Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το plan B της Τουρκίας δεν έχει σχέση με διπλωματία αλλά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας


Οι διπλωματικοί παράγοντες στην Ελλάδα και την Τουρκία φαίνεται ότι κάνουν τη δική τους προσπάθεια ώστε να πέσουν οι τόνοι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει ότι σταματά αρχικά την ρητορική των προκλήσεων, οι οποίες λειτουργούν ως ντόμινο διότι αμέσως μετά ακολουθούν οι προκλητικές ενέργειες. Υπερπτήσεις, παραβιάσεις FIR, Εναέριου Χώρου, Χωρικών Υδάτων και τόσα άλλα.

Έτσι λένε με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές, οι οποίες δεν παύουν να βρίσκονται σε εγρήγορση, διότι καταλαβαίνουν ότι πίσω από αυτή τη διπλωματία της Τουρκίας, υπάρχει ήδη σχεδιασμένο το επόμενο σοβαρότατο προκλητικό βήμα, το οποίο πιθανότατα θα κλείσει ξανά την πόρτα επικοινωνίας που προσπαθούν- τουλάχιστον από την Ελληνική πλευρά- να κρατήσουν ανοιχτή οι διπλωμάτες.

Το γεγονός πως η Τουρκία, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο έχει αποφασίσει ότι θα θίξει κυριαρχικά συμφέροντα της Ελλάδας, έχει φανεί καιρό, με την δημοσιοποίηση της συμφωνίας του παράνομου μνημονίου που έκανε με τη Λιβύη. Άρα ο μονόδρομος για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η προετοιμασία για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων.

Για το Επιτελείο, η αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία σε «hot» σημεία της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι κάτι δεδομένο και πάνω σε αυτό εργάζονται, εξετάζοντας κάθε είδους επιχειρησιακό πλάνο, αλλά και τη συνέχεια αυτού.


Το καλοκαίρι, όπως φαίνεται και με τη διπλωματία να πρωτοστατεί, ίσως είναι ήρεμο, αν και το «κάρφωμα» Τσαβούσογλου δείχνει τη θέληση να «χαλάσει την μαγιά». Στο Ελληνικό Επιτελείο λένε ότι από τα τέλη Αυγούστου και μετά θα πράξει ότι έχει σκοπό να κάνει η Τουρκία, χωρίς όμως να μην πιστεύουν και σε μια κίνηση από την Άγκυρα, αιφνιδιασμού εν μέσω θέρους.

Ο ίδιος ο Στρατηγός, Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την ανάληψη των καθηκόντων του είχε πει:

«Βασική και προεξάρχουσα αποστολή είναι η αποτροπή. Δεν υπάρχουν πολλές συνταγές γι’ αυτό. Είναι μία και είναι απλή, περιέχεται δε σε όλη τη σχετική αμυντική βιβλιογραφία και στα στρατιωτικά εγχειρίδια. Ονομάζεται «προς πόλεμο προπαρασκευή» και είναι η μοναδική οδός για τη διαρκή ειρήνη».

Επίτευξη της εγρήγορσης μόνο μέσω ασκήσεων

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο Αρχηγός, σε αγαστή συνεργασία με τους Αρχηγούς των Επιτελείων, έχει λάβει την απόφαση ότι το καλοκαίρι θα κυλήσει όχι μόνο με τη διαρκή εγρήγορση, αλλά και με έναν κύκλο ασκήσεων, με τις περισσότερες να γίνονται στο Αιγαίο.

Αν και θεωρητικά βρισκόμαστε σε μέρες που ήδη έχουν ενεργοποιηθεί τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σ.σ. Η Τουρκία ουδέποτε τα έχει τηρήσει), με τις ασκήσεις να περιορίζονται ή και να σταματούν, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατός Ξηράς δεν έχουν σταματήσει τις ασκήσεις.

Τα ΜΟΕ ισχύουν για το ανατολικό τμήμα του Αιγαίου όπου εκεί η παρουσία του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και των Αμφίβιων δυνάμεων των Καταδρομών, συνεχίζουν τον αγώνα που δίνουν για το μεταναστευτικό.

Πιο δυτικά όμως το Πολεμικό Ναυτικό, καταμεσής του Αρχιπελάγους δεν έχει σταματήσει τις ασκήσεις. Και αυτός είναι ένας τρόπος, όπως εξηγούν Αξιωματικοί, να παραμένουν τα πληρώματα των μονάδων επιφανείας στην απαιτούμενη εγρήγορση που πρέπει να υπάρχει αυτό το διάστημα.

Αλλά κι όταν οι ερωτήσεις που γίνονται για τις τόσες ασκήσεις και τα μεγάλα διαστήματα εν πλω στο Πολεμικό Ναυτικό, Επιτελείς από τον Στόλο εξηγούν πως όταν το πλήρωμα ενός πλοίου βρίσκεται εν πλω μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεται πολύ περισσότερο «μάχιμο» κι έτοιμο ν’ ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες.

Βεβαίως η κόπωση των στελεχών είναι κάτι που αναγνωρίζεται απ’ όλους κυρίως επειδή και με την επιστροφή τους στο ναύσταθμο, οι ίδιοι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την επανεξυπηρέτηση του πλοίου ώστε να είναι και πάλι έτοιμο για τον απόπλου.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]