Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αραβικά ΜΜΕ: Η Τουρκία έχει πάνω από 8.000 κατασκόπους στη Γερμανία


Η δράση των Τούρκων ιμάμηδων

Ο ιστός του πολιτικού Ισλάμ της Τουρκίας εκτείνεται από Ελλάδα και Γερμανία μέχρι Αφρική και Κίνα και μέρος αυτής της επέκτασης είχε αποκαλυφθεί το 2017, από τον Πέτερ Πιλτς, εξέχοντα αυστριακό πολιτικό με μακρά καριέρα στο Κόμμα των Πρασίνων, που απέκτησε έγγραφα από πηγές που δεν αποκαλύπτει.

Βασικό κομμάτι αυτού είναι το Millî Görüş, που οργάνωνε, διηύθυνε και συντόνιζε τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό, ώστε αυτές να συνάδουν με τα προσδοκώμενα από την Άγκυρα και να είναι σε πλήρη συντονισμό με τα θέλω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τα τελευταία χρόνια, σε αυτή την εκστρατεία έχει ενταχθεί και το τουρκικό Diyanet, ενδυναμώνοντας την τουρκική ισλαμιστική πολιτική.

Εν μέσω καραντίνας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο, να ενισχύσει τα τζαμιά ανά την Ευρώπη, καθώς θα δέχονταν πλήγμα.

Τη συνέχεια, έδωσε η ολλανδική κοινοβουλευτική έρευνα, η οποία προ ολίγων ημερών αποκάλυψε πώς οι ιμάμηδες στα τουρκικά τζαμιά δρουν ως πράκτορες και πώς όλο αυτό το δίκτυο (στην Ολλανδία τουλάχιστον) δρα ως δίκτυο συλλογής πληροφοριών.

Τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι δημοσιεύματα από αραβικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αποκαλύπτουν ότι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιούσε περί τους 8.000 κατασκόπους για να παρακολουθεί Τούρκους στη Γερμανία.

Πρόσφυγες και αντιφρονούντες από την Τουρκία που ζουν στη Γερμανία έχουν παρατηρήσει μια αύξηση της παρενόχλησης από τους περίπου 8.000 Τούρκους πράκτορες πληροφοριών που δραστηριοποιούνται στο γερμανικό έδαφος, σύμφωνα με έρευνα.


Στο αποτέλεσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αιτήσεων ασύλου από Τούρκους πολίτες στη Γερμανία, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύξησε την καταστολή ενάντια στις περισσότερες μορφές αντιπολίτευσης. Ως αποτέλεσμα, ο μηχανισμός πληροφοριών της Τουρκίας έχει αυξήσει τις δραστηριότητές του.

Η Γερμανία, η οποία άνοιξε τα σύνορά της κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, πιστεύεται ότι φιλοξενεί τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής, αλλά κατά καιρούς έρχεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία για την προσπάθεια άσκησης επιρροής.

Οι αιτούντες άσυλο είναι συχνά Κούρδοι ή υποστηρικτές του απαγορευμένου κινήματος Γκιουλέν, το οποίο ο Ερντογάν κυνήγησε όσο τίποτα, καθώς το κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Asharq Al Awsat, υπήρχαν σχεδόν 11.500 τουρκικές αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία το 2019 σε σύγκριση με περίπου 1.800 το 2014.

Η εφημερίδα μίλησε με τον Κιαμίλ, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία για 30 χρόνια και καταζητείται από τις τουρκικές αρχές για υποτιθέμενη υποστήριξή του στο κίνημα του Γκιουλέν.

Όπως αποκάλυψε ο ιμάμης στο τζαμί του, του απαγόρευσε την είσοδο, μετά από εντολές της Τουρκίας και οι ετήσιες επισκέψεις του στη χώρα καταγωγής του, είχαν σταματήσει από το 2017 μετά από επίσκεψη της γερμανικής αστυνομίας. Η συγκεκριμένη μαρτυρία έρχεται να προσθέσει και τη Γερμανία στις χώρες στις οποίες αποδεδειγμένα οι ιμάμηδες δρουν ως πράκτορες του τουρκικού κράτους.

Το 2019 το Βερολίνο ξεκίνησε προσπάθειες να εκπαιδεύσει ιμάμηδες στη Γερμανία και όχι στο εξωτερικό, εν μέσω ανησυχιών για τη χρηματοδότηση θρησκευτικών ιδρυμάτων από την Τουρκία.

Δύο άλλοι άνδρες, ο Χουσεΐν και ο Ομάρ, που κατέφυγαν στη Γερμανία το 2017, αρνήθηκαν να μιλήσουν Τουρκικά σε ένα τοπικό καφενείο, ώστε οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τους παρακολουθούν.

Ο Χουσεΐν είπε στον δημοσιογράφο της αραβικής εφημερίδας ότι ο αδερφός του τον παρότρυνε να φύγει από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα γιατί φοβόταν ότι θα βασανιστεί.

Η διαμάχη για Τούρκους πράκτορες πληροφοριών και πληροφοριοδότες στη Γερμανία υπάρχει εδώ και χρόνια. Το 2016 υπήρχε ένα σχόλιο μεταξύ αστείου και σοβαρού που έλεγε ότι υπήρχαν περισσότεροι Τούρκοι κατάσκοποι που εργάζονταν στη Γερμανία, από όσους είχε η κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία στη Δυτική Γερμανία κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας Έριχ Σμιντ-Έενμπουμ είπε ότι οι Τούρκοι πράκτορες χρησιμοποιούνταν για καταστολή και όχι για πληροφορίες.

"Οι εσωτερικές συγκρούσεις της Τουρκίας μεταξύ Γκιουλέν και Ερντογάν, καθώς και μεταξύ Κούρδων και Τούρκων, έχουν μεταφερθεί στη Γερμανία και επηρεάζουν την εσωτερική ειρήνη", δήλωσε ο κ. Σμιντ-Έενμπουμ. Ο ο εμπειρογνώμονας ασφαλείας, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, εκτιμά ότι υπάρχουν περισσότεροι από 8.000 Τούρκοι πράκτορες στη Γερμανία, καθώς και εκατοντάδες κατάσκοποι που συνδέονται άμεσα με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, οι οποίοι προσλαμβάνουν πράκτορες στο γερμανικό έδαφος.

"Υπάρχει ένας άγνωστος αριθμός Τούρκων της υπηρεσίας πληροφοριών, πολλοί από τους οποίους κατοικούν στη Γερμανία, οι οποίοι εργάζονται μέσω της τουρκικής πρεσβείας", λέει στον δημοσιογράφο της Asharq Al Awsat.

Το 2017, μια μελέτη του Royal United Services Institute προειδοποίησε ότι το δίκτυο κατασκοπείας βάζει τις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας σε δύσκολη θέση. Ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Τουρκίας χρησιμοποιούσε ιμάμηδες και αξιωματούχους από τοπικές τουρκο-ισλαμικές οργανώσεις για να κατασκοπεύσουν τους γκιουλενιστές.

"Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό για τις γερμανικές και αυστριακές αρχές είναι το γεγονός ότι άτομα που έχουν ακουστεί να ασκούν κριτική στον Ερντογάν συλλαμβάνονται όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία", δήλωσε η δρ. Τέσα Σίσκοβιτς στα σχόλιά της για το ινστιτούτο.

Τον Ιούνιο, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είχε συλλάβει τέσσερα μέλη ενός κέντρου πληροφοριών που κατασκόπευαν για λογαριασμό της Γαλλίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]