Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τρίπολη ζητά βοήθεια από ΗΠΑ, Τουρκία για ανασύσταση του στρατού


Στη Λιβύη ο Ακάρ
Ο πρωθυπουργός Φαγιέζ Αλ Σάρατζ συναντήθηκε με μια ιδιωτική εταιρεία από τις ΗΠΑ, ζητώντας τη συμβολή της στην ανασύσταση του λιβυκού στρατού

Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Λιβύης, Σελαχαντίν Αμπντουλάχ εν-Νεμρούς, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Φαγιέζ Αλ Σάρατζ συναντήθηκε με μια ιδιωτική εταιρεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας τη συμβολή της στην ανασύσταση του λιβυκού στρατού. Ο Νεμρούς ανέφερε επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες και με εμπειρογνώμονες της τουρκικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον ίδιο σκοπό. Ο Λίβυος υπουργός σημείωσε πως η Τουρκία βρίσκεται σε συντονισμό για το θέμα αυτό με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πάντως, το πεδίο συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη είναι αρκετά ευρύ, δήλωσε ο Νεμρούς, και δεν περιορίζεται μόνο στον τομέα του στρατού και της ασφάλειας αλλά και των κατασκευών και της παραγωγής. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να μπορέσει η Λιβύη να επωφεληθεί από τη μεγάλη εμπειρία της Τουρκίας σε όλους τους τομείς.


Επίκειται επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη

Εξάλλου, πληροφορίες της «Χουριέτ» αναφέρουν ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επίκειται να επισκεφτεί σύντομα τη Λιβύη. «Επειδή ο Χουλουσί Ακάρ δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην αποστολή που πήγε στη Λιβύη υπό τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 17 Ιουνίου, λόγω της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όταν σηκωθούμε ένα πρωί μπορεί να δούμε στις ειδήσεις ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκεται στη Λιβύη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί στη «Χουριέτ».

Γιατί Σύρτη και Τζούφρα είναι σημαντικές περιοχές για την Άγκυρα; «Γιατί σχηματίζουν την ημισέλινο», απαντά ο ίδιος αρθρογράφος. Πέρα από τη στρατηγική τους θέση, οι δύο αυτές περιοχές/πόλεις της Λιβύης φαίνεται ότι έχουν και… θρησκευτική σημασία για την Τουρκία, αποκαλύπτει ο Σελβί.

«Η Σύρτη επέχει στρατηγική θέση λόγω της ναυτικής βάσης που βρίσκεται εκεί και ελέγχει τα δυτικά της Μεσογείου. Η Τζούφρα από την άλλη είναι σημαντική λόγω του στρατιωτικού αεροδρομίου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Σύρτης και της Τζούφρα είναι ότι σχηματίζουν την ημισέληνο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γνωστός για τις πηγές του μέσα από το παλάτι αρθρογράφος, ο οποίος προαναγγέλλει σήμερα όχι μόνο επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη, αλλά και επιχείρηση στις δύο αυτές πόλεις με τις... ευλογίες της Άγκυρας. «Η κυβέρνηση Σάρατζ δεν έχει πατήσει ακόμη το κουμπί της επιχείρησης, αλλά η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να γίνει η επιχείρηση στη Σύρτη και τη Τζούφρα».

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]