Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νόμιμοι οι ένοπλοι πραιτωριανοί του Ερντογάν



Υιοθετήθηκε αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενισχύει τις εξουσίες των περιπόλων συνοικιών

Το τουρκικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νωρίς σήμερα το πρωί ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενισχύει σημαντικά τις εξουσίες "των περιπόλων των συνοικιών”, με τους επικριτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τον κατηγορούν ότι θέλει να δημιουργήσει μια "πολιτοφυλακή”.

"Το νομοσχέδιο για τις περιπόλους συνοικιών υιοθετήθηκε”, ανέφερε το κοινοβούλιο της Τουρκίας στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι περίπολοι των συνοικιών, που περιπολούν στη διάρκεια της νύκτας για να εντοπίζουν τυχόν διαρρήκτες ή όσους διαταράσσουν τη δημόσια τάξη, θα διαθέτουν σχεδόν τις ίδιες εξουσίες με τους αστυνομικούς.

Πλέον θα μπορούν να φέρουν και να χρησιμοποιούν πυροβόλο όπλο σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο και να σταματούν ανθρώπους για να ελέγχουν την ταυτότητά τους και να τους κάνουν έλεγχο.

Ο θεσμός αυτός που χρονολογείται εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια εξαρτάται από το υπουργείο Εσωτερικών και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Αυτή τη στιγμή στην Τουρκία τα μέλη των περιπόλων συνοικιών ξεπερνούν τις 28.000.

Η συζήτηση στο κοινοβούλιο για το νομοσχέδιο ήταν έντονη, με κάποιους βουλευτές να έρχονται ακόμη και στα χέρια την Τρίτη.

Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, που υπέβαλε το νομοσχέδιο, ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό οι περίπολοι θα μπορούν να βοηθούν πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης αποτρέποντας διαρρήξεις και εμποδίζοντας επιθέσεις στον δρόμο.

Όμως η αντιπολίτευση φοβάται ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να συστήσει μια πιστή σε αυτόν ένοπλη δύναμη.

"Χρησιμοποιούν το θεσμό των περιπόλων για να δημιουργήσουν μια πολιτοφυλακή”, κατήγγειλε την Τρίτη ο Μαχίρ Πολάτ βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος CHP. "Αν υπάρχει ένα πρόβλημα ασφάλειας σε αυτή τη χώρα, τότε πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομία και η χωροφυλακή”, πρόσθεσε.

"Ενισχύοντας τις περιπόλους των συνοικιών δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για να αυξήσουν την πίεση στην κοινωνία, να διασφαλίσουν τη διατήρηση της εξουσίας και να αποδυναμώσουν το κράτος δικαίου”, εκτίμησε από την πλευρά του ο Χακί Σαρουχάν Ολούτς, του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]