Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Λιβύη με έρευνες και γεωτρήσεις


Οι χώρες που υποστηρίζουν τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και μία πολιτική λύση στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Για άλλη μια φορά, αποδεικνύουμε τις στενές επαφές που υπάρχουν μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. Δεν αφήνουμε μόνη της τη Λιβύη αυτές τις δύσκολες μέρες. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τους Λίβυους αδερφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών και των μισθοφόρων. Η συνάντησή μου με τον Σάρατζ είχε σαν θέμα τη συνεισφορά μας στην ειρήνη στην περιοχή της Λιβύης, η οποία πρέπει να σταθεροποιηθεί το συντομότερο δυνατό και την ευημερία των πολιτών της. Από τη διαδικασία του Βερολίνου ως το ΝΑΤΟ θα ενεργήσουμε από κοινού με την κυβέρνηση Σαράτζ σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες" ανέφερε αρχικά ο Ερντογάν και συμπλήρωσε: "Η λύση μπορεί να βρεθεί μονάχα μέσα από τους Λίβυους και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Παρά τις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χαφτάρ, ο Σάρατζ έχει επιδείξει συμπεριφορά υψηλού επιπέδου. Το λέω ξανά: ο Χαφτάρ είναι πραξικοπηματίας και υπάρχουν ηγέτες κρατών που υποστηρίζουν πως δεν γίνεται να τον βάλουν στην άκρη. Παρακολουθούμε επίσης τις επιτυχίες της νόμιμης κυβέρνησης τελευταία. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας καλύψαμε επίσης το θέμα της άρσης του εμπάργκο που έχει αρνητικές συνέπειες στην καθημερινή ζωή των Λίβυων. Τους υπενθυμίζουμε πως ένα πρόσωπο που δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του λαού του, δεν μπορεί να καθίσει το ίδιο τραπέζι με εμάς για να διαπραγματευθεί. Πρόσφατα απέρριψε την πολιτική συμφωνία για τη Λιβύη και έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο ανακοινώνοντας ότι ανέλαβε την ηγεσία της χώρας. Η σταθερότητα στη Λιβύη θα ωφελήσει τους γείτονες και την Ευρώπη. Καλούμε όλους του διεθνείς και περιφερειακούς παίκτες να κάνουν αναγκαία βήματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουν την παράνομη πώληση του πετρελαίου του Λιβυκού λαού".


"Συμφωνήσαμε με τη Λιβύη να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή της ευθύνης της, σε τομείς όπως οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις, ώστε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του δικαίου και εκείνων που έχουν δίκιο", είπε ο Ερντογάν.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η συνεργασία "με τη Λιβύη θα συνεχιστεί με έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο". "Η Τουρκία και η Λιβύη συμφώνησαν να βελτιώσουν τους διμερείς δεσμούς σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου", πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την επιθυμία, οι τουρκικές εταιρείες να αναλάβουν ρόλο ανοικοδόμησης της Λιβύης μετά τον πόλεμο.

Μιλώντας μετά τον Ερντογάν, ο Σάρατζ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στάση της απέναντι στον λιβυκό λαό κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης διαδικασίας.

"Έχουμε ελέγξει όλες τις περιοχές κοντά στην Τρίπολη από σήμερα, αυτό είναι μια επιτυχία για όλους μας. Η βούληση των ανθρώπων είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Καλώ τις πολιτοφυλακές του Χαφτάρ να αφήσουν τον Λιβυκό λαό ήσυχο. Εσείς (Χαφτάρ) έχετε ηττηθεί στην Τρίπολη. απλώς αποδεχτείτε το. Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει αυτό που έχετε κάνει στη Λιβύη", πρόσθεσε.

Ο Σάρατζ πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει διαπραγματεύσεις με τον Χαφτάρ στα επόμενα στάδια.

Η επίσκεψη του Σάρατζ στην Άγκυρα έρχεται μετά από μια διπλωματική αναταραχή την Τετάρτη, καθώς ηγέτες και από τις δύο πλευρές ταξίδεψαν στο εξωτερικό για συναντήσεις που φιλοξενούν οι ξένες δυνάμεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Σάρατζ ταξίδεψε στη Μόσχα, ενώ ο Χαφτάρ βρισκόταν στην Αίγυπτο για να συναντηθεί με αξιωματούχους άμυνας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]