόνο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, θωρακίζουν διπλωματικά την χώρα φέρνοντας Ε.Ε και ΗΠΑ σε "εγρήγορση" για την επικίνδυνη ένταση που δημιουργεί ο Ερντογάν στην περιοχή.


Η Αθήνα κυρώνει τις συμφωνίες

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα διαμηνύει σε εταίρους ότι προτίθεται να κυρώσει άμεσα τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, μόλις ανοίξει η Βουλή, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ 24-28 Αυγούστου.

Στην δε Γερμανία, η οποία τις τελευταίες ημέρες στέλνει παγίως "σινιάλα" για απευθείας διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας, η κυβέρνηση απαντά: Διάλογος ναι, αλλά υπό κανόνες και προϋποθέσεις, με πρώτη, την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή για την οποία είναι απολύτως υπεύθυνη η τουρκική προκλητικότητα.

Αυτό διαμήνυσε πεντακάθαρα στο πρόσφατο "διάγγελμά" του ο πρωθυπουργός, στέλνοντας επαναλαμβανόμενο μήνυμα διαλόγου με την Τουρκία, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών.

Μπορέλ σε Τουρκία: Υπονομεύει τον διάλογο

Και μπορεί η σύνοδος των ΥΠΕΞ την Παρασκευή να "απέτυχε" να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, μετά από μπλόκο της Ελλάδας αφού ένιπτε τας χείρας του και δεν δεχόταν να μπει σαφής στήριξη της χώρας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, αλλά ο Ζοζέπ Μπορέλ , απηύθυνε χθες νέα μομφή προς την Άγκυρα.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, μέμφθηκε ευθέως την Άγκυρα για υπονόμευση της προσπάθειας και των διαπραγματεύσεων για διάλογο προκειμένου να σημειωθεί άμεση αποκλιμάκωση της έντασης .

Αντίδραση που προκάλεσε η νέα τουρκική ανακοίνωση για γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που οριοθετήθηκε από την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Νέο μήνυμα από τις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, νέο μήνυμα από τις ΗΠΑ εστάλη στον Ταγίπ Ερντογάν δια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μαικ Πομπέο.

Μετά τη συνάντησή με τον Νίκο Δένδια την Παρασκευή στην Βιέννη, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, συναντήθηκε χθες με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία.

"Είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο" ήταν το μήνυμα που απηύθυνε στην Άγκυρα αμέσως μετά το τετ α τετ του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας σε tweet του ότι η συνάντηση έγινε την κατάλληλη στιγμή καθώς συνομίλησαν για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]