Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: «Ο εικονομάχος Σουλτάνος»


Ολοσέλιδο αφιέρωμα στην απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί φιλοξενεί η Die Zeit στο φύλλο αυτής της εβδομάδας.

Στη γερμανική εφημερίδα φιλοξενούνται άρθρα γνώμης και σχόλια, τόσο από δημοσιογράφους, συγγραφείς αλλά και καθηγητές.

Συγκεκριμένα, στο κεντρικό άρθρο του αφιερώματος με τίτλο «Ο εικονομάχος σουλτάνος» η συντάκτρια της εφημερίδας Έβελυν Φίνγκερ αναφέρει, μεταξύ άλλων: Ακόμα και ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης δεν ήθελε να καταστραφεί αυτός ο καθεδρικός ναός, ο οποίος θεωρείτο το όγδοο θαύμα του κόσμου συνεχίζοντας με μια εκτενή ιστορική αναδρομή για να καταλήξει στην απόφαση του Ερντογάν που «απειλεί» την «ειρήνη» μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού.

«Τώρα μαίνεται η διαμάχη μεταξύ όλων εκείνων που φοβούνται τον Ερντογάν ως πρόμαχο του Ισλαμισμού και όλων εκείνων που τον αποθεώνουν ως υπερασπιστή του Ισλάμ. Στην πραγματικότητα, προσπαθεί να αναβιώσει μια θρησκευτική σύγκρουση που θεωρείτο νεκρή, ενώ κατά την επέτειο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης πανηγύρισε για «μία από τις πιο εντυπωσιακές νίκες στην ιστορία» σημειώνει η αρθρογράφος.


Σε σχόλιο της, η δικηγόρος, συγγραφέας και ιδρυτής ενός φιλελεύθερου τζαμιού στο Βερολίνο η Σεϊράν Ατές στο σύντομο σχόλιο της με τίτλο «Αχ, Κωνσταντινούπολη!» εξηγεί «Γιατί αυτό το κτίριο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα τζαμί». «Έχω πάει πολλές φορές στην Αγία Σοφία, επί ώρες, για να αφήσω το μεγαλείο της να επιδράσει πάνω μου. Εκεί κρέμονταν διακοσμητικοί πίνακες με την επιγραφή «Αλλάχ» πλάι σε αρχαίες εικόνες. Εκεί μπορούσε κανείς να περιπλανηθεί χωρίς να αισθάνεται ότι πιέζεται από μία θρησκεία. Εκεί αισθανόταν κανείς πως ο Θεός είναι ένας. Δεν επρόκειτο για μουσείο, αλλά για πνευματικό τόπο για όλους. Και τώρα θα πρέπει να αποκλειστούν οι Χριστιανοί; Αυτό με πονάει» γράφει.

Ως «ψεύτικο συνήγορο του Θεού» χαρακτηρίζει τον «φαινομενικά ευσεβή» Ερντογάν ο θεολόγος συγγραφέας Μουχανάν Κορχίντ σημειώνοντας ότι με αυτή την απόφαση πολλοί Μουσουλμάνοι είναι απογοητευμένοι.

«Πολλοί μουσουλμάνοι είναι παρόλα αυτά απογοητευμένοι. Επειδή ο φαινομενικά ευσεβής Erdoğan είναι ψεύτικος συνήγορος του Θεού. Γιατί; Επειδή ένα τζαμί που χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξουσίας αναθεματίζεται στο Κοράνι ως «ανίερο τζαμί» (αραβικά: dirar). Ακριβώς αυτό το πολιτικό Ισλάμ, όπως το ενσωματώνουν ο Erdoğan και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, προδίδει τις ισλαμικές αξίες της αγάπης, της πνευματικότητας και της αδελφότητας» εξηγεί.

Ο Αλί Ερτάν Τοπράκ, επικεφαλής της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, «καταφέρεται» εναντίον των μουσουλμάνων που ζουν στην Γερμανία τονίζοντας: «Ο θυμός μου, ωστόσο, κατευθύνεται προς εκείνους τους μουσουλμάνους στη Γερμανία που διαμαρτύρονται μεν για την ισλαμοφοβία, αλλά χειροκροτούν δυνατά, όταν ένα πολιτιστικό μνημείο του Χριστιανισμού, η πιο σημαντική εκκλησία των Ορθόδοξων επί 1.123 χρόνια, μετατρέπεται σε τζαμί»

Τέλος, η Ζακλίν Χαρτσαντοριάν, πρώην επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου των Αρμενίων στη Γερμανία, επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι παππούδες μου ήταν επιζώντες της οθωμανικής Γενοκτονίας σε βάρος των Αρμενίων, και έτσι ενοχλούμαι από τον εξισλαμισμό του ελληνικού καθεδρικού ναού».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]