Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσαβούσογλου: «Η Αγία Σοφία είναι δική μας και θα την κάνουμε ό,τι θέλουμε»


Όσα είπε για την υφαλοκρηπίδια και τα χωρικά ύδατα των νησιών

Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ν.μ., υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο κανάλι 24, δείχνοντας το χάρτη με τις περιοχές για τις οποίες ζητείται άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά των ελληνικών νησιών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι έχουν υποβάλει στον ΟΗΕ τις νέες συντεταγμένες με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, συμπεριλαμβάνοντας και αυτές τις περιοχές και ότι θα συνεχίσουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Η Ελλάδα, είπε, κάνει λόγο για παραβίαση, αλλά τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, επαναλαμβάνοντας ότι ως Τουρκία δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο. «Οι άλλες χώρες προσπάθησαν να μας αποκλείσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Εμείς τους είπαμε ‘Καμία συμφωνία στην ανατ. Μεσόγειο δεν θα είναι έγκυρη χωρίς την Τουρκία’. Δεν θα επιτραπεί κανένα τετελεσμένο, ελάτε να συνεργαστείτε μαζί μας».


H Αγία Σοφία αποτελεί περιουσία της Τουρκίας και έχει κατακτηθεί

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας για την ανάγνωση του κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν εξεπλάγη, αλλά και δεν πιστεύει την αναίδεια, όπως τη χαρακτήρισε, της Ελλάδας να έχει άποψη για την Αγία Σοφία.

«Δεν το πιστεύω. Πώς μπορούν να δείχνουν τέτοια αναίδεια; Εντός της επικράτειας της Τουρκικής Δημοκρατίας, δεν αποφασίζει η Ελλάδα πού και πότε θα διαβαστεί προσευχή (εζάνι), πού και πότε θα διαβαστεί το κοράνι. Η Αγία Σοφία αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας και έχει κατακτηθεί. Η Αγία Σοφία είναι κληρονομιά του Σουλτάνου Μωάμεθ, δεν καταλήφθηκε, κατακτήθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι η Αθήνα είναι η τελευταία που έχει δικαίωμα να μιλάει, από τη στιγμή που είναι η μόνη πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί.

«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που θα μας βάλει μυαλό. Η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα χωρίς τζαμί στην Ευρώπη. Είναι ανοησίες αυτά που λέει και ξεπερνάει τα όρια!», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προβάλλοντας ως «δικαιολογία» τον κορονοϊό, απαγόρευσε τη λειτουργία των τζαμιών στη δυτική Θράκη.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης ότι όταν «έφυγαν» οι Τούρκοι από την Ελλάδα, εκείνη «κατέστρεψε τα τζαμιά μας», ενώ αντίστοιχα τα τελευταία 20 χρόνια της διακυβέρνησής Ερντογάν έχουν προστατευτεί οι θρησκευτικές μειονότητες, τα άλλα δόγματα και τα δικαιώματά τους, υπενθυμίζοντας ότι πριν από 2 χρόνια επισκευάστηκε η Σιδερένια Εκκλησία (σ.σ. που ανήκει βέβαια στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία).

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Άγκυρα και ο ίδιος προσωπικό έτεινε χείρα φιλίας προς την Αθήνα, αλλά όταν πρότεινε σε συνομιλία του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να καθίσουν να μιλήσουν και να λύσουν όλα τα ζητήματα, πήρε –όπως ισχυρίστηκε- την απάντηση ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι».

Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων όπως κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Αγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο. Παράλληλα, ο Τούρκος διπλωμάτης παραθέτει το χάρτη με τις περιοχές, για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζητούν άδεια για έρευνα και γεωτρήσεις. Οι περιοχές καταδεικνύονται με βελάκι, χωρίς να είναι κατατμημένα ακόμη τα επίμαχα τεμάχια για τα οποία έχει υποβάλει αίτηση η εταιρεία των Τουρκικών Πετρελαίων.

Όπως εξηγεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω tweet Ερτζίγες: «Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου μας (σ.σ. με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020, απαντώντας στο Νίκο Δένδια περί αιτήσεων για άδεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης) αυτά είναι τα θαλάσσια σύνορά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τα έχουμε δηλώσει στα ΗΕ και τα όρια των περιοχών για τις οποίες ο ΤΡΑΟ έχει αιτηθεί άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις». Παρατίθεται επίσης η επιστολή του νόμιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Σινιρλίογλου, προς τον ΟΗΕ με τα νέα όρια της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και τον επίμαχο χάρτη.

Μαρία Ζαχαράκη
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αν και το ολο κειμενο αποτελει παραληρημα και ανθελληνικο μενος, αρκει να προσεχθει η εξης

    δηλωση:

    "Η Αγία Σοφία αποτελεί ιδιοκτησία της Τουρκίας και έχει κατακτηθεί. Η Αγία Σοφία είναι κληρονομιά του Σουλτάνου Μωάμεθ, δεν καταλήφθηκε, κατακτήθηκε»,"


    Περα απο το βλακωδες λογοπαιγνιο περι καταληψης και κατακτησης, η Αγια Σοφια ποιον λαο και πιο

    θρησκευμα εκφραζει;

    Ποια "Αγια Σοφια" γιορταζουν οι ισλαμιστες;

    Και απο ποτε η "κατακτηση" ενος Ναου αναιρει την πολυχρονη ιστορια του και την ιστορικοτητα του;

    Τι αλλες ανιστορητες μπουρδες θα ακουσουμε απο τους υπανθρωπους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]