Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας απειλεί να «ρίξει» τα social media


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι πρόσβαλαν και χλεύασαν την κόρη του και τον γαμπρό του με αφορμή τη γέννηση του τέταρτου παιδιού τους, Χαμζά Σαλίχ

Έξαλλος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, τα οποία δήλωσε ότι σκοπεύει να κλείσει, μετά τα προσβλητικά σχόλια κατά της μεγαλύτερης κόρης του, Εσρά, και του συζύγου της υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Μάλιστα, 11 άτομα ήδη τέθηκαν υπό κράτηση με τους αστυνομικούς να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τους χρήστες των προσβλητικών αναρτήσεων.

«Τέτοιες πλατφόρμες δεν ταιριάζουν σε αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε αυτές οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κλείσουν ή να ελέγχονται πλήρως. Θα φέρουμε το θέμα προς συζήτηση στο κοινοβούλιό μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι εναντίον του YouTube, του Twitter και του Netflix.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι πρόσβαλαν και χλεύασαν την κόρη του και τον γαμπρό του με αφορμή τη γέννηση του τέταρτου παιδιού τους, Χαμζά Σαλίχ. «Θα λογοδοτήσουν για το έγκλημα που διέπραξαν», σημείωσε οργισμένος ο Ταγίπ Ερντογάν. «Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις ανήθικες ενέργειες. Είναι ανήθικοι», σημείωσε. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι 83 εκατομμύρια άνθρωποι στέκονται με τα χέρια δεμένα απέναντι στην τρομοκρατία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας στον όρο τρομοκρατία άλλη μία έννοια πλέον.

Ανάμεσα στα σχόλια που εξόργισαν τον Ερντογάν ήταν εκείνα που ρωτούσαν σκωπτικά «ποιος είναι ο πατέρας του παιδιού» ή έκαναν λογοπαίγνιο με το όνομα Χαμζά (θηλυκό όνομα) και Χάνζο, που σημαίνει χαζό, γράφοντας ότι «θα γίνει χαζό σαν τον πατέρα του» ή άλλα που έλεγαν ότι «θα ταΐζουμε τώρα άλλο ένα στόμα με τους φόρους μας».

Τα «ατίθασα νιάτα» θυμώνουν τον πρόεδρο της Τουρκίας

Δεν ήταν, όμως, μόνο τα σχόλια για την κόρη του και την εγγονή του ή τον γαμπρό του που εξόργισαν τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις 26 Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση με μαθητές που θα συμμετείχαν την επόμενη μέρα στις εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο.

Οι νέοι άρχισαν να κάνουν dislike κάτω από το βίντεο ενώ δημιούργησαν κι ένα ξεχωριστό hashtag «Δεν θα πάρετε την ψήφο μας», γράφοντας διάφορα αρνητικά σχόλια για τον Τούρκο πρόεδρο και την πολιτική του. Μετά το μεγάλο αριθμό των αποδοκιμαστικών σχολίων, ο Ερντογάν έδωσε εντολή να απενεργοποιηθεί η ενότητα με τα σχόλια, αλλά το hashtag είχε ήδη γίνει το δημοφιλέστερο στο Twitter. Το βίντεο της διαδικτυακής συνάντησης του Ερντογάν με τους νέους συγκέντρωσε 529 χιλιάδες «dislike», ενώ ο αριθμός των «like» 107.000.

Έγκλημα η προσβολή μέσω social media

Στη σημερινή του ομιλία, ο Ερντογάν επισήμανε ότι το κυβερνών κόμμα επεξεργάζεται νέες νομικές ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα εισαγάγουμε απαγορεύσεις στην πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και άλλα νομικά και οικονομικά μέτρα. Ελπίζω ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί προτού λήξει αυτή η νομοθετική περίοδος. Θα εξετάσουμε τί χρειάζεται η χώρα μας. Ο καθένας μπορεί να ζήσει αυτό που έζησε η οικογένειά μας. Όταν μία προσβολή που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο θεωρείται έγκλημα, το ίδιο πρέπει να θεωρείται και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία εντόπισε 19 λογαριασμούς μέσων κοινωνικών δικτύωσης και 11 άτομα συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση για αναρτήσεις με προσβλητικό περιεχόμενο κατά του Μπεράτ Αλμπαϋράκ και της οικογένείας του.

Τρολάρισμα Ακσενέρ σε Ερντογάν

Στο «χορό» των επικριτικών σχολίων, αλλά κατά του ίδιου του Τούρκου προέδρου, μπήκε κι η ηγέτης του ακροδεξιού Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, η οποία γράφοντάς του ένα αλληγορικό σχόλιο στο twitter τον κατηγόρησε -εμμέσως πλην σαφώς- για λογοκρισία. «Εάν κλείσετε το Netflix πριν ολοκληρωθεί η τελευταία σεζόν του Dark (Σκοτάδι), θα προσβληθώ κ. Ερντογάν».

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]