Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βροχή υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών, αλλά...


Η Αθήνα βλέπει μόνο ελληνικά F-16 στον ουρανό του Αιγαίου...

Το υπουργείο Άμυνας τώρα έχει πολλές σκοτούρες με τα κρούσματα κορωναϊού που κατάφεραν και "τρύπωσαν" στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Κάτι που επιβάλλεται να διερευνήσει άμεσα ο υπουργός και να σταθεί αμείλικτος, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες, απέναντι σε όλους όσοι είναι υπεύθυνοι, ακόμα κι' αν πρόκειται για την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρά την σπαζοκεφαλιά με τον κορωναϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις και στο 401, όμως, η ηγεσία του υπουργείου δεν έχασε χρόνο να ανοίξει το άλλο... πονεμένο "μέτωπο". Αυτό των ελληνοτουρκικών.

Κι' αυτό, μετά την "παρενόχληση" από τουρκικά μαχητικά του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σε σειρά στρατιωτικών φυλακίων, σε νησιά, στο Ανατολικό Αιγαίο. Ήταν μια όχι και τόσο καλή στιγμή που ήλθε να προστεθεί στις πολλαπλασιαζόμενες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες, από τον Ιανουάριο έως σήμερα, ανέρχονται σε τουλάχιστον 219 (Βλέπε πίνακα στο τέλος του άρθρου).

Αμέσως μετά από τη νέα τουρκική πρόκληση, έσπευσε να διοχετεύσει βίντεο σε -φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση- Μέσον Ενημέρωσης, όπου παρουσιάζεται ελληνικό μαχητικό, Mirage 2000, να βρίσκεται στην ουρά τουρκικού F-16 και να το έχει εγκλωβίσει. Ο Έλληνας πιλότος, ιδιαίτερα ψύχραιμος, και λίαν ευγενέστατος για τα δεδομένα μιας αναχαίτισης, ειδικά όταν άπαντες γνωρίζουν τι "μπινελίκια" πέφτουν σε τέτοιες φάσεις έντασης, ακούγεται να λέει "τον έχω", και να συνεχίζει να τον ... πηγαίνει, λοκαρισμένο.

Είναι μια καλή στιγμή που προκαλεί ικανοποίηση, αλλά κυρίως αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Κι' ας έχουν αυτούς τους πιλότους με μισθούς τρεις κι' εξήντα. Το βίντεο, ως ήταν αναμενόμενο, "έπαιξε" πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια. Τόσο που δόθηκε η εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την επικοινωνιακή ατζέντα, από τον κορονοϊό, στα ελληνοτουρκικά.


Ως γνωστόν, παρόμοια βίντεο, όπου όμως σε αυτά ακούγονται οι πιλότοι να σέρνουν τα εξ' αμάξης, έχουν δοθεί και στο παρελθόν στη δημοσιότητα, με στόχο και να τονωθούν τα αισθήματα της κοινής γνώμης και να φανούν κάποιες αθέατες πτυχές της δουλειάς αυτών των "πολεμιστών" που καθημερινά τραβάνε πολλά G στους ουρανούς του Αιγαίου για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι, και άλλοι να παίζουν περίεργα κορωνα-παιχνίδια στις πλάτες του λαού.

Παρενόχληση

Αυτή τη φορά, ωστόσο, για ποιο λόγο αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να δώσει στη δημοσιότητα ένα τέτοιο βίντεο; Πόσο μάλλον, όταν η κυβέρνηση διατείνεται ότι παντού, σε όλα τα "μέτωπα" με την Τουρκία, καταγάγει περηφανείς νίκες. Από τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τη Λιβύη. Πολύ περισσότερο, όταν, όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχει καταφέρει να "απομονώσει" διεθνώς την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Το πιθανότερο η απάντηση έχει να κάνει με την "παρενόχληση" του υπουργικού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά και τις υπερπτήσεις, την ίδια ημέρα, αλλά και τις προηγούμενες και τις επόμενες, πάνω από ελληνικά νησιά. Και, βέβαια, διότι ο κ.Παναγιωτόπουλος ουδόλως αισθάνθηκε την παρουσία των τουρκικών αεροσκαφών, ενώ, κοιτάζοντας στον ουρανό, είδε μόνον τα ελληνικά μαχητικά.

Βέβαια, όπως παρατηρήσαμε σχετικά, δεν είναι ο πρώτος που δέχεται μια τέτοια "παρενόχληση". Τα ίδια είχαν συμβεί και με άλλους υπουργούς Άμυνας, αλλά και τον προηγούμενο πρωθυπουργό, Α.Τσίπρα. Αλλά τότε η ΝΔ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρούσε, φαίνεται, πως όσο ήταν ο Τσίπρας πάνω, οι Τούρκοι έκαναν πάρτι στο Αιγαίο, αλλά με τη ΝΔ στην κυβέρνηση μπορεί και να πάρουμε την Αγιά Σοφιά. Παιδαριώδεις συμπεριφορές...

Ως γνωστόν, από το Φαρμακονήσι, ο κ.Ν.Παναγιωτόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Το ελικόπτερο που μας μετέφερε, υπέστη παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν νιώσαμε αυτή την παρενόχληση. Αντιθέτως, όταν σηκώσαμε τα μάτια ψηλά στον ουρανό είδαμε τα ελληνικά μαχητικά που ήδη είχαν διώξει από την περιοχή τα τουρκικά μαχητικά, εδώ στο Φαρμακονήσι. Τέτοιου είδους συμπεριφορές από πλευράς Τουρκίας, δεν βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης, που θα έπρεπε να επιζητούν και οι δύο πλευρές αυτήν την ώρα. Εμείς πάντως δεν πτοούμεθα καθόλου".

Αναχαίτιση

Τα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πράγματι βρέθηκαν επί τόπου. Λέγεται, μάλιστα, ότι είχαν "κλειδώσει" τα τουρκικά στα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων τους.

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα το ελληνικό Mirage έχει "κλειδώσει" το τουρκικό F-16. Η εικονική αερομαχία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σημειώθηκε στο Κεντρικό Αιγαίο, την Κυριακή 3 Μαΐου, περίπου την ώρα που δύο άλλα τουρκικά F-16 παρενοχλούσαν το στρατιωτικό ελικόπτερο , NH-90, το οποίο μετέφερε τον υπουργό Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλο, και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κώστα Φλώρο, στις Οινούσσες, την Παναγιά, το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.

Δεν πρόκειται, δηλαδή, για βίντεο από ελληνικό μαχητικό που αναχαιτίζει τα δυο τουρκικά αεροσκάφη που "παρενόχλησαν" τον Ν.Παναγιωτόπουλο. Τότε, γιατί επέλεξαν να το δώσουν στη δημοσιότητα; Μόνο και μόνο για να υπάρξει εθνική ανάτασις; Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι εδόθη, μάλλον για να πεισθεί η κοινή γνώμη ότι δεν κατάφεραν οι Τούρκοι να παρενοχλήσουν τον Έλληνα υπουργό.

Όπως είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ, σε όλες τις περιπτώσεις που οι Τούρκοι προέβησαν σε "παρενόχληση" Έλληνα πρωθυπουργού, υπουργού Άμυνας ή υψηλόβαθμου στρατιωτικού που επισκέπτονταν ακριτικά φυλάκια, έστειλαν δυο αεροσκάφη προς το σημείο όπου ο ίδιος πετούσε, και άλλο ένα ζευγάρι συνήθως για αντιπερισπασμό και εμπλοκή του με ελληνικά μαχητικά. Πιθανώς, το ίδιο συνέβη και τώρα.

Τα βίντεο με τις αναχαιτίσεις πρέπει να διοχετεύονται όταν πράγματι υπάρχει λόγος και όχι ως χολυγουντιανό προπέτασμα καπνού. Δεν είναι παιχνίδια αυτά που συμβαίνουν καθημερινά στο Αιγαίο για μαθητευόμενους μάγους. Είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις λεπτών -και ενίοτε επικίνδυνων- διακρατικών σχέσεων, που έχουν μάλιστα στοιχίσει ζωές στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Εάν, βέβαια, κάποιος θέλει να ανοίξει προσωπική "βεντέτα" με τους απέναντι, ας φροντίσει τουλάχιστον να διαγράψει από το Ίντερνετ όλες εκείνες τις καταγγελίες που έκαναν πολιτικοί της ΝΔ σε βάρος του Π.Καμμένου, ο οποίος κυριολεκτικά ζούσε πολιτικά από την κόντρα του με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τι συμβαίνει με τις υπερπτήσεις;

Τα επικοινωνιακά τρικ, ωστόσο, δεν μπορούν να θολώσουν την εικόνα των έντονα αυξανόμενων υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. Κυρίως μικρά νησιά, των οποίων την ελληνικότητα αμφισβητεί η Άγκυρα, και που, εδώ και καιρό, έχει αρχίσει το τροπάρι των -ανιστόρητων, και πέραν κάθε διεθνούς Συνθήκης- ισχυρισμών της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει την αύξηση των τουρκικών υπερπτήσεων, η οποία καταγράφει έντονες αυξητικές τάσεις κυρίως από την αρχή του 2020, ως κλιμάκωση της έντασης. Δεδομένων των τεράστιων υγειονομικών (επιδημία κορονοϊού) και οικονομικών προβλημάτων εντός της Τουρκίας, το πιθανότερο πρόκειται για μια συντήρηση της ατζέντας των τουρκικών απαιτήσεων. Πλην, όμως, ποιοτικά διαφορετικές από το πρόσφατο παρελθόν, οπότε προέβαινε, ως επί το πλείστον, σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Τι συμβαίνει τώρα, όμως, και τα τουρκικά αεροσκάφη καταφέρνουν να πετάνε πάνω από ελληνικά νησιά; Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, και πάνω από μεγάλα νησιά, όπως Σάμος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος και Ρόδος. Ακόμα και στο Έβρο.

Να σημειωθεί, πάντως, πως στην συντριπτική πλειοψηφία, οι Τούρκοι πιλότοι, ως άλλοι αστροναύτες, προτιμούν μάλλον να πετάνε σε ύψη ... διαστημοπλοίων (από 20 και 30 χιλιάδες πόδια). Κάτι που δείχνει ότι δυσκολεύονται πολύ, έχοντας απέναντί τους τα ελληνικά μαχητικά και την αεράμυνα. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις, όπως η πρόσφατη "παρενόχληση" του υπουργού Άμυνας, έγινε σε πολύ χαμηλά ύψη.

'Η οι Τούρκοι πιλότοι, λοιπόν, καλυτέρευσαν τόσο πολύ -κάτι, ωστόσο, που δεν προκύπτει από τα υπάρχοντα στοιχεία- και καταφέρνουν να κάνουν υπερπτήσεις, ή κάτι άλλο συμβαίνει, για το οποίο, έως τώρα δεν μας έχει δώσει τα φώτα του το υπουργείο Άμυνας.

ΠΙΝΑΚΕΣ

Υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά κατά μήνα (Ιανουάριος - Μάϊος 2020).
Μάϊος: 13
Απρίλιος: 52
Μάρτιος: 53
Φεβρουάριος: 41
Ιανουάριος: 60
Σύνολο: 219
Υπερπτήσεις ανά ελληνικό νησί
Οινούσσες 33
Παναγιά 22
Λειψοί 15
Χίος 12
Αγαθονήσι 9
Φαρμακονήσι 9
Αρκιοί 8
Ρω 7
Λέσβος 4
Ανθρωποφάγοι 4
Έβρος 3
Μακρονήσι 3
Μεγίστη 2
Ρόδος 2
Γρυλούσα 2
Φούρνοι 2
Στρογγύλη 2
Σύμη 1
Ψαρά 1
Αντίψαρα 1
Λήμνος 1
Σάμος 1
Καλόγεροι 1
Κίναρος 1
Λέρος 1
Καλόλημνος 1
Άγ.Ευστράτιος 1

1. Αριθμητικά, οι υπερπτήσεις είναι περισσότερες από τις 149 που καταγράφονται στον πίνακα ανά νησί. Κι' αυτό διότι μπορεί να έχουν γίνει την ίδια ημέρα περισσότερες από μια πάνω από κάθε ένα νησί. Συνολικά, εξάλλου, από τον Ιανουάριο έως και το Μάϊο, έχουν καταγραφεί πάνω από 219 υπερπτήσεις).

2.Στοιχεία Ιανουαρίου - Μαΐου 2020





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]