Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΣΥΡΙΖΑ και τρομοκρατία, ένας ανομολόγητος έρωτας


18 χρόνια συμπληρώθηκαν ήδη αυτές τις μέρες από το δραματικό καλοκαίρι του 2002 όταν ένα φτηνό κινέζικο ρολόι που έκανε τη βόμβα του Σάββα Ξηρού να εκραγεί πρόωρα στα χέρια του, άλλαξε τον ρου της ιστορίας της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και ξετύλιξε το κουβάρι της μακροβιότερης τρομοκρατικής οργάνωσης της Ευρώπης που αποσταθεροποίησε τη χώρα και τη δυσφήμισε για 27 ολόκληρα χρόνια στα πέρατα της οικουμένης.

Η ιστορία της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και κυρίως η διάρκεια της, δεν ήταν καθόλου τυχαίο γεγονός καθώς οι «ιδέες» αυτών των αυτόκλητων «αγωνιστών», είχαν για μεγάλη χρονική περίοδο σημαντική αποδοχή στην κοινή γνώμη πράγμα που με τη σειρά του δεν ήταν καθόλου άσχετο και με τη στήριξη-νομική και πολιτική-που πρόσφεραν απλόχερα «δικαιωματιστές» πολιτικοί κυρίως από το χώρο της λεγόμενης Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αρκετοί θα θυμούνται ότι ήδη από τις δεκαετίες του '80 και του '90 , μέλη, στελέχη και φίλοι του τότε Συνασπισμού, προεξάρχοντος του τότε προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου, αναλάμβαναν εργολαβικά τη νομική στήριξη κατηγορουμένων για τρομοκρατικές πράξεις φτιάχνοντας και τότε «κλίμα» πίεσης προς τις διωκτικές αρχές και τους δικαστές με σκοπό την ευνοϊκή μεταχείριση των ατόμων αυτών, πράγμα που πολύ συχνά επετύγχαναν και παρά το γεγονός ότι συχνά υπήρχαν ατράνταχτα πειστήρια ενοχής τους.


Καθόλου επίσης τυχαίο ότι όταν εξαρθρώθηκε η 17Ν, κανένας πολιτικός από το χώρο της Αριστεράς, δεν μπήκε τότε στον κόπο να συγχαρεί τις διωκτικές αρχές και ακριβώς το ίδιο συνέβη και με την εξάρθρωση του ΕΛΑ παλαιότερα η της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς πριν μερικά χρόνια.

Η «παράδοση» αυτή συνεχίστηκε απρόσκοπτη καθώς στις δίκες των μελών της 17Ν που ακολουθήσαν, 8 στελέχη του Σύριζα κατέθεσαν σαν μάρτυρες υπεράσπισης τους τη στιγμή που οι ίδιοι άνθρωποι ποτέ δεν βρήκαν να πουν δυο λόγια συμπάθειας για τα θύματα της οργάνωσης και ουδέποτε συμπαραστάθηκαν στους συγγενείς τους.

Ένα μάλιστα από τα στελέχη αυτά, η Μάνια Μπαρζέφσκι, ανθυποψήφια κάποτε του Τσίπρα για την ηγεσία του Σύριζα, αποκαλούσε τους δολοφόνους της 17Ν, «πολιτικούς κρατουμένους».

Το Μάρτιο του '14, ένα άλλο στέλεχος του Σύριζα, ο Νίκος Γιαννόπουλος, παρουσίασε το βιβλίο του Κουφοντίνα σε ειδική εκδήλωση στη Νομική Αθηνών το οποίο είχε μάλιστα προλογίσει. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ίδιος άνθρωπος, μαζί με το γιο του πρώην Προέδρου τη Βουλής Βούτση, υποδεχόταν τον Κουφοντίνα στην πρώτη του άδεια και τον συνόδευε στις βόλτες του στην Αθηνά, όχι πολύ μακριά από τα σημεία που ο ίδιος είχε άνανδρα δολοφονήσει αθώους ανθρώπους.

Τον Μάρτιο του '15, μία βουλευτής τότε του Σύριζα, η Βάσω Λέβα, επισκέφθηκε στο νοσοκομείο Λαμίας τον Κουφοντίνα που είχε μεταφερθεί εκεί μετά από απεργία πείνας για να τον διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση Σύριζα θα καταργούσε τις φυλακές τύπου Γ, θα βελτίωνε τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων δολοφόνων της 17Ν και θα φρόντιζε ώστε να τους παραχωρούνται περισσότερες άδειες.

Όλες οι υποσχέσεις της βουλευτού τηρήθηκαν στο ακέραιο, οι φυλακές τύπου Γ καταργήθηκαν με το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση Σύριζα, οι συνθήκες κράτησης των δολοφόνων τρομοκρατών εξισώθηκαν με αυτές των απλών ποινικών και οι άδειες άρχισαν να δίνονται αφειδώς.

Ένα άλλο στέλεχος του Σύριζα, ο Πάνος Λάμπρου, που ήταν ανάμεσα στα 8 στελέχη του που είχαν καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης της 17Ν, ανέλαβε το 2015 ως «ειδικός σύμβουλος» στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Με την ιδιότητα του αυτή συνομιλούσε με πολλούς κρατουμένους, ειδικά όμως με τους καταδικασμένους για τρομοκρατία για τις συνθήκες κράτησης των οποίων έδειχνε ιδιαίτερη επιμέλεια και φροντίδα.

Όταν ο πρώτος υπουργός Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης Σύριζα, Γιάννης Πανούσης, αποχώρησε από τη θέση του τον Αύγουστο του’15 μην αντέχοντας άλλο τον εσωκομματικό πόλεμο που δεχόταν, κατήγγειλε δυο βουλευτές τότε του Σύριζα καθώς και τον Πανό Λάμπρου, ως «φιλικά προσκείμενους σε τρομοκράτες». Ο ίδιος κατέθεσε τότε σχετικό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο που όλως περιέργως μπήκε στο αρχείο χωρίς καν να διερευνηθεί.

Τον Ιανουάριο του '16, ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα Μπαλαουρας, περιέγραψε τη 17Ν, ως «μια οργάνωση που είχε ένα ιδεώδες υπέρ του ανθρώπου». Μια δήλωση που ξεσήκωσε σάλο καθώς ήταν η απολυτή ύβρις για τα θύματα τη 17Ν, ο ίδιος όμως δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη.

Τον Αύγουστο του '18, νέος υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σύριζα διορίστηκε ο κύριος Μιχάλης Καλογήρου, που υπήρξε επίσης ο ίδιος συνήγορος υπεράσπισης ατόμων εμπλεκομένων σε υποθέσεις τρομοκρατίας, ο ένας από του οποίους συνελήφθη ξανά πέρυσι για απόπειρα ληστείας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, προφανώς γιατί το «επαναστατικό ταμείο» είχε ξεμείνει από χρήματα .

Η αλληλουχία των γεγονότων είναι τόσο μεγάλη και οι συμπτώσεις τόσες πολλές για να είναι τυχαίες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ Σύριζα και τρομοκρατίας υπάρχει ένας έρωτας ανομολόγητος μεν αλλά μάλλον κεραυνοβόλος και με διάρκεια.

Κυριάκος Μπερμπερίδης
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]