Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διάλογος με Τουρκία μόνο για θαλάσσιες ζώνες


Της Νίκης Ζορμπά

Διάλογο με την Τουρκία ναι αλλά υπό την προϋπόθεση να "μαζέψει" τα πλοία της, να δώσει τέλος στην κλιμάκωση της έντασης που προκαλεί και υπό τον όρο ότι αυτός ο διάλογος θα αφορά τη μοναδική εκκρεμότητα που έχει η Ελλάδα με την γείτονα: Τις θαλάσσιες ζώνες.

Αυτοί είναι οι όροι που θέτει η ελληνική πλευρά απέναντι στις ...εκκλήσεις που δέχεται από εταίρους για να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία. "Εκκλήσεις" οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, κυριότατα δηλαδή το Βερολίνο, οφείλονται στην παρούσα χρονική συγκυρία τουλάχιστον στην απροθυμία να διαλέξουν "πλευρά", κερδίζοντας χρόνο σε ρόλο "Πόντιου Πιλάτου".

Από κει και πέρα, η στρατηγική της Αθήνας για εντατικοποίηση του διπλωματικού αγώνα προκειμένου να συνεχίσει να εκθέτει την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας και του ρόλου της ως "ταραξία" της περιοχής, παραμένει μείζονα προτεραιότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα αξιοποιήσει την έκτακτη τηλεσύνοδο της Ε.Ε για την Λευκορωσία, παρεμβαίνοντας και ενημερώνοντας ξανά την Ε.Ε για την τουρκική παραβατικότητα.


Επικίνδυνο "φάουλ" Διακόπουλου

Στο μεταξύ, στην ιδιαίτερα αυτή κρίσιμη συγκυρία , δεν βοήθησε ιδιαιτέρως η τοποθέτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος χθες προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο Μαξίμου , δηλώνοντας με τρόπο μάλιστα απολύτως... φυσικό: Ας μην κοροιδευόμαστε, το Όρουτς Ρεις, έχει κάνει έρευνες.

Το Μαξίμου τον "μάζεψε" υποχρεώνοντάς τον σε διευκρινιστική δήλωση: Δεν εννοούσε ότι έχει κάνει έρευνες αλλά "προσπάθειες" για έρευνες είπε και εν πάση περιπτώσει δεν ήταν σκοπός του Όρουτς Ρεις, οι έρευνες.

Η ζημιά παρά ταύτα, έγινε.

Δένδιας: Προσχηματικές οι εκκλήσεις για διάλογο

Από την Κύπρο πάντως χθες ο Νίκος Δένδιας ( συναντήθηκε με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του) , διαμήνυσε ότι το μόνο που δεν απασχολεί στην παρούσα συγκυρία την Τουρκία, είναι ο διάλογος. "Προσχηματικές οι εκκλήσεις" της Άγκυρας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας πως η "εμμονή στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί τετελεσμένα. Δεν παράγει δίκαιο. Επιβεβαιώνει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την έλλειψη επιχειρημάτων από την πλευρά της.

"Ατύχημα" φοβάται και το Βερολίνο

Την ανησυχία του έλληνα υπουργού Εθνικής Αμύνης για κίνδυνο ατυχήματος στην περιοχή, συμμερίστηκε και η γερμανίδα ομόλογός του, με την οποία συνομίλησε χθες, βάζοντας και ο ίδιος από πλευράς του τα "όρια" του διαλόγου: Έχουμε ετοιμότητα να συζητήσουμε με τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, υπό την προϋπόθεση άμεσης απόσυρσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται πως η κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ συμμερίσθηκε την εκτίμηση του Έλληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος και, συνεπώς, πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αποφευχθεί οιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης και να υπάρξει εκτόνωση, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο" σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το χαβά τους οι Τούρκοι

Η Άγκυρα στο μεταξύ, συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης και σε επίπεδο ρητορικών απειλών.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος , σε δηλώσεις του προφανώς με το βλέμμα κυρίως στο εσωτερικό της Τουρκίας, συνέχισε τα περί "γαλάζιας Πατρίδας":

"Η Ελλάδα παίζει λάθος παιχνίδι. Κάνει παιχνίδια που ξεπερνάνε το μπόι της. Την προειδοποιούμε την Ελλάδα , αυτό το παιχνίδι που πάτε να παίξετε μπορεί να μετατραπεί σε ελληνική τραγωδία. Δεν θα είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν θα επιτρέψουμε να παίζεται ελληνικό θέατρο μέσω της διπλωματίας. Δεν έχουμε κάτι να σας παραχωρήσουμε στην Γαλάζια Πατρίδα, στην Πατρίδα των Αιθέρων ούτε στην Πατρίδα της Ξηράς".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]