Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εν αρχή… η Αγιά Σοφιά, στροφή στην Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Άκσα!


Αφού έκανε τζαμί την Αγιά Σοφιά, ο Ερντογάν ορκίστηκε να απελευθερώσει και το τέμενος αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ. Η δήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοένα και εντεινόμενης αυταρχικής ατζέντας της Τουρκίας, η οποία έχει καταντήσει η μεγαλύτερη παγκόσμια φυλακή δημοσιογράφων και εισβολέας στις γειτονικές χώρες. “Η ανάσταση της Αγιάς Σοφιάς δείχνει τον δρόμο της απελευθέρωσης του τεμένους αλ Ακσά”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Η Αγιά Σοφιά είναι το πρώτο βήμα επιβολής της θέλησης των μουσουλμάνων σε όλον τον κόσμο, η ανάσταση της Αγιάς Σοφιάς είναι η αναζωπύρωση της φωτιάς της ελπίδας για τους μουσουλμάνους και τους καταπιεσμένους”, είπε ο μέγας προστάτης του δικαίου.

Οι λόγοι του Ερντογάν μεταφράστηκαν διαφορετικά στα αγγλικά και στα αραβικά ώστε να μην αποκαλυφθεί η πραγματική οπτική του Ερντογάν και η ευρύτερη ατζέντα του. Στα αραβικά η μετάφραση έλεγε πως η Αγία Σοφιά αποτελεί την απαρχή της ελευθερίας του αλ Ακσά, εννοώντας πως το Ισραήλ πρέπει να εκδιωχθεί από την Ιερουσαλήμ.

Ο Ερντογάν μίλησε ακόμα για αναγέννηση του Ισλάμ από την Ισπανία ως το Ουζμπεκιστάν. Τα λόγια του αποτελούν κώδικα ορολογία για την κρυφή θρησκευτική του ατζέντα. Στην τουρκική απόδοση οι εν λόγω αναφορές δεν υπάρχουν…


Ο Ερντογάν εμφανίζεται εδώ και καιρό πρόμαχος της παλαιστινιακής υπόθεσης και ασκεί σκληρή κριτική στο Ισραήλ, ξεκινώντας το 2009 σε συνομιλία του με τον Ισραηλινό τότε ΠτΔ Σιμόν Πέρες. Η Τουρκία έστειλε έναν στολίσκο στη Γάζα με αποτέλεσμα την ισραηλινή επέμβαση και τον θάνατο 10 Τούρκων.

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επιτίθεται κατά του Ισραήλ και ορκίζεται να επιστρατεύσει την ισλαμική κοινότητα των πιστών (umma) κατά του Ισραήλ και των σχεδίων του για προσάρτηση μέρους της Δυτικής Όχθης.

Η σύνδεση πάντως της Αγίας Σοφιάς με την Ιερουσαλήμ αποδεικνύει ότι τα σχέδια της Άγκυρας είναι ευρύτερα από τις απλές μουσουλμανικές προσευχές στην ιστορική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Είναι σχέδια ενταγμένα στην ευρύτερη ισλαμική ατζέντα του Ερντογάν για την περιοχή. Το τουρκικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει τις ρίζες του στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είναι στενός σύμμαχος της Χαμάς.

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι η ισχυροποίηση της επιρροής της στην περιοχή και η ενίσχυση ομοϊδεατών, όπως για παράδειγμα στο Κατάρ ή τη Λιβύη. Η Τουρκία φιλοδοξεί να υπερκεράσει άλλες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος ή η Ιορδανία εμφανιζόμενη ως πρόμαχος του Ισλάμ.

Ο Ερντογάν πιστεύει πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί είναι το πρώτο βήμα ενός ευρύτερου μουσουλμανικού – στρατιωτικού σχεδίου στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία εισέβαλε στην Συρία τον Οκτώβριο του 2019 αφού άλλαξε την πληθυσμιακή σύνθεση στις κουρδικές περιοχές του Αφρίν τον Ιανουάριο του 2018. Κατόπιν η Τουρκία στρατολόγησε Σύρους για να πολεμήσουν στη Λιβύη μετά την συμφωνία της με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Τον Ιούνιο η Τουρκία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές κατά των Κούρδων τους οποίους χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”. Κάποια μέρα η Τουρκία θα στρέψει το βλέμμα της στην Ιερουσαλήμ. Ο λόγος του Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά δείχνει τις προθέσεις του για το μέλλον.

Με πληροφορίες από την Jerusalem Post
Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]