Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απίστευτος οχετός από τους Βορείους της Ευρώπης


Επίθεση του ολλανδικού περιοδικού «Elsevier Weekblad» κατά του Νότου για τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Θα περίμενε κανείς ότι το θράσος και η κακόβουλη κριτική για τον ευρωπαϊκό Νότο θα ανήκαν πλέον στο παρελθόν. Η Ιστορία, όμως, φαίνεται να επαναλαμβάνεται, τούτη τη φορά με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το σχέδιο της Κομισιόν και η κατανομή των κονδυλίων, που ευνοεί τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Ισπανία, έδωσαν την αφορμή στο ολλανδικό περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας «Elsevier Weekblad» να ζηλέψει τη… δόξα του γερμανικού «Focus» και να εξαπολύσει επίθεση με πρωτοσέλιδο τίτλο «Όχι άλλα λεφτά στον ευρωπαϊκό Νότο» και ένα προκλητικό σκίτσο, όπου εμφανίζονται στο πάνω μέρος του εξωφύλλου οι «σκληρά εργαζόμενοι» Βορειοευρωπαίοι με εργατική φόρμα και κοστούμι να κινούν τα χρηματοοικονομικά γρανάζια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο για το κάτω μέρος του σκίτσου; Χολερικό, καθώς σε αυτό απεικονίζονται οι Νότιοι (ανάμεσά τους, ένας Ελληνας με μουστάκι μπροστά από ένα τραπέζι με φραπέ και τάβλι) να τεμπελιάζουν πίνοντας καφέ ή κάνοντας ηλιοθεραπεία!


«Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν είναι φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα» γράφει το περιοδικό και παραπέμπει σε στερεότυπα της κρίσης χρέους των προηγούμενων ετών, τις διαφορές της οποίας όμως από τη σημερινή κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, με τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, ο αρθρογράφος φαίνεται ότι παραβλέπει επίτηδες, θέλοντας προφανώς να δημιουργήσει κλίμα.

Το «Elsevier Weekblad» δεν είναι ένα οποιοδήποτε έντυπο, καθώς πρόκειται για περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας ειδησεογραφικού και πολιτικού περιεχομένου, με μεγάλη πολιτική επιρροή στην Ολλανδία, και από αρκετούς αναλυτές λογίζεται ως αντίστοιχο του γερμανικού «Focus». Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε το εμετικό πρωτοσέλιδο του «Focus» τα μαύρα χρόνια των Μνημονίων, με την Αφροδίτη της Μήλου να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο σε ένα φωτογραφικό μοντάζ που συνοδευόταν από τον κεντρικό τίτλο «Απατεώνες στην ευρωοικογένεια» και τον υπότιτλο «Μας στερούν τα χρήματά μας και τι γίνεται σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία».

Όπως κανείς δεν ξεχνά βέβαια και το αντίστοιχο… πνεύμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ εκείνη την εποχή: του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος δήλωνε το 2017 σε συνέντευξή του στη «FAZ»: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. (Αλλά) και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες, και μετά να ζητούν βοήθεια». Με την αναφορά του να αποτελεί σαφώς ευθεία -δηλητηριώδη- βολή κατά των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, και κυρίως κατά της Ελλάδας, την οποία η Γερμανία της Μέρκελ και του Σόιμπλε απειλούσαν διαρκώς με Grexit.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Για να λέμε τα σύκα-σύκα ... και ας μάς κακοφαίνεται. Την ημέρα που άνοιξαν οι καφετέριες, βγήκα μία βόλτα γύρω στις 11 πμ και ήσαν γεμάτες από νέο κόσμο. Κυριολεκτικώς κι επικινδύνως "πατείς με, πατώ σε", που λένε. Την ίδια ώρα είχα στο σπίτι μου έναν Αλβανό από τις 7:30 πμ, ο οποίος μού καθάριζε τον κήπο. Γιατί Αλβανό; Διότι απλούστατα δεν βρήκα Έλληνα. Αν πλησίαζα κανέναν από τούς λεβέντες, που κάθονταν στις καφετέριες με λεφτά τού μπαμπά ασφαλώς, και τού πρότεινα να τού δώσω έστω € 40.-, για να έλθει στο σπίτι μου να κάνει την δουλειά τού Αλβανού, θα ερχόταν; Μετά βεβαιότητος ΟΧΙ.

    Σε ξένα κράτη, ακόμη και μαθητές τού σχολείου, πολύ περισσότερο φοιτητές, πηγαίνουν και κουρεύουν γκαζόν, φροντίζουν γέρους, φτιάχνουν μικροβλάβες σε σπίτα κλπ. Στην Ελλάδα δεν το ... πολυσυνηθίζουμε. Αφήστε, δεν έχουν ολότελα άδικο οι Βόρειοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι τελευταιοι που μπορουν να κανουν μαθηματα ηθικης ειναι οι Βορειοευρωπαιοι!

    Καλο θα ηταν να ανοιξουν κανα βιβλιο ιστοριας και να δουν πως υπονομευαν ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ κρατικη και

    ιδιωτικη περιουσια των Ελληνων!

    Δεν ειχαν κανενα ηθικο διλημμα ακομα και να σχεδιαζουν τις γενοκτονιες της φυλης μας για να τα

    κονομησουν ΧΟΝΤΡΑ!

    Το πραττουν μεχρι σημερα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]