Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς η Νότια Συρία έχει μετατραπεί σε ζώνη περιφερειακής διαμάχης


Του Armenak Tokmajyan

Η σύγκρουση της Συρίας έχει μεταμορφώσει τη νότια συνοριακή περιοχή της χώρας σε μια ζώνη περιφερειακής διαμάχης. Το status quo εκεί, που σχηματίστηκε και διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία από το 2018, στοχεύει να αποτρέψει την επέκταση του ελέγχου από το καθεστώς του Σύριου προέδρου Bashar al-Assad και των ιρανικών και φιλό-ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μια περιφερειακή αντιπαράθεση. Ο νότος θα παραμείνει μια ευμετάβλητη περιοχή, πιθανώς για χρόνια, και η μοίρα του θα επηρεαστεί από την περιφερειακή πολιτική, όχι την βούληση της κυβέρνησης.

Βασικά θέματα

Η τοποθεσία των διοικητηρίων Daraa και Qineitra στη Νότια Συρία κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, επηρέασαν ισχυρά τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις του καθεστώτος του Assad επέστρεψαν εκεί το 2018.

Το Ισραήλ και η Ιορδανία φοβούνταν ότι ένα καθεστώς που θα επιστρέψει στο νότο, θα διευκολύνει την ανάπτυξη των ιρανικών δυνάμεων κοντά σε περιοχές που ελέγχουν.

Για να αποτρέψει το Ισραήλ, την Ιορδανία και άλλους παράγοντες από το να εμποδίσουν την επιστροφή του καθεστώτος, η Ρωσία οργάνωσε μια στρατηγική που απέκλεισε τη συμμετοχή του Ιράν και διευκόλυνε τον σχετικό διάλογο, την ήπια δύναμη και τον συμβιβασμό.

Η φύση της διαδικασίας, απέτρεψε την πλήρη αποκατάσταση της πλήρους εξουσίας του καθεστώτος σε τμήματα του νότου, αντικαθιστώντας την κατάσταση της ανοιχτής εξέγερσης εκεί, με μία σύγκρουση χαμηλής έντασης.

Οι δυναμικές της παραμεθορίου περιοχής έχουν περιφερειακές επιπτώσεις, επομένως οτιδήποτε συμβεί εκεί, θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πιο μακριά.


Ευρήματα

Το status quo στη Νότια Συρία, παρά τις ελλείψεις, έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει μια επικίνδυνη περιφερειακή κλιμάκωση, καθιστώντας επιθυμητή τη συνέχισή του.

Παρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να περιορίσει την ιρανική επιστροφή στο Νότο, οι δυνατότητες να το κάνει είναι περιορισμένες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι φιλό-ιρανικές στρατιωτικές μονάδες και μονάδες ασφάλειας του συριακού στρατού, αναζητούν τρόπους για την επέκταση της παρουσίας τους στο νότο.

Η εγχώρια πολιτική στο Darraa Governorate, συνδέεται άρρηκτα με τις περιφερειακές εκτιμήσεις και τους διεθνείς παράγοντες. Η μοίρα των πρώην στελεχών της αντιπολίτευσης είναι συνδεδεμένη με τη δέσμευση της Ρωσίας στην περιοχή, για την οποία πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.

Για να αποζημιώσει την περιορισμένη εξουσία του σε τομείς που έχει ανακαταλάβει στο Νότο, το καθεστώς έχει επιδιώξει να αναβιώσει έναν ρόλο του κράτους ως παρόχου αγαθών και υπηρεσιών με αντάλλαγμα την αφοσίωση., Οι περιορισμένοι πόροι του κράτους ωστόσο το εμποδίζουν αυτό.

Για την ώρα, το Ιράν δεν φαίνεται να θέλει να υπονομεύσει το status quo στο νότο. Ωστόσο, είναι απίθανο να είναι χαρούμενο με τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις δράσεις του, κάτι που τροφοδοτεί τους δεσμούς με τη Ρωσία στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων στη Συρία. Αυτό αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα το Ιράν μια ημέρα να αμφισβητήσει την τρέχουσα κατάσταση, αυξάνοντας τις προοπτικές για μια περιφερειακή αντιπαράθεση.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]