Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο απένταρος σουλτανο-πετρελαιάς


Στο τέλος της χούντας ζήσαμε και εμείς "μαγκιές", με αποθέματα του Πρίνου για 1000 χρόνια! Τα πετρέλαια του Αιγαίου θέλουν πολλά λεφτά, σουλτάνε μου.

Γιατί είναι σε τέτοια βάθη, πολυχρονεμένε μας..., που είναι σχεδόν απίθανο να σε συμφέρει να τα βγάλεις.

Και αυτή είναι η αλήθεια με τα πετρέλαια και τα φυσικά αέρια. Ειδικά του Αιγαίου.

Όλα τα άλλα, για θεούς και δαίμονες που θέλουν να τα κρατάνε κάτω από την θάλασσα..., είναι παραμύθια αγρίων..., για όλους τους ιθαγενείς του Αιγαίου.

Για ρωτήστε και την EXXON ή την TOTAL. Ρωτήστε και τους Καναδούς που βρήκαν τα δικά μας πετρέλαια, στην Θάσο, στις αρχές του 1974 (με την πετρελαϊκή κρίση στο φουλ). Ήταν συμφέρουσα (ακόμη και τότε) η εκμετάλλευση στα μεγάλα βάθη που τα βρήκαν;

Ρωτήστε τον Πούτιν και τους Ρώσους, (με τα δικά τους αποθέματα επίσης σε πολύ μεγάλα βάθη), πόσες φορές κάνουν τον σταυρό τους, να δουν σε ύψη τις διεθνείς τιμές, ώστε να γίνουν πιο συμφέρουσες οι δικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το ξέρει βέβαια ο σουλτάνος ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, όπως θέλει να τα δείχνει και να τα λέει στους Τούρκους που ταλαιπωρεί.

Το ξέρει πως είναι άλλο πράγμα το βρήκα αντίκλινα με γερά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Και εντελώς άλλο αν συμφέρει η εκμετάλλευσή τους.


Σήμερα μάλιστα, το 2020 του κορωναϊού με τις μόνιμα χαμηλές διεθνείς τιμές πετρελαίων και αερίων (ξέχωρα από τα πρόσκαιρα γεωπολιτικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια) που ήρθαν για να μείνουν. Και θα μείνουν.

Το ερευνητικό σκάφος, κάθε ερευνητικό σκάφος, ακόμη και το δικό σου, για να σου χαρτογραφήσει τα αντίκλινα των υδρογονανθράκων (πετρέλαια – φυσικά αέρια) ξοδεύει 120.000 δολάρια την ημέρα μόνο για ένα σουλάτσο. Χωρίς δουλειά.

Σκέψου τι στοιχίζει όταν το έχεις αραγμένο στις παραλίες. Έτσι για να πουλάς χαρές και ελπίδες στον κοσμάκη σου.

Όταν ξεκινήσει τις χαρτογραφήσεις, θα σου ζητήσει πάνω από 10.000.000 δολάρια για να σου δώσει κάποιο αποτέλεσμα.

Και τι αποτέλεσμα. Χαρτογραφικές εκτιμήσεις για το περιεχόμενο του αντικλίνου (συγκέντρωση αποθέματος σε σχήμα χελώνας) που έψαξε.

Και αν τα αποθέματα έχουν μετακινηθεί από κάποιο άνοιγμα;

Θα στο δείξει πεντακάθαρα η γεώτρηση. Αλλά κάθε γεώτρηση έχει έξοδα πάνω από 100.000.000 δολάρια.

Και αφού ξοδέψεις όλα αυτά τα λεφτά, τότε και μόνο τότε θα καταλήξεις, αν σε συμφέρει η εκμετάλλευση των συγκεκριμένων αποθεμάτων.

Αν μάλιστα η προοπτική αυτή είναι συμφέρουσα, σε σχέση με τις εξελίξεις στις τεχνολογίες για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Αυτό συμβαίνει με το Αιγαίο και τα αποθέματα που τώρα πλασάρει ο σουλτάνος παριστάνοντας και τον "πετρελαιά" επειδή (ως άριστος γνώστης της δικής του, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας), ξέρει να κινήσει τα σωστά πιόνια...

Ξέρει ότι η Ευρώπη αποκλείεται να του τραβήξει το αυτί..., με κυρώσεις, όσο οι Γερμανοί ποντάρουν στα συμφέροντά τους στην Τουρκία και στους Τούρκους της Γερμανίας (και γιατί να μη το κάνουν...), άρα δεν επαρκεί η κάποια (μη ανατρεπτική) παρενόχληση..., από τους Γάλλους.

Με αυτά τα δεδομένα, του είναι αδιάφορο αν τα αποθέματα (ειδικά των πετρελαίων), στις περιοχές που δικαιούται να ψάξει στο Αιγαίο, δεν είναι τόσο όσα λέει και αν αυτά που υπάρχουν είναι ασύμφορα για εκμετάλλευση επειδή βρίσκονται σε πολύ μεγάλα βάθη.

Έχει πάντως άνεση να παίξει το παιχνίδι του, καθώς φρόντισε να διαθέτει και δικά του ερευνητικά σκάφη.

Μπορεί να ξοδεύει 100.000 δολάρια την ημέρα να κάνουν σουλάτσο..., αλλά όταν θελήσει να πουλήσει όνειρα στον λαό του τα βάζει να βγάζουν ό,τι αποτελέσματα του κάνει κέφι...

Αυτό συμβαίνει με τον σουλτάνο-πετρελαιά και άντε τώρα εσύ με τη διπλωματία σου και "τον σταυρό στο χέρι" να τον βάλεις να κλάψει...

Από τη στιγμή που η Ευρώπη δεν πρόκειται να τον συμμαζέψει, με τις κυρώσεις που επιβάλλονται, (όσο οι Γερμανοί έχουν λόγους να τα "μασάνε", αποκαλύπτοντας βέβαια έτσι και τη σκόπιμη πλαδαρότητα της Ε.Ε. στις συλλογικές αντιδράσεις- αλλά τι να το κάνεις-) πραγματικός σύμμαχος της Ελλάδας θα αποδειχθεί μόνο ο χρόνος. Ο χρόνος μαζί με το οικονομικό χάος στην Τουρκία που θα φέρει την απογοήτευση των Τούρκων και για τα πετρελαϊκά καραγκιοζιλίκια Ερντογάν, στο Αιγαίο.

Στέλιος Κράλογλου
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]