Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με τις ευλογίες της Ε.Ε τα όπλα της Τουρκίας στη Λιβύη


Aναμενόμενο το φιάσκο της επιχείρησης “IRINI”
- Οι Ευρωπαίοι άφησαν μόνη της την φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ»
- Πολλά τα κενά στους κανόνες εμπλοκής
- Με επτά -επιπλέον- φρεγάτες η Τουρκία στη Λιβύη

Το φιάσκο στο οποίο οδεύει η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το χθεσινό περιστατικό, είναι δεδομένο. Πολιτικά μπορεί να ελήφθη η απόφαση για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όμως στην πράξη οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σταθεί κατώτερες των περιστάσεων στο πρώτο ουσιώδες crash test που φάνηκαν ιδιαίτερα μικρές μπροστά στην εξόφθαλμη προβολή ισχύος της Τουρκίας στη Μεσόγειο.

Εδώ και λίγες ώρες αν κοιτάξει κανείς τ’ ανοιχτά της Λιβύης, θα δει ότι οι Τουρκικές φρεγάτες ξεπερνούν την μια μοίρα, φτάνοντας της επτά, σε μια περιοχή η οποία φλέγεται και η γειτονική νευρική χώρα δεν σταματά να στέλνει όπλα ώστε να στηρίξει με κάθε μέσω την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Η Τουρκία επιχειρεί καιρό τώρα, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, να μετατρέψει τη Μεσόγειο, κάτω από την Κρήτη σε μια Τουρκική λίμνη.

Η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» από μόνη της δεν ήταν δυνατό να ενεργήσει χωρίς την διαταγή του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της επιχείρησης «IRINI», του Ιταλού Ναυάρχου, ο οποίος γύρισε πίσω το ελικόπτερο Aegean Hawk και η μόνη οδηγία που έδωσε στον κυβερνήτη του «ΣΠΕΤΣΑΙ» είναι να γίνει «σκιά» του εμπορικού πλοίου.

Μια σκιά όμως που παρακολουθούσε το εμπορικό σημαία Τανζανίας και τρεις Τουρκικές φρεγάτες που δημιουργούσαν περίμετρο ασφαλείας περίπου δέκα ναυτικών μιλίων.


Και μπορεί στην Αθήνα να τα βλέπουν όλα αυτά, να ενημερώνουν και να καταγγέλλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα όσα πράττει η γείτονα στη Λιβύη, όμως αυτό που εισπράττεται τελικά είναι η απόλυτη απραξία. Το περιστατικό της Τετάρτης είναι το πιο χειροπιαστό δείγμα του τι είναι στην πραγματικότητα η επιχείρηση «IRINI» που ευαγγελίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση…

Κενά στους κανόνες εμπλοκής;

Πληροφορίες μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι στην χάρτα που εκπονήθηκε και αφορά την επιχείρηση «IRINI», ανάμεσα στους κανόνες εμπλοκής υπάρχουν κενά.

Το πιο χαρακτηριστικό και χειροπιαστό παράδειγμα είναι αυτό που έζησε το πλήρωμα της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», δηλαδή την μοναξιά αλλά και την μη εμπλοκή από την στιγμή που το ύποπτο πλοίο είχε συνοδεία πολεμικών σκαφών. Φυσικά μόνο της η Ελληνική φρεγάτα τι θα μπορούσε να κάνει; Προφανώς λίγα, αλλά αν υπήρξε ουσιώδης αντίδραση όλες τις υπόλοιπες ώρες, τώρα δεν θα μιλούσαμε ούτε για ολιγωρία ούτε για φιάσκο…

Τι κι αν όλο το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στ’ ανοιχτά της Βεγγάζης ήταν σαφή ένδειξη κατάφορης παραβίασης των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όπως σημείωναν με ιδιαίτερο νόημα στρατιωτικές πηγές.

Από την πρώτη στιγμή ο πλους του φορτηγού πλοίου «Cirkin», έθεσε σε ετοιμότητα τις Ελληνικές δυνάμεις ελέγχου. Η ισχυρή πολεμική συνοδεία, με τρεις φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού από τα Δαρδανέλια, και η αλλαγή ρότας από την Τυνησία προς την Τρίπολη ήταν στοιχεία που «κάρφωνε» τις προθέσεις κι έδειχνε το ύποπτο φορτίο. Όμως και πάλι η Ευρώπη σιώπησε γιατί κανείς δεν μπορεί να πει δεν ήξερε όταν 48 ώρες, από τις 8 του μήνα το πλοίο παρακολουθείτε σ’ όλο τον πλου του στο Αιγαίο.

Τα ξημερώματα της Τρίτης δόθηκε η εντολή στο ελικόπτερο της Φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» να απονηωθεί και να πραγματοποιήσει προκαταρκτικό έλεγχο στο υπό σημαία Τανζανίας, πλοίο. Στις επαναλαμβανόμενες κλήσεις δια ασυρμάτου, δεν ανταποκρίνεται κανείς από τη γέφυρα του φορτηγού πλοίου και η απάντηση δίνεται από την τουρκική φρεγάτα.

«Το πλοίο βρίσκεται υπό κρατική προστασία της Τουρκίας».

Υπό αυτές τις συνθήκες και με την Ελληνική φρεγάτα να βρίσκεται στη Μεσόγειο μόνη της, γιατί η Τουρκία να μην επαναλάβει ένα ακόμη προκλητικό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο ώστε ν’ ανεβάσει την ένταση; Ή μάλλον και να το πράξει γνωρίζει ότι κανείς δεν θα την εμποδίσει…

Επιβεβαιώθηκαν όσοι μιλούσαν για επιχείρηση χαμηλής έντασης

Στο Ελληνικό Επιτελείο και το Πολεμικό Ναυτικό τονίζουν από το πρωί της Τετάρτης, πως τα όσα έλεγαν στις συσκέψεις μεταξύ τους αλλά και ενώπιον των Ευρωπαίων, βγήκαν αληθινοί κυρίως στο γεγονός πως η Τουρκία προχωρά τώρα που είναι η Ελληνική φρεγάτα επιφορτισμένη με τις περιπολίες, σε επίδειξη δύναμης, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά προς το σύνολο της Ευρώπης, η οποία δείχνει ιδιαίτερα ανίσχυρη στα προκλητικά σχέδια της Άγκυρας.

Μόλις πριν από ένα 24ωρο Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν έκλυση για την διακοπή των εχθροπραξιών στη Λιβύη και απαιτούσαν τον σεβασμό του εμπάργκο όπλων, όπως και την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη φλεγόμενη σε εμφύλιο περιοχή.

Και από την άλλη πλευρά η Ευρώπη ασκεί μια πολιτική στη Μεσόγειο άκρως αναποτελεσματική, με μια μόνο φρεγάτα. Τώρα είναι η Ελληνική, πριν η Γαλλική και κάποια στιγμή στο μέλλον πιθανό να γίνει «σκάτζα» ανάμεσα στη «ΣΠΕΤΣΑΙ» κι ένα πλοίο γενικής υποστήριξης της Ιταλίας πράγμα που επιχειρησιακά μεταφράζεται σε ακόμη μικρότερη επιχειρησιακή ισχύ. Κι’ αν αυτή η εναλλαγή διατηρηθεί ακριβώς όπως τώρα, δηλαδή ένα πλοίο ανά μήνα σ’ ένα εύρος της τάξεως περίπου στα 10.000 τετραγωνικά ναυτικά μίλια, δεν είναι μόνο φιάσκο, αλλά η απόλυτη κοροϊδία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα μέλη της και «πλάτη» στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Τι κι αν η Γερμανία έχει αποφασίσει πως θ’ αποστείλει κι εκείνη μονάδα επιφανείας, κάποια στιγμή μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, κι αυτό μια τρύπα στη Μεσόγειο είναι, εξηγούσαν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό. Μπορεί να κάνουν εξαιρετική δουλειά τ’ αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Λουξεμβούργου, όμως νηοψία δεν μπορούν να κάνουν. Όμως κι αν δώσουν στοιχεία στο πολεμικό πλοίο που βρίσκεται εν πλω, κι εκείνο πιθανό να μείνει άπραγο από την στιγμή που θα’ χει ν’ αντιμετωπίσει και πάλι ομάδα ναυτικής κρούσης…

Η Ευρώπη την ώρα που μιλά για Ευρωπαϊκή άμυνα, αύξηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Άμυνα, μόνο άμυνα δεν γνωρίζει τι είναι, τουλάχιστον στη Μεσόγειο, εκεί δηλαδή που χτυπά η καρδιά των γεγονότων.

HellasJournal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]