Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέο Γερμανικό "άδειασμα" στην Τουρκία


Ο Μάας αρνήθηκε να άρει προς το παρόν την απαγόρευση ταξιδιών στην Τουρκία

Η Γερμανία θα πρέπει να επανεξετάσει την ταξιδιωτική της προειδοποίηση κατά της Τουρκίας, "βάσει αντικειμενικών κριτηρίων", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μία προσπάθεια και να καλοπιάσει τη Γερμανία, αλλά και να επισημάνει το χτεσινό του σχόλιο, πως η απόφαση για συνέχιση του ταξιδιωτικού αποκλεισμού προς την Τουρκία, κρύβει "αντι-τουρκικές" πολιτικές και δεν έχει να κάνει με τον κορωναϊό.

"Η Γερμανία πρέπει να επανεξετάσει την προειδοποίηση. Αφού αξιολογήσει την κατάσταση βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις ασφαλείς χώρες. Οι Γερμανοί φίλοι μας θέλουν επίσης να έρθουν για διακοπές στην Τουρκία", είπε ο Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας, μετά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

"Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τους καλεσμένους μας από τη Γερμανία και άλλες χώρες", είπε, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης από το COVID-19.


Κορυφαίοι διπλωμάτες της Τουρκίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο για να συζητήσουν τον τουρισμό και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που θεσπίστηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού. Ο Υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον Γερμανό ομόλογό του.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων όλων των εγκαταστάσεων, των αεροδρομίων και των μεταφορών, έχουν πιστοποιηθεί από γερμανικές εταιρείες και ότι θα εποπτεύονται από αυτές. Μια από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για το θέμα της υγείας είναι η Γερμανία, μια άλλη είναι η Τουρκία, είπε ο υπουργός.

Η Τουρκία ξεκίνησε πτήσεις προς οκτώ πόλεις από τις 11 Ιουνίου και οι τουρίστες άρχισαν σιγά σιγά να ταξιδέψουν στη χώρα, είπε, ενώ κάλεσε παράλληλα τον Μαας να ταξιδέψει για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την υγειονομική κατάσταση.

Παρ' όλα αυτά η Γερμανία δεν πτοήθηκε από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, με τον Χάικο Μαας να του αρνείται, λέγοντας ότι "η Γερμανία θα συνεχίσει να εξετάζει τις ταξιδιωτικές οδηγίες της για την Τουρκία", πετώντας ξανά πίσω το "καρφί" των "αντι-τουρκικών πολιτικών" σημειώνοντας ότι "τυχόν αποφάσεις που συντονίστηκαν με την ΕΕ, βασίζονταν σε αξιόπιστα δεδομένα για λοιμώξεις και την κατάσταση υγείας".

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μάας υπενθύμισε ότι οι αναθεωρήσεις της κατάστασης γίνονταν κάθε δύο εβδομάδες και είπε ότι "θα ακολουθήσουν περαιτέρω βήματα".

Σημείωσε ότι οι οικογενειακές επισκέψεις εξαιρέθηκαν από την προειδοποίηση ταξιδιού.

"Πρόκειται για το πώς εγγυόμαστε τον ασφαλή τουρισμό στην κρίση του κορονοϊούς", δήλωσε ο Μάας, καλωσορίζοντας τις τελευταίες πληροφορίες για την κατάσταση που του έδωσε ο Τούρκος ομόλογός του, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να προδικάσει μελλοντικές αποφάσεις.

Οι τουρκικές γεωτρήσεις προϋπόθεση για εμβάθυνση των ευρω-τουρκικών σχέσεων

Τη διευθέτηση του ζητήματος των τουρκικών γεωτρήσεων στα ανοιχτά της Κύπρου και της Κρήτης έθεσε ως προϋπόθεση για την εμβάθυνση του διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Είναι σημαντικό για μας ως Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Προεδρία, να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια, διότι όσο μας απασχολούν ζητήματα όπως οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου ή ενδεχομένως στην Κρήτη, χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος θα δείχνουν στο πλαίσιο της ΕΕ μικρή διάθεση για εμβάθυνση του διαλόγου", τόνισε ο κ. Μάας και προσέθεσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκε το πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και η απαραίτητη βάση προκειμένου να οργανωθεί βαθύτερος διάλογος με την ΕΕ.

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι "υπάρχουν κάποια προβληματικά πεδία", όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Κύπρος και το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία έχει προσπαθήσει να μεσολαβήσει. "Ο Πρόεδρός μας μίλησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη, γεγονός το οποίο, όπως είπε, σημαίνει ότι η Ελλάδα εμπλέκεται σε διάλογο", προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός και συνέχισε: "Θέλουμε στο εξής να προχωρήσουμε όλες οι πλευρές με περιεκτικό διάλογο, με σεβασμό και προς το συμφέρον όλων, θέλουμε ο καθένας να βρει το δίκιο του. Δεν απορρίπτουμε τις αξιώσεις του καθενός, αλλά είναι σημαντικό να καλλιεργήσουμε τον διάλογο γι αυτό και να τον προχωρήσουμε περαιτέρω", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]