Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αρνήθηκε έλεγχο η Άγκυρα



Ενδεικτικό της άνεσης με την οποία η Αγκυρα μπορεί να διατηρεί ανοιχτή τη γραμμή ανάμεσα στην Τουρκία και την Τρίπολη, είναι το περιστατικό που διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή δραστηριότητας της επιχείρησης επιτήρησης του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη της Ε.Ε. με την επωνυμία «Ειρήνη».

Ηδη, από προχθές, το φορτηγό «Τσίρκιν» με σημαία Τανζανίας διέσχισε τον Ελλήσποντο και το Αιγαίο πέλαγος και εν συνεχεία βρέθηκε στα νότια της Κρήτης, από όπου αρχίζει η περιοχή ευθύνης της επιχείρησης «Ειρήνη». Εκεί, η φρεγάτα του Π.Ν. «Σπέτσαι» εντόπισε το πλοίο, συνοδευόμενο από τρεις τουρκικές φρεγάτες («Γκιόκοβα», «Ορούτς Ρέις» και «Γκιόκτσεαντα») και άρχισε να το ακολουθεί, με εντολή από το επιχειρησιακό στρατηγείο στη Ρώμη. Το «Τσίρκιν» αργά χθες το βράδυ έπλεε στα βορειοδυτικά της Βεγγάζης σε απόσταση 150 ναυτικών μιλίων από την Τρίπολη, όπου υπολογίζεται ότι θα φθάσει σήμερα. Τόση περίπου είναι η απόσταση του επόμενου κοντινότερου ευρωπαϊκού πολεμικού πλοίου, με τη φρεγάτα «Σπέτσαι» η οποία ακολουθεί σε απόσταση 10 ν.μ.

Χθες, η φρεγάτα του Π.Ν. έλαβε εντολή να κάνει το πρώτο βήμα ελέγχου (το λεγόμενο «hailing»), θέτοντας ερωτήσεις για πορεία και φορτίο του πλοίου. Για τον σκοπό αυτό απονηώθηκε από την ελληνική φρεγάτα ελικόπτερο. Από το φορτηγό πλοίο δεν ήλθε καμία απόκριση, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, ήλθε απάντηση από μια τουρκική φρεγάτα η οποία ουσιαστικά απαγόρευσε στο ελληνικό ελικόπτερο να πάρει φωτογραφίες. Μάλιστα από την τουρκική φρεγάτα ξεκαθάρισαν ότι το συγκεκριμένο πλοίο βρίσκεται υπό την προστασία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Κατόπιν τούτου, η φρεγάτα «Σπέτσαι» συνέχισε να παρακολουθεί τον πλου του φορτηγού συνοδευόμενου από τρία τουρκικά πολεμικά, κατά τις εντολές από τη Ρώμη.


Πέρα από το προφανές του πράγματος, ότι δηλαδή η Αγκυρα αγνοεί το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, γίνεται σαφές και το βασικό πρόβλημα της επιχείρησης «Ειρήνη». Σε μια τεράστια έκταση από τα νότια της Κρήτης μέχρι τα ανοιχτά της Λιβύης, υπήρχε μόνο ένα πλοίο της επιχείρησης «Ειρήνη», ενώ αν στις τρεις φρεγάτες που συνόδευαν το φορτηγό, προστεθούν οι τέσσερις και ένα πετρελαιοφόρο που ήδη βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία εμφανίζεται να έχει συνολικά οκτώ πλοία και να ελέγχει άνετα τι συμβαίνει.

Κατά τα λοιπά και χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ σχολίασε την πρόσφατη δήλωση του Ελληνα ομολόγου του Νίκου Παναγιωτόπουλου περί ετοιμότητας της Ελλάδας να πολεμήσει αν χρειαστεί, χαρακτηρίζοντάς την «γλωσσικό ολίσθημα». Συγκεκριμένα δήλωσε («Α Haber») ότι δεν πιστεύει ότι «οι Ελληνες θα ήθελαν, θα είναι σωστό να πολεμήσουν τους Τούρκους». Ωστόσο επισήμανε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μεσόγειο, στη Δυτική Θράκη, στα σύνορά μας, με ειρηνικές μεθόδους, πολιτικές μεθόδους, μιλώντας και συζητώντας τις ευθύνες μας, βάσει του διεθνούς δικαίου, με βάση τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και το έχουμε πει κάθε φορά, το έχουμε εκφράσει σε κάθε ευκαιρία».

Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε και στις συζητήσεις περί Αγίας Σοφίας, λέγοντας ότι είναι ένα κτίριο «που ανήκει στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Δεν μπορείτε να κάνετε σχέδια για αυτό το κτίριο με κανέναν τρόπο. Αυτό είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας».

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]