Τουρκία: Τι κρύβει η πρόθεση για έρευνες ανοιχτά των 6 ναυτικών μιλίων
Μια ακόμη κρίσιμη κίνηση που οδηγεί σε σοβαρή κλιμάκωση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει η Άγκυρα, καθώς η τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση την άδεια για έρευνες σε οικόπεδα τα οποία βρίσκονται ακόμη και σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΙ και ο ανταποκριτής του στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης.
Η Αθήνα πρόκειται να προβεί άμεσα σε διάβημα προς την Τουρκία, ενώ αναμένεται να προβεί και σε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ αφού βεβαίως εγκριθεί το αίτημα της τουρκικής εταιρίας και δημοσιευθεί επίσημα η χορήγηση των αδειών για έρευνες.
Αν και επισήμως δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί ο χάρτης των Οικοπέδων αυτών, κάτι που θα συμβεί μόλις εγκριθεί η άδεια ερευνών, ο εντοπισμός τους γίνεται με βάση τον επίσημο χάρτη του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας και της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων (MAPEG) ο οποίος μέχρι τώρα περιόριζε τις τουρκικές διεκδικήσεις επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό (σ.σ. που διατέμνει κάθετα την Ρόδο).
Όμως πλέον μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου η Τουρκία έχει επεκτείνει κατά πολύ προς τα δυτικά τις διεκδικήσεις της και ουσιαστικά όπως έχει δηλώσει επισήμως δεν αναγνωρίζει σε κανένα νησί, ακόμη και του μεγέθους της Κρήτης καμιά θαλάσσια ζώνη πέραν των χωρικών υδάτων τους των 6 ν.μ.
Η αίτηση και η αναμενόμενη έγκριση της για άδεια ερευνών από την ΤΡΑΟ σε αυτές τις περιοχές είναι η πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή και εμπέδωση του τουρκολυβικού Μνημονίου το οποίο οδηγεί στην οικειοποίηση από την Τουρκία όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί πρόκριμα και για το τι θα επιδιώξει η Τουρκία και στο Αιγαίο.
Η Τουρκία επίσης με την κίνηση αυτή εφαρμόζει στην πράξη και τη μονομερή και αυθαίρετη «οριοθέτηση», την οποία ειχε γνωστοποιήσει με ρηματική διακοίνωση στις 18 Μαρτίου στον ΟΗΕ με την ευκαιρία του τουρκολυβικου Μνημονίου, ορίζοντας τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, εξαφανίζοντας όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο ανατολικά από το όριο των χωρικών υδάτων των 6 νμ των νησιών.
Παράλληλα με την διαδικασία αυτή, η Τουρκία έχει κινηθεί και προς την Λιβύη και όπως έχει γίνει γνωστό από λιβυκά ΜΜΕ η ΤΡΑΟ έχει υποβάλει αίτημα και προς την κυβέρνηση Σάρατζ για άδεια ερευνών και εκτιμάται ότι θα αφορά σε περιοχές που έχουν θεωρηθεί παράνομα ότι εμπίπτουν στην Λιβυκή υφαλοκρηπίδα αλλά πρόκειται για περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βάσει της αρχής της μέσης γραμμής με υπολογισμό πλήρους επήρειας των νησιών, κάτι που με το τουρκολυβικο Μνημόνιο απέρριψε και η Τουρκία και η Λιβύη.
Πάντως στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου η Τουρκία είχε παραχωρήσει το 2012 τρεις άδειες για έρευνες στην ΤΡΑΟ σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκαλώντας ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όμως οι άδειες αυτές έμειναν για 8 χρόνια ανενεργές .
Στο αίτημα που υπέβαλε τώρα (21 Απριλίου) η ΤΡΑΟ ζητά την επέκταση προς τα δυτικά των δυο αυτών οικοπέδων για τα οποία έχει ήδη εκδοθεί παράνομη άδεια και πέντε νέες άδειες σε περιοχές που ακολουθούν την «ρότα» που χαράχθηκε με το τουρκολυβικό Μνημόνιο.
Νίκος Μελέτης
Liberal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...