Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυξημένη επιφυλακή των Ε.Δ. όλο το καλοκαίρι


Ο «ασκός του Αιόλου» σε τυχόν ενεργοποίηση του παράνομου μνημονίου

Μπορεί η διπλωματία να έκανε την κίνησή της στην σκακιέρα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως εφόσον η Τουρκία ορέγεται σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις, η Αθήνα δεν θ’ απαντήσει σε μια τόσο προκλητική ενέργεια που θίγει άμεσα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Και τότε όπως επισημαίνεται από ανώτατα χείλη οι παρεμβάσεις τρίτων που θέλουν να συνιστούν ψυχραιμία, καλό θα ήταν ν’ απευθυνθούν στην προκλητική γειτονική μας χώρα διότι για την Ελλάδα το ενδεχόμενο παρουσίας σεισμογραφικού συνεπάγεται μόνο με δυο λέξεις, αποτροπή και αποτελεσματικότητα.

Σε πολλά επίπεδα η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν παραινέσεις προς Έλληνες αξιωματούχους, η Αθήνα να κάνει το πρώτο βήμα «καλής θέλησης».

Όμως δεν ήταν και λίγες οι απαντήσεις που έλαβαν οι συγκεκριμένοι κύκλοι, πως δεν γίνεται η Ελλάδα να δείχνει ένα θετικό πρόσωπο και από την άλλη πλευρά να εισπράττει μια ρητορική προκλήσεων που ξεπερνούν πλέον και το επίπεδο απειλής.

Ταυτόχρονα οι πράξεις της γειτονικής χώρας, μέρα με τη μέρα, ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια των προκλητικών ενεργειών στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου.


Οι παραινέσεις αυτές έχουν γίνει τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, με την Αθήνα ν’ απαντά πως αν θέλει η Τουρκία ηρεμία, πρώτη θα πρέπει να σταματήσει τα όσα προκλητικά κάνει, με πρώτες τις υπερπτήσεις.

Πριν λίγες ώρες μάλιστα η δήλωση του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν ιδιαίτερα ξεκάθαρη και το μήνυμα αυτό που έστελνε είχε απευθείας παραλήπτη το κέντρο αποφάσεων των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας.

Ο ασκός του Αιόλου…

«Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Αν πραγματοποιηθούν οι έρευνες που έχει εξαγγείλει, θα ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου» , είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών κι αυτή ίσως αποτελεί μια από τις δηλώσεις που δεν μας έχει συνηθίσει ο κος. Δένδιας.

Πάντως για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως δεν έχουν αλλάξει τίποτα απολύτως στον σχεδιασμό που έχουν κάνει σε επιχειρησιακό επίπεδο για την αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίου, αλλά και στον τομέα της αυξημένης εγρήγορσης.

Και δεν είναι καθόλου παράλογο να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση διότι τα προηγούμενα χρόνια που η Τουρκία διαρκώς έλεγε πως θα στείλει σεισμογραφικό σκάφος σε Ελληνικά νερά, εντός της υφαλοκρηπίδας το έκανε. Οι κινήσεις εκείνες δεν ήταν παρά μια καλοφτιαγμένη «επιθεώρηση», ώστε να καταλάβει έως που μπορεί η Αθήνα να τεντώσει από την δική της πλευρά το σχοινί.

Ανώτατοι κύκλοι πάντως έλεγαν ότι αυτό η γείτονα δεν το έχει δει και πως όλες οι προηγούμενες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς εκτός από νόμιμες είχαν φτάσει μέχρι ενός σημείου μέχρι να καταλάβει η Τουρκία ότι θα έπρεπε να αλλάξει ρότα.

Ωστόσο με την ύπαρξη του παράλογου και κυρίως παράνομου Τουρκο-Λιβυκού συμφώνου, η Τουρκία δεν θα διστάσει να πράξει μια διθυραμβικού τύπου παρουσία εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με ερευνητικό, συνοδεία φρεγατών και παρουσία UAV ώστε να διαφημίσει την ισχύ της σε on line σύνδεση ακόμη και με τα Social Media που τόσο καλά χειρίζεται ως αντικείμενο προπαγάνδας και μονταζιέρας.

Κατά συνέπεια οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού δεν θα μπορούσαν παρά να είναι μια από τις πιο σαφείς προειδοποιήσεις για τυχόν παράνομες κινήσεις που θα επιχειρήσει να κάνει η Τουρκία το επόμενο διάστημα.

Η ισχυρή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού συμβάλλει στις δεύτερες σκέψεις…

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός πως ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος ασκήσεων από όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις, με κορωνίδα αυτών τον τορπιλισμό του παλιού πλοίου ΈΒΡΟΣ από υποβρύχιο τύπου 214, στα νερά της Μεσογείου, οι μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου δεν γύρισαν όλες στο ναύσταθμο.

Θα επαναλάβουμε ότι για πρώτη φορά το Πολεμικό Ναυτικό βρέθηκε τόσο νότια στην υφαλοκρηπίδα και πραγματοποίησε μια επιχειρησιακά πολύ σοβαρή άσκηση στην οποία συνεργάστηκε με την Πολεμική Αεροπορία.

Ο on line χάρτης, όπως μας μεταφέρουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μαρτυρά ότι η αυξημένη επιφυλακή παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα γι’ αυτή την εποχή, με τα μέλη πληρωμάτων από τις μονάδες επιφανείας να έχουν να δουν το ναύσταθμο αρκετό διάστημα.

Φρεγάτες παραμένουν εν πλω σε υπηρεσία σκοπού, δηλαδή σε αυξημένη ετοιμότητα κι όχι όπως παλιά κοντά στην Εύβοια, αλλά σε κρίσιμες για την Ελληνική κυριαρχία περιοχές.

Οι Πυραυλάκατοι αγκιστρωμένες στα δικά τους μετερίζια κι από εκεί παρατηρούν οτιδήποτε επιχειρήσει να κινηθεί στα Ελληνικά νερά.
Οι Κανονιοφόροι ως πλοία επιτήρησης επιτελούν διπλή αποστολή, για την προάσπιση των θαλασσίων συνόρων και την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών.

Μαζί με τα σκάφη του Λιμενικού και τους Αμφίβιους Καταδρομείς, συνεχίζουν την αποστολή αντιμετώπισης της ασύμμετρης απειλής, όπου η δεύτερη φάση της ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί από την Τουρκία.

Σ’ ότι αφορά την Πολεμική Αεροπορία δεν πρόκειται να ρίξει στροφές διαβεβαίωναν ιπτάμενοι που δεν σταματούν να πετούν στο Αρχιπέλαγος.

Τα μεγάλα Comao από σχεδόν όλες τις πολεμικές μοίρες, δίνουν διαρκώς ραντεβού στον ουρανό του Αιγαίου, εκεί δηλαδή που καλούνται και να επιχειρήσουν σχεδόν κάθε μέρα καταδιώκοντας την τουρκική προκλητικότητα.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]