Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «νέο» κράτος, η πανδημία και οι ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας


Η αποτελεσματική αντίδραση του κράτους, σε όλες σχεδόν τις μορφές του, απέναντι στην επέλαση του κορωναϊού, αποτελεί ίσως τη μόνη ευχάριστη έκπληξη αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης.

Είτε πρόκειται για το σύστημα υγείας, την πολιτική προστασία, είτε για τα οικονομικά υπουργεία και τους άλλους φορείς που αναγκάστηκαν να ξεπεράσουν μέσα σε μέρες, αγκυλώσεις δεκαετιών, είτε για το Υπουργείο Παιδείας που ξαφνικά κατάφερε να αποκτήσει δυνατότητες τηλεδιδασκαλίας, που ούτε να υποψιαστούμε δεν θα μπορούσαμε, με βάση τον μονολιθισμό και την αδράνεια που συστηματικά διακρίνει τη δημόσια διοίκηση.

Αυτά δεν σημαίνουν προφανώς ότι όλα έγιναν τέλεια, ότι δεν έγιναν λάθη και γκάφες, ή ότι θα γίνουν τέλεια, έως ότου τελειώσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Σημαίνουν όμως ότι τουλάχιστον οι εχέφρονες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται μέσα από αυτή την περιπέτεια, δύο βασικά πράγματα:

1. Ότι «στα δύσκολα», πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός και αποτελεσματικός κρατικός τομέας, αλλιώς παύει να έχει νόημα η ύπαρξη του ίδιου του «κράτους».

2. Ότι δεν έχει τόσο σημασία πού ακριβώς θα οροθετήσουμε τα όρια του κρατικού τομέα (με την προϋπόθεση ότι δεν καταργούμε τη σημασία των αγορών και του ανταγωνισμού), όσο το να έχουμε καλύτερο και αποτελεσματικότερο κρατικό τομέα.


Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όμως, δεν θα πρέπει να επαναπαυθούμε στη μέχρι τώρα επιτυχία ενός «κακοσυντηρημένου» και γεμάτου αδυναμίες κρατικού μηχανισμού, επειδή κατάφερε να ανταποκριθεί σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Διότι η επιτυχία ήρθε ως αποτέλεσμα σωστών αποφάσεων, μέσα σε συνθήκες υπαρξιακής απειλής (εκατόμβες πιθανών νεκρών) αλλά και της παραδοσιακής έφεσης του Έλληνα να επιδεικνύει φιλότιμο και να κάνει «γιουρούσι».

Τόσο η αντιμετώπιση της πανδημίας, όμως, τώρα που μόλις μπαίνουμε στη δεύτερη φάση, όσο και άλλες απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας (και θα δούμε τη σοβαρότερη αμέσως μετά), θα αποτελέσουν μαραθώνιο και όχι σπριντ, που μπορεί να στηριχτεί στα παραπάνω δύο στοιχεία.

Που σημαίνει ότι έχει στρατηγική σημασία για το μέλλον τη χώρας τα όσα εφαρμόσαμε «όπως όπως» τους τελευταίους δύο μήνες, να εδραιωθούν, να επεκταθούν και να βελτιωθούν. Να γίνουν ο κανόνας, σε καθεστώς πολιτικής συναίνεσης.

Οι δύο κρισιμότεροι ίσως τομείς αφορούν α) τη χρήση της τεχνολογίας στον κρατικό τομέα και β) τη «διακυβερνητική» λειτουργία του κράτους, δηλαδή τη δυνατότητα λήψης και εφαρμογής αποφάσεων και σχεδίων, που εμπλέκουν πολλές από τις λειτουργίες του κράτους, ταυτόχρονα.

Οι τελευταίοι δύο μήνες, υπό την πίεση των συνταρακτικών γεγονότων, στηρίχθηκαν ακριβώς σε αυτούς τους δύο θεμελιώδεις παράγοντες. Είτε επρόκειτο για τη συνεργασία μεταξύ υπουργείων και φορέων για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική διάσταση, είτε για να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το μεγαλύτερο (και πολυπλοκότερο από πλευράς αριθμού αποδεκτών) πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που έχει απαιτηθεί στη σύγχρονη πορεία της χώρας μας.

Όλα αυτά βεβαίως συνέβησαν σε μεγάλο βαθμό διότι για δύο μήνες, η γραφειοκρατία και οι αγκυλώσεις που παραδοσιακά κατατρώνε το κράτος, υποτάχθηκαν προσωρινά στην αμεσότητα και στο μέγεθος του κινδύνου.

Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους, ώστε να μειωθεί δραστικά η επιρροή τους στην κρατική λειτουργία. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία νέων απλών και ευέλικτων δομών, νέων απλούστερων και αποτελεσματικότερων θεσμών. Αλλιώς αυτό το «νέο» κράτος που ζήσαμε την τελευταία περίοδο θα πάψει να υπάρχει, με πιθανώς ολέθριες συνέπειες για τη χώρα.

Διότι, δυστυχώς, δεν είναι μόνο η πανδημία που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ούτε οι οικονομικές της συνέπειες. Παρότι έγινε πολύς λόγος για την «ασύμμετρη απειλή» που δημιούργησε η Τουρκία στα σύνορά μας στον Εβρο, χρησιμοποιώντας ως «ανορθόδοξο όπλο» τους μετανάστες, η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σύνθετη.

Η Τουρκία εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να χρησιμοποιεί συντονισμένα και συγχρονισμένα, πληθώρα πρακτικών, που έχουν τα χαρακτηριστικά μιας πρώιμης φάσης «υβριδικού πολέμου», δηλαδή της χρήσης στρατιωτικών και μη μέσων, πάσης φύσεως μέσων, προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να απειληθεί η χώρα μας.

Θρασύτατες παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας με στρατιωτικά μέσα, χρήση των μεταναστών στον Έβρο και στα νησιά, εκστρατεία διεθνούς προπαγάνδας για τη συκοφάντηση της χώρας μας, με έμφαση στο θέμα των μεταναστών, αλλά και απροκάλυπτες απειλές για σύρραξη σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συνθέτουν το μέχρι τώρα τοπίο, χωρίς να παραγνωρίζουμε και την προ μηνών «ανάληψη ευθύνης» εκ μέρους τουρκικών οργανώσεων, για το «χάκινγκ» ιστοσελίδων του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, που μπορεί να αποτέλεσε και μια πρώτη πρόβα εφαρμογής περιορισμένου «κυβερνοπολέμου».

Όπως φαίνεται μάλιστα από περιστατικά που έχουν συμβεί, τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, πρόκειται για πρακτικές που περιορίστηκαν αλλά ΔΕΝ σταμάτησαν, ούτε με όλο σχεδόν τον πλανήτη, την Ελλάδα αλλά και την Τουρκία, σε κατάσταση lockdown.

Συνεπώς, οι συνέπειες που θα επιφέρει η πανδημία στην Ελλάδα, στην Τουρκία, είτε και στο διεθνές σύστημα, μέσα στο οποίο κινούνται οι δύο χώρες, θέματα τα οποία σήμερα κρύβονται από ένα βαρύ πέπλο παγκόσμιας αβεβαιότητας, ενδέχεται να επιδράσουν ως θετικός ή ως αρνητικός καταλύτης στη διένεξη της γείτονας με την Ελλάδα.

Οι πιθανότητες όμως να επιδράσουν αρνητικά, δεδομένων των προβλέψεων για αύξηση της αστάθειας στο διεθνές σκηνικό, αλλά και της δυσμενούς θέσης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, είναι πολύ μεγάλες για να αγνοηθούν.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αντιμετωπισθούν αυτές οι πολυσύνθετες και πολυεπίπεδες απειλές απαιτεί επίσης μια «διακυβερνητική» πολιτική, πέρα και πάνω από τις συνηθισμένες διαμάχες μεταξύ γραφειοκρατιών και υπουργείων για «αρμοδιότητες», κονδύλια και επιρροή. Μια πολιτική που ξεκινώντας στην προκειμένη περίπτωση από το μεταναστατευτικό, θα πρέπει να καλύψει το σύνολο των προκλήσεων.

Η «συνταγή» είναι η ίδια με αυτή που εφαρμόστηκε και στην καταπολέμηση της πρώτης φάσης της πανδημίας. Σχηματισμός ομάδων «ειδικών» υψηλού επιπέδου, που θα πρέπει να εισακούονται, ταχεία λήψη συνετών αποφάσεων, με γρήγορη εφαρμογή, σε συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων φορέων, ολοκληρωμένη επικοινωνία της κατάστασης και των προκλήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όσο για το ερώτημα, αν θα βρεθούν κι εδώ «οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση», όπως φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά, είναι νωρίς να το απαντήσουμε. Κατά κανόνα όμως, όταν δημιουργηθούν σωστά οι δομές, προκύπτουν και τα κατάλληλα πρόσωπα.

Γιώργος Παπανικολάου
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

  1. Γιατί τους ενόχλησε η επένδυση του Αχ. Νταβέλη;

    Μέχρι και απειλές δέχθηκε ο επιχειρηματίας. Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα το είδαμε και αυτό. Ένας άνθρωπος να επενδύει και να στοχοποιείται. Όλο το φάσμα της Αριστεράς ("δημοκρατικής",
    κομμουνιστικής, εξωκοινοβουλευτικής) επιτέθηκε στον επιχειρηματία, με πρωτοφανή οξύτητα.

    Γιατί άραγε συνέβη αυτό; Ποιό είναι το κίνητρο όλων αυτών που προσπαθούν να απαξιώσουν αυτήν την επένδυση;

    1. Δεν τους αρέσει το γεγονός πως η επένδυση εγκρίθηκε ταχύτατα. Δεν πήραν είδηση τι έγινε, ώστε να αρχίσουν τις γνωστές διοικητικές ενστάσεις και προσφυγές. Το εργοστάσιο λειτουργεί ήδη και αυτό που τρομάζει είναι μήπως αυτή η ταχύτατη διαδικασία αδειοδότησης μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για την συνέχεια. Να βλέπουμε δηλαδή οι αδειοδοτήσεις να εκδίδονται σε χρόνο-ρεκόρ.

    Έτσι, ακυρώνεται ο ρόλος όλων των περίφημων "συλλογικοτήτων", που η μόνη τους δουλειά είναι να παρεμβάλουν κάθε μορφής προσκόμματα στις επενδύσεις. Αυτό τους πόνεσε.

    2. Την συγκεκριμένη επένδυση την έκανε ιδιώτης. Εδώ όλο το κηφηναριό της Αριστεράς τρελάθηκε. Είναι δυνατόν να ρισκάρει τα λεφτά του ένας επιχειρηματίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης;

    Επειδή δεν έχουν δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα, καθώς όσοι από αυτούς δεν είναι ανεπάγγελτοι είναι κρατικοδίαιτοι, αγνοούν πως οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες που τις αρπάζουν και τις αξιοποιούν οι τολμηροί. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός που τόσο τον μισούν. Ο τολμών νικά.

    3. Η επένδυση αυτή θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργήσει εισόδημα. Αυτό, για όλους αυτούς που οικοδομούν την πολιτική τους πάνω στο δόγμα «όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα», είναι κάτι το αρνητικό. Τους στερεί ακροατήριο, καθώς αυτό που πωλούν είναι η μιζέρια και η κακομοιριά. Και ένα καινούργιο εργοστάσιο που δουλεύει, είναι μια αχτίδα φωτός, έστω μικρή.

    4. Τα κεφάλαια είναι ελληνικά. Ως γνωστόν πίσω από πολλές κινητοποιήσεις κρύβονται με την μια ή την άλλη μορφή αλλοδαπά συμφέροντα. Αυτή η επένδυση δεν θα καλύψει μόνον την εγχώρια αγορά μασκών—αφήνοντας απ΄έξω ξένες επιχειρήσεις—αλλά κατά τα φαινόμενα θα τονώσει και τον τομέα των εξαγωγών της πατρίδος μας. Όλοι αυτοί που μένουν απ΄έξω από την ελληνική αγορά, είναι λογικό να μην καλοβλέπουν αυτήν την επένδυση και ενεργοποιούν τα εκπροσώπους τους.

    Μάλιστα, αν λάβουμε υπ΄όψη πως πιθανόν να προκύψει και δεύτερο, ίσως και τρίτο κύμα κορονοϊού, τότε οι ανάγκες για μάσκες θα είναι αυξημένες. Η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου στην Λάρισα θα καλύψει πλήρως και αυτές τις πρόσθετες ανάγκες.
    Όλοι αυτοί που ξεσηκώθηκαν εναντίον του επιχειρηματία μισούν το κέρδος, μισούν την επιχειρηματικότητα, μισούν τον ιδιώτη-επιχειρηματία. Έφτασαν στο σημείο να προτείνουν τις μάσκες να τις κατασκευάσει κρατικό εργοστάσιο. Και όταν αντιλήφθηκαν πόσο ανόητη ήταν η πρόταση τους, επανήλθαν ζητώντας οι μάσκες να μοιράζονται δωρεάν.

    Αυτοί που εξόντωσαν τους πολίτες με την φορολογία που επέβαλλαν, ξαφνικά ενδιαφέρθηκαν για τα δύο ευρώ που θα καταβάλει ο αγοραστής. Εκεί εξαντλείται, υποκριτικά, η ευαισθησία τους.
    Μακάρι οι διαδικασίες αυτής της ταχύτατης αδειοδότησης να αποτελέσουν πιλότο για την συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα αυτα θα ηταν αριστα, αλλα καλο θα ηταν να αναφερεις και λεπτομερειες περα απο

      "γαλαζια" διαφημιση.

      Ποσο ειναι το μετοχικο κεφαλαιο του συγκεκριμενου "επιχηρηματια";

      Ποιο ειναι το υψος της "επενδυσης";

      Ποσο θα κοστιζει η καθε μασκα;

      Αυτη η "ιδιωτικη" πρωτοβουλια ειναι η μοναδικη;

      Δεν υπηρχαν αλλες εταιριες ή αλλοι ιδιωτες που να ενδιαφερθηκαν για κατασκευη μασκων

      και πως ξαφνικα διαφημιζεται αυτη η "ιδιωτικη" πρωτοβουλια απο τα ΜΜΕ;

      Αν εννοεις ιδιωτικη πρωτοβουλια να τα εχεις καλα με το πολιτικο συστημα ωστε να παιρνεις

      ετσι "δουλειες",τοτε υπονομευεις την ιδιωτικη πρωτοβουλια!

      Το χειροτερο απ'ολα ειναι οτι με αυτα τα ξεφτυλικια βγαζετε ηθικα ανωτερους τους

      ξεφτυλισμενους απατεωνες και λωποδυτες της θολοκουλτουρας!

      Συμπερασμα για αλλη μια φορα: Τα ιδια ΣΚΑΤΑ ειστε ΟΛΟΙ ΣΑΣ!

      Διαγραφή
    2. Διορθωση : "επιχειρηματια" , "εταιρειες"

      Διαγραφή
  2. H ύπαρξη απασχόλησης καί οικονομικής δραστηριότητας. Έστω καί σε μιά επαρχία της πατρίδας μας. Θά συμβάλλει στήν ευημερία, επιβίωση τών κατοίκων τής περιοχής,δημιουργίας οικογενειών τών νέων ανθρώπων.. Αποφυγή τής μετανάστευσης καί τής ερήμωσης από ανθρώπους τών χωριών καί τών πόλεων. Αυτό όμως χαλάει τά σχέδια τού εποικισμού καί τής "πολυπολιτισμικής " πληθυσμιακής μείξης "μπολιάσματος" τού σχεδίου "KALLERGI". Καί όταν τό πολιτικό προσωπικό πού μάς κυβερνά είναι υπάλληλίσκοι καί εκφραστές τών παγκοσμιοποιητών. Θά βοηθήσουν πιστεύετε τήν ανάπτυξη καί τίς επενδύσεις . Πού θά βοηθούσαν νά ανασάνει ό λαός καί ή Πατρίδα μας καί νά αποφύγει ή Ελλάδα τόν εδαφικό ακρωτηριασμό σέ Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Όπως είναι ό προγραμματισμός καί σχέδια τών αφεντικών τους γιά τήν πατρίδα μας; Αγαπητέ ΓΜ ποιά ή άποψη σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε Πανο,

      θα επισημανω το εξης σημαντικο:

      Δεν με ενδιαφερει ΠΟΙΟΣ μιλαει/γραφει ,αλλα ΤΙ λεει/γραφει!

      Μπορει να εχω την χειροτερη εντυπωση απο τους 300 της βουλης, αυτο ομως δεν σημαινει οτι

      δεν θα επεξεργαζομαι πληροφοριες που προερχονται απο αυτους.

      Και εξηγουμαι :

      «Τα λεφτόδεντρα συνεχίζουν να ανθίζουν για ΜΜΕ και Golden Boys της Κυβέρνησης»

      https://www.zougla.gr/politiki/article/ta-leftodentra-sinexizoun-na-an8izoun-gia-me-ke-golden-boys-tis-kivernisis


      "ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Ατελείωτα τα ποσά από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους λοιμωξιολόγους - αποκαλυπτικά έγγραφα"

      https://www.ksipnistere.com/2020/05/blog-post_214.html


      "Η Περιφέρεια Στερεάς αναθέτει σε εταιρία συμφερόντων Μπακογιάννη την «καμπάνια» για τον κοροναϊό; "

      https://www.ksipnistere.com/2020/04/blog-post_8767.html


      "Γιώργος Σούρλας: Προσπάθησαν να με δωροδοκήσουν με 500 εκ. για να εισαχθούν εμβόλια στην Ελλάδα"

      https://www.ksipnistere.com/2020/04/500.html


      "#ΚΟΡΟΙΔΟΙΟΣ! - Αγνώστου "

      https://www.ksipnistere.com/2020/05/blog-post_89.html


      Οπως καταλαβαινεις Πανο, το δουλεμα παει συννεφο!

      Περι "επενδυσεων" μασκας εχω να αναφερω το εξης:

      Οσοι θα θελουν να δουλεψουν σε τετοιες "επιχειρησεις", μονο με ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ (ελληνιστι: ΜΕΣΟ)

      θα το επιτυχουν!

      Απαιτειται ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ!

      Εξαιρουνται τα φθηνα εργατικα χερια των λαθρομεταναστων ,αφου σε μερικες δεκαετιες θα

      αποτελουν την κρισιμοτερη μαζα των ψηφοφορων!

      Διαγραφή
  3. Η αριστερά, σε όλες τις εκδοχές της (κομμουνιστική, "δημοκρατική", αναρχική) δεν μπορεί να καταπιεί ακόμα το γεγονός της επιτυχημένης διαχείρισης δύο κρίσεων (Έβρος και πανδημία).
    Γι αυτό έβαλαν τώρα στόχο την υπονόμευση της προσπάθειας ομαλοποίησης. Επιδιώκουν την αναζωπύρωση της επιδημίας, την επιβολή νέου απαγορευτικού. Πάγια επιδίωξη της αριστεράς η ρήξη του κοινωνικού ιστού, η αναστάτωση, η έκρυθμη κατάσταση.
    Έτσι εξηγούνται και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις. Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση ΚΚΕ. Συγκεντρώσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τέλος η συγκέντρωση της Κυψέλης που οργανώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
    Γνωρίζουν ότι με τις συγκεντρώσεις μπορεί να επανακάμψει η επιδημία;
    Το γνωρίζουν.
    Στην Ισπανία η υγειονομική καταστροφή επήλθε και από δύο μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις.
    Είναι δυνατόν να ιεραρχούν το δικαίωμα των συγκεντρώσεων, πάνω από την ανθρώπινη ζωή;
    Άμεσος στόχος της αριστεράς η επιβολή νέου απαγορευτικού.

    Τι σημαίνει αυτό;
    Θα είναι ένα πισωγύρισμα. Θα υποχρεωθεί και πάλι μια ολόκληρη χώρα να ξανακλειστεί μέσα στα σπίτια. Οι ψυχικές αντοχές από τον πρώτο εγκλεισμό έχουν κλονισθεί. Ένας δεύτερος πιθανόν να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Ομως η μεγάλη ζημία θα γίνει στην οικονομία. Θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση
    Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει το έργο αυτό πολύ καλά.
    Αντιλαμβάνεται πως με ομαλότητα δεν έχει ελπίδα πολιτικής επανάκαμψης. Γι αυτό και επιδιώκει το χάος.
    Αδίστατη αριστερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλληλοσυμπληρωνετε ο ενας (Δεξια) τον αλλον (Αριστερα).

    Χωρις την "Αριστερα" δεν θα επιβιωνε η "Δεξια" και αντιστροφως!

    Χρειαζεται η "αφορμη" για να αποκρυπτεται η "αιτια".

    https://www.ksipnistere.com/2020/05/blog-post_642.html

    Μητσοτάκης: “Όλη η ανθρωπότητα πρέπει να κάνει εμβόλιο. Το λέει και η γυναίκα του Γκέιτς”!
    (βίντεο)


    Συνεπως ,το αν τα εθνομηδενιστικα ανδρεικελα κανουν "πορειες" στις πολεις ή οχι ,δεν εχει καμια

    σχεση με αυτα που επιβαλλονται απο τους νεοταξιτες για το ...."καλο" μας!

    Και να μην υπηρχαν "πορειες", θα επρεπε να σκαρφιστεις μια αλλη "αφορμη", ως "αιτια"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μη ξεχάσουμε να συγχαρούμε τον γνωστό αγωνιστή της Αριστεράς, τον σύντροφο
    Δημήτρη Παπαδημούλη.
    Όπως προκύπτει από το πόθεν έσχες του, κατόρθωσε μέσα στην κρίση, σ΄ ένα μόνο χρόνο, να αγοράσει οκτώ (8) κατοικίες, εκτός των οικοπέδων , "αγροτοτεμαχίων", την αγορά νέων μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, την αύξηση των καταθέσεων κ.λ.π.
    Άξιος Αριστερός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πολυ περισσοτεροι οι "αγωνιστες" που ουτε ξερουν τι εχουν.

      Το ποθεν εσχες ομως δεν εχει καμια σημασια αν δεν φαινονται και οι offshore εταιρειες ΟΛΩΝ

      των βουλευτων.Οπως και των συμβουλων τους (π.χ. Παπασταυρου).

      Αξιοι ομως και οι "Δεξιοι":

      https://www.ksipnistere.com/2020/05/309-60-2017-2019.html


      "Στα 309 εκ. ευρώ έφτασαν τα δάνεια της ΝΔ - Κατά 60 εκ. ευρώ αυξήθηκαν μέσα σε δύο χρόνια (2017-2019)"


      ΥΓ: Οι Δεξιοι ειναι τελικα ακομα πιο αξιοι!! Δανεικα και....αγυριστα!!

      Η "ιδιωτικη πρωτοβουλια" στο μεγαλειο της!

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]