Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τραμπ μπροστά στην τέλεια πολιτική καταιγίδα


Οι αναλυτές λένε ότι η πανδημία, η ύφεση, το ρατσιστικό έγκλημα, οι κοινωνικές διαμαρτυρίες θα οδηγήσουν τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου στην εκλογική ήττα, υπό μία προϋπόθεση: ότι οι νεολαίοι θα πάνε να ψηφίσουν τον προσεχή Νοέμβριο. Σε περίπτωση μάλιστα δεύτερου κύματος κορωναϊού, θεωρείται τελειωμένος

Για τους Δημοκρατικούς τουλάχιστον, το ζητούμενο στη δράση κατά του «τραμπισμού» είναι το αποτέλεσμα. Με δεδομένες τις τελευταίες αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα (εδώ και εδώ) με αφορμή τον φόνο του Φλόιντ, τίθεται ο προβληματισμός ποια δράση είναι η αποτελεσματικότερη στο συγκεκριμένο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι αμερικανοί ειδικοί και αναλυτές τοποθετήθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους.

Ο πολιτικός επιστήμων Λάρι Σάμπατο είπε στην Corriere della Sera ότι πάνω από τον Λευκό Οίκο, μετά την πανδημία, την ύφεση και την έκρηξη του φυλετικού μίσους, έχει θρονιαστεί μία «τέλεια πολιτική καταιγίδα» η οποία αναίρεσε όλες τις ψευδαισθήσεις του περασμένου Ιανουαρίου, όταν ο Τραμπ πίστεψε πως τον Νοέμβριο θα κάνει στις κάλπες περίπατο. Η έκβαση της καταιγίδας, αν δηλαδή το ξέσπασμά της θα πνίξει τη διακυβέρνηση Τραμπ ή όχι, εξαρτάται από το αν οι νεολαίοι της Αμερικής θα φιλοτιμηθούν να πάνε στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν.


«Ετσι θα έλθει η αλλαγή», λέει ο Σάμπατο, «μόνο εφ’ όσον οι νέοι ψηφίσουν». Βέβαια, «είναι πολύ νωρίς» για να στέψουμε πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, αφού «έχουμε μπροστά μας πέντε ολόκληρους μήνες», ωστόσο «πολλοί είναι εκείνοι που θεώρησαν κάποτε τον Μπάιντεν χαμένο από χέρι, αλλά τώρα τον κρίνουν φαβορί». Σε κάθε περίπτωση, «η διαμαρτυρία πρέπει να μεταφερθεί στις κάλπες». Και επαναλαμβάνει ακούραστος ο Σάμπατο: «Από τους νέους».

Ο Σάμπατο είναι πασίγνωστος στις ΗΠΑ πανεπιστημιακός, Δημοκρατικός βέβαια. Οι Ιταλοί σχολιάζουν ότι «αυτήν την εποχή οι κρίσεις του είναι ιδιαιτέρως συνετές». Τον ρωτούν αν από τη ζαριά με το δόγμα του νόμου και της τάξης ο Τραμπ θα κερδίσει πόντους στις δημοσκοπήσεις. Ο Σάμπατο απαντά ότι είναι πιθανό: «Οταν ο κόσμος φοβάται, δέχεται τα πάντα από εκείνους που υπόσχονται ασφάλεια. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τους νέους».

Μα, θα ψηφίσουν τα παιδιά τον Μπάιντεν; «Πλέον, κάποια προετοιμάζονται να πάνε στα εκλογικά τμήματα». Αλλού πρέπει να επικεντρώσουμε: «Αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, αν προκύψει και δεύτερο κύμα της πανδημίας, αν οι κοινωνικές εντάσεις συνεχιστούν, τότε ο Τραμπ είναι τελειωμένος».

Η γνώμη του Σάμπατο είναι ότι ο Τραμπ έχει ένα παραπάνω πρόβλημα: «Είναι μεν καλός από επικοινωνιακή άποψη, ωστόσο κινδυνεύει από την υπερβολική έκθεσή του στη δημοσιότητα». Και ο Μπάιντεν; «Ο.Κ. είναι βαρετός, αλλά όσο μεγαλώνει το χάος, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη για έναν σοφό, ειρηνικό κυβερνήτη, και ας είναι βαρετός – αρκεί που είναι καθησυχαστικός».

Η φτωχοποίηση θα μετρήσει

Από πλευράς της, μία άλλη πανεπιστημιακός των ΗΠΑ, ιταλίδα με αμερικανική υπηκοότητα, η Νάντια Ουρμπινάτι, σε άρθρο της στη Repubblica, φωτίζει τους λόγους για τους οποίους οι νεολαίοι, οι μαύροι και οι φτωχοί της Αμερικής μπορούν να νικήσουν τον Τραμπ στις κάλπες: επειδή όλοι αυτοί συνιστούν μία Αμερική με την οποία ο Τραμπ δεν έχει καμία σχέση, αντιθέτως αντιπροσωπεύει τα αντίθετα συμφέροντα.

Η Ουρμπινάτι δίνει βαρύτητα στις οικονομικές συνθήκες που διαιρούν τις ΗΠΑ, συν τις ρατσιστικές σταθερές τους. «Σήμερα η φτώχεια και η ανεργία είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τη Μεγάλη Υφεση, από το 1929. Αυτή η διχασμένη Αμερική τροφοδοτεί τον ιό του ρατσισμού. Οι απολυμένοι λευκοί αισθάνονται την κακομεταχείριση που υφίστανται, νιώθουν θύματα αδικίας, αλλά αποδίδουν την ευθύνη στους Αφροαμερικανούς και σε άλλες εθνικές μειονότητες».

Αυτοί οι φτωχοποιημένοι λευκοί είναι θύματα της δεξιάς προπαγάνδας που υπήρξε η παραδοσιακή βαλβίδα εκτόνωσης της κρίσης στην εργασία. Το κατά πόσον, έπειτα από την εφετινή οικονομική καταστροφή οι φτωχοί λευκοί Αμερικανοί θα ψηφίσουν και πάλι τον Τραμπ σε αντίθεση με τα συμφέροντά τους είναι το μεγάλο ερωτηματικό, ένας από τους παράγοντες που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, σημειώνει η αρθρογράφος.

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]