Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα από τις Ένοπλες Δυνάμεις


Βλέπουν το μετέωρο βήμα της Τουρκίας να πλησιάζει…

Οι συνδυασμένες προκλήσεις φαίνεται ότι είναι το επόμενο βήμα στο οποίο πρόκειται να προβεί η Άγκυρα. Στόχος της είναι να διασπάσει την Ελληνική άμυνα σε διαφορετικά σημεία της Ελληνοτουρκικής μεθορίου, εφόσον κλιμακωθεί η κατάσταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στο Επιτελείο εξετάζονται όλα τα πιθανά σχέδια με οποία η Τουρκία θα θελήσει να βάλει φωτιά σ’ όλο το μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Και μπορεί στον βασικό σχεδιασμό να υπάρχει το σχέδιο αντιμετώπισης, παραδείγματος χάριν ενός ερευνητικού συνοδεία πλοίων, όμως όλοι οι Αξιωματικοί βλέπουν πως η γείτονα θα θελήσει να «παίξει» με αντιπερισπασμό.

Όμως το βασικό όπως τονίζουν ανώτατοι Αξιωματικοί δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός πως εφόσον η Αθήνα δείξει τα δόντια της- όπως είπε προ δυο ημερών και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- τότε θα πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι και για το επόμενο βήμα της Τουρκίας που θα πρέπει αυτομάτως να λάβει απάντηση.

Πάνω σε αυτό τον σχεδιασμό, για όλα τα σενάρια, εργάζονται τόσο στο Επιτελείο αλλά κυρίως στις επιχειρησιακές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι προθέσεις της γείτονος δείχνουν τον δρόμο πάνω στον οποίο πρόκειται να κινηθεί και στο Επιτελείο καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει καθόλου από το πλάνο που έχει βάλει.

Η απόπειρα υφαρπαγής της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας είναι το μετέωρο βήμα στο οποίο προχωρά ολοένα και περισσότερο η Τουρκία και αυτόν τον βηματισμό είναι αποφασισμένοι στο Ελληνικό Επιτελείο να τον σταματήσουν.

Τρόποι υπάρχουν σημειώνουν ανώτατες πηγές και αρκετοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα δυναμικοί ώστε η Τουρκία να κατανοήσει άμεσα την γλώσσα που καταλαβαίνει καλύτερα από τις άλλες.


Εδώ και λίγες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε με τον κυβερνήτη της Τρίπολης, Αλ Σάρατζ, ιδιαίτερα αλαζονικός, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο.

Οι εξελίξεις που αφορούν τη νοτιοανατολική περιοχή του Αιγαίου και το τμήμα της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Αν. Μεσόγειο, είναι λογικό ότι θέτουν σε εγρήγορση τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Στα «μυστικά» του Έβρου

Στον Έβρο η διασπορά ψευδών ειδήσεων από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνει από την μια πλευρά το Επιτελείο να διατηρεί αυξημένα αντανακλαστικά στην Ελληνοτουρκική οριογραμμή κι από την άλλη ν’ αναλύει αυτή την κατάσταση που επιχειρεί να διαμορφώσει η Τουρκία, ώστε να τεστάρει τους χρόνους αντίδρασης αλλά και την ενίσχυση που φτάνει ακριβώς πάνω στο σύνορο.

Επιτελείς σημείωναν ότι αυτή την περίοδο στον Έβρο η πίεση που ασκείται- αλλά είναι απόλυτα ελεγχόμενη- εστιάζεται στο νότιο τμήμα του Νομού. Εκεί δηλαδή που η στάθμη των νερών έχει πέσει αισθητά.

Όμως εκεί ακριβώς υπάρχουν τα λεγόμενα «μυστικά» του Έβρου καθώς στην παρέμβρια περιοχή, με πεσμένη τη στάθμη του Έβρου, βάρκες δεν μπορούν να περάσουν στην Ελληνική πλευρά. Αν όμως πάλι όσοι επιχειρήσουν να περάσουν στα σημεία που το νερό είναι λίγο, κάτω από αυτό παραμένουν κάποια μέτρα λάσπης. Και τέλος τα έργα αποτροπής δεν επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό έδαφος.

Στον Έβρο, τονίζουν Επιτελείς ότι η Τουρκία έχει εναποθέσει πολλές από τις ελπίδες της ώστε ν’ αποπροσανατολίσει τις Ελληνικές αρχές οι οποίες διατηρούν καιρό τώρα αυξημένο επίπεδο ετοιμότητας. Ευελπιστούν μάλιστα στον λεγόμενο «κορεσμό» και πιθανό κρατούν τους μετανάστες για την κατάλληλη στιγμή.

Ο κορεσμός δυνάμεων, φαίνεται πως είναι μια πρακτική που η Τουρκία έχει εφαρμόσει σε πολλά επίπεδα στις προκλήσεις της. Αρχικά το έκανε με τις παραβιάσεις και τα μαχητικά αεροσκάφη, που η Αθήνα απαντά πάντοτε. Οι απογειώσεις Ελληνικών μαχητικών είναι σχεδόν διπλάσιες από εκείνες των Τουρκικών.

Το ίδιο κάνει και στην θάλασσα, με το Πολεμικό Ναυτικό να διατηρεί τουλάχιστον 15 μονάδες επιφανείας στο ανατολικό Αιγαίο για να βρίσκεται απέναντι στις προκλήσεις και τις παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων. Αν δεν ήταν εκεί οι φρουροί του Αιγαίου με τα πολεμικά πλοία, τα Τουρκικά θα έκαναν δικό τους σπίτι το Αρχιπέλαγος.

Τώρα εδώ και ένα 4μηνο το ίδιο πράττουν στον Έβρο και μάλιστα το σχέδιο κορεσμού διατηρήθηκε μετά την ύφεση της μεταναστευτικής κρίσης. Πυροβολισμοί από την Τουρκική πλευρά, απόπειρες μετακίνησης μεταναστών από διαφορετικά σημεία σχεδόν κάθε βράδυ κι άλλα παρόμοια περιστατικά δεν άφησαν να περάσει μια ήρεμη νύχτα στον ακριτικό Νομό.

Πάντως αν παρατηρήσει κανείς το τελευταίο διάστημα πέρα από την κλιμάκωση των διπλωματικών κινήσεων από την Ελλάδα που διατηρεί σταθερή πορεία πιστή στο Διεθνές Δίκαιο, οι δηλώσεις του πολιτικού κόσμου είναι μια προειδοποίηση προς την Άγκυρα να μην τεντώσει άλλο το σχοινί των εύθραυστων σχέσεων.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]