Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γαλλία κατά Ολλανδίας για το «ναυάγιο» στο Eurogroup: Σταματήστε το τσίρκο


«Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα», φέρεται να είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών

Oι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας συνεδρίασης του Eurogroup, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να συνεχιστούν αύριο Πέμπτη.

Τόσο διπλωματικές πηγές όσο και αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία διαμάχη της Ιταλίας με την Ολλανδία, αναφορικά με τους όρους που θα έπρεπε να συνοδεύουν τη χορήγηση πιστώσεων στις χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μπλόκαρε την πρόοδο για τη συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων ύψους μισού τρισ. ευρώ.

«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μία συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο και συνέχισε λέγοντας ότι «διέκοψα το Eurogroup και θα συνεχίσουμε αύριο».


Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μία συμφωνία για να απαντήσει στην κρίση της πανδημίας, μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Η αποτυχία δεν συνιστά επιλογή, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. «Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χρειαζόμαστε τα χρήματα που αυτός μπορεί να παράσχει», είπε ακόμη.

Ακόμη επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία και άλλες χώρες ότι απαιτείται ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για να χρηματοδοτηθεί η οικονομική ανάκαμψη. Σχεδόν ταυτόχρονα πηγή της Γαλλικής Προεδρίας ανέφερε ότι η μόνο η Ολλανδία μπλοκάρει τη συμφωνία για τον ESM, προσθέτοντας ότι η στάση της είναι ακατανόητη και δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόκπε Χούκστρα υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η δημιουργία των λεγόμενων «κορονο-ομολόγων» θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας μακροπρόθεσμα από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί η κρίση του νέου κορωναϊού.

«Η Ολλανδία ήταν και παραμένει αντίθετη στην ιδέα των ευρωομολόγων (κάποιες φορές ονομάζονται 'κορωνα-ομόλογα'), πιστεύουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την ΕΕ», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Χούκστρα, ύστερα από την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε μια κοινή οικονομική απάντηση.

Επιπλέον επανέλαβε επίσης τη θέση της Χάγης σε ό,τι αφορά τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «Ο ESM είναι ένας πιστωτής ύστατης προσφυγής όταν οι χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Κατά την άποψή μας, η χρήση αυτού του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια συγκεκριμένη μορφή προϋποθέσεων», πρόσθεσε.

«Σταματήστε αυτό το τσίρκο τώρα»

Αν τελικά οι υπουργοί Οικονομικών συμφωνήσουν, η συνολική απάντηση από τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόγραμμα στήριξης του κόσμου, ξεπερνώντας αυτό των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters. Αν και οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις δεν είναι κάτι άγνωστο για την ΕΕ, η συζήτηση αναδεικνύει ρήγματα στην Ένωση και ασκεί περαιτέρω πιέσεις στην ενότητά της, η οποία έχει ήδη πληγεί από την κρίση της Ευρωζώνης και τη μεταναστευτική κρίση του 2015-16, η οποία εν μέρει συνέβαλε στο Brexit.

Μέχρι τώρα οι υπουργοί, που συζητούσαν μέσω βιντεοδιάσκεψης όλη τη νύχτα, με μερικούς από αυτούς να αποκοιμούνται κατά διαστήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους, ήταν απογοητευμένοι. Μάλιστα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, φέρεται να δήλωσε σε ένα σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα αξιωματούχο: «Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]