Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία άλλη πτυχή του γρίφου του Αιγαίου


Το τουρκικό παιχνίδι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γίνεται εξόχως επικίνδυνο

Με το πλασματικό κεκτημένο του συμφώνου με την Λιβύη ο Ερντογάν κάνει όλες τις δυνατές σπασμωδικές κινήσεις, εκτοξεύει απειλές και προαναγγέλλει ενέργειες, οι οποίες – αν και εφόσον πραγματοποιηθούν – θα μπορούσαν να είναι όχι απλώς μια απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Συμβαίνουν αυτά σε μία περίοδο κλονισμού των παγκόσμιων κέντρων γεωπολιτικής ισχύος, κυρίως δε της Αμερικής, η οποία υπό την αλλοπρόσαλλη ηγεσία του Τραμπ, δεν έχει ούτε σαφές στίγμα στην εξωτερική της πολιτική, ούτε σταθερές θέσεις και επιδιώξεις. Υπό αυτήν την συνθήκη, η Τουρκία, ένας κατ’ εξοχήν συνομιλητής των ΗΠΑ, αισθάνεται ανεξέλεγκτη.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λύσει έναν γρίφο πολύ σύνθετο.

Οφείλει να δράσει προληπτικά, να είναι έτοιμη να ενεργήσει αποτρεπτικά και να προβάλλει διαρκώς τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου σε όλα τα δυνατά κέντρα λήψης αποφάσεων.


Η ισορροπία που πρέπει να τηρηθεί είναι πολύ λεπτή. Αφενός, η χώρα μας πρέπει να αποτρέψει τετελεσμένα. Αφετέρου, να καταδείξει ότι πράγματι είναι σε θέση και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η Τουρκία φανεί ότι είναι διατεθειμένη να κάνει τις κινήσεις που προαναγγέλλει και να επιχειρήσει έρευνες ή γεωτρήσεις στο όριο των έξι ν.μ., τα στρατιωτικά μέσα θα είναι μία από τις πιθανές επιλογές της Αθήνας. Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αναγκαστικά προσφυγή σε πόλεμο. Σημαίνει όμως ότι ο βαθμός ετοιμότητας για αποτρεπτικές κινήσεις και ελιγμούς θα πρέπει να φτάσει στο μέγιστο δυνατό.

Και σε αυτό το σημείο, το πράγμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Συμβαίνει αυτή η περιπλοκή εξ αιτίας των γηρασμένων εξοπλιστικών συστημάτων της χώρας μας, τα οποία μπορεί να είναι αποτελεσματικά, αλλά πολλοί στην Ευρώπη θα ενδιαφέρονταν για την ανανέωσή τους…

Η χώρα μας διαθέτει σήμερα ένα όπλο, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει. Η επαμφοτερίζουσα ευρωπαϊκή στάση έναντι της Τουρκίας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας θα πρέπει να τερματιστεί και αυτό θα πρέπει να είναι μία μείζων επιδίωξη της ελληνικής πολιτείας. Ως τμήμα του σταθερότερου συνασπισμού κρατών παγκοσμίως αυτήν την στιγμή, η Ελλάδα έχει ένα προνόμιο. Είναι μέλος και αξιόπιστος συνομιλητής μίας Ενωσης, η οποία έπειτα από έναν λήθαργο πολλών ετών δείχνει ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει και έναν νέο γεωπολιτικό ρόλο. Υπό αυτό το πρίσμα, η διεθνοποίηση του προβλήματος και η ανάδειξή του είναι επιβεβλημένη.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον μεγάλων και σύνθετων προκλήσεων. Από την μία ο Ερντογάν επιχειρεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα στα εξωτερικά όρια της «γαλάζιας πατρίδας» του. Από την άλλη, η χώρα πρέπει να αποφύγει την συνθήκη του εκβιασμού και να μην αποδεχθεί μία ενδεχόμενη διασύνδεση της αξίωσης για έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με μία βεβιασμένη συζήτηση περί προμηθειών δαπανηρών εξοπλιστικών.

Εχει συμβεί αυτό κατά το παρελθόν και δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κωβαίος Άγγελος
Το Βήμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]