Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία "αποχαιρετά" σιγά-σιγά το ρωσικό φυσικό αέριο


Ο αγωγός Turkish Stream, 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, φαίνεται ότι θα έχει την ίδια τύχη με τον Nord Stream 2.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης και των ψυχρών σχέσεων με τη Μόσχα, που οδηγούν σε αντιπαράθεση του τουρκικού και ρωσικού στρατού στη Συρία και μισθοφόρων της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner από τη μια και Σύρων αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από την άλλη, στη Λιβύη, η Τουρκία μειώνει δραστικά τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

Στα τέλη Μαρτίου, οι προμήθειες της Gazprom προς την τουρκική κρατική Botas και ανεξάρτητες τουρκικές επιχειρήσεις κατέρρευσαν στα 210 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από την Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με το 2018, η πτώση ήταν πάνω από 14 φορές: τότε το πρώτο τρίμηνο η Τουρκία αγόρασε 8,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (2,93 δισεκατομμύρια κατά μέσο όρο ανά μήνα).

Η Τουρκία, που κάποτε ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος πελάτης της Gazprom, εισήλθε στη δεύτερη δεκαετία, αγοράζοντας σχεδόν τόσο φυσικό αέριο όσο η Αρμενία (193 εκατομμύρια κυβικά μέτρα) και λιγότερο από τη Λιθουανία (272 εκατομμύρια).


Η Τουρκία αντικαθιστά το ρωσικό αέριο με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Όπως σημειώνει η S&P Global Platts, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους η κρατική Botas πραγματοποίησε διαγωνισμό για την αγορά 30 αποστολών LNG με παράδοση έως τον Μάρτιο του 2020 και έναν μήνα νωρίτερα - για άλλες 70 αποστολές το 2020-23.

Στο τέλος του περασμένου έτους, η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές LNG κατά 13% σε 9,1 εκατομμύρια τόνους. Οι μεγαλύτεροι προμηθευτές ήταν η Αλγερία (4,3 εκατομμύρια τόνοι), το Κατάρ (1,8 εκατομμύρια), η Νιγηρία (1,8 εκατομμύρια) και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εφοδιασμός της Gazprom στην τουρκική αγορά κατέρρευσε κατά 35% πέρυσι, σε 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα -το χαμηλότερο σε περισσότερα από 10 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι TurkStream και Blue Stream συνολικής χωρητικότητας 35 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων παρέμειναν μισοάδειοι. Τον Μάρτιο, η χωρητικότητα δύο αγωγών φυσικού αερίου (2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά μήνα) χρησιμοποιήθηκε κατά λιγότερο από 10%.

Η Τουρκία σκοπεύει να αυξήσει τις αγορές LNG στην αγορά άµεσης παράδοσης, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πηγή της βιομηχανίας ενέργειας της χώρας, στο Reuters . Είπε ότι, εξαιτίας αυτού, πάρθηκε απόφαση να αυξηθεί ο χρόνος συντήρησης στο "Blue Stream" τον Μάιο.

Οι ιδιώτες Τούρκοι εισαγωγείς φυσικού αερίου με ανοιχτές συμβάσεις με την Gazprom έως το 2035-42, παραβιάζουν την προϋπόθεση λήψης ή πληρωμής για περίπου δύο χρόνια, αγοράζοντας λιγότερο από το συμφωνημένο ποσό, δήλωσε η S&P Global Platts.

Η σύμβαση με την κρατική Botas, για 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, λήγει το 2021 και η Άγκυρα σκοπεύει να ζητήσει καλύτερες τιμές από την Gazprom. "Η διαθεσιμότητα φθηνού LNG και η πτώση της ζήτησης στέλνουν ένα μήνυμα στους προμηθευτές αγωγών μας ότι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στις 16 Μαΐου.

Η Gazprom ετοιμάζεται για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην τουρκική αγορά. "Η απώλεια κατά το δεύτερο τρίμηνο θα είναι ακόμη πιο βαθιά", ανέφερε εταιρεία στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι η συνολική μείωση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη έφτασε το 19,2% το πρώτο τρίμηνο. Σύμφωνα με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία, η Γερμανία μείωσε τις αγορές κατά 45% (2,67 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), η Αυστρία - κατά 25% (820 εκατομμύρια κυβικά μέτρα).

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]