Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία «σπρώχνει» νέα κύματα μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά;


Πριν από λίγο καιρό, οπότε "έσκασε" ένα καράβι γεμάτο μετανάστες, από την Τουρκία στην Κέα, "κύκλοι" της ΕΥΠ υποστήριζαν ότι το είχαν προβλέψει, και μάλιστα είχαν ειδοποιήσει γι' αυτό τις υπόλοιπες, αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Βέβαια, με το γεγονός ότι το "δουλεμπορικό" διέπλευσε όλο το Αιγαίο, δίχως να γίνει αντιληπτό, ουδείς ασχολήθηκε.

Τώρα, και πάλι, "κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, υϊοθετώντας αναρτήσεις ΜΚΟ που λειτουργεί στην Τουρκία, στο Facebook, προειδοποιούν με νέο κύμα, αντίστοιχο του Έβρου, στα ελληνικά νησιά. Ανεξαρτήτως της βασιμότητας ή μη των πληροφοριών της ΜΚΟ -κάτι για το οποίο, προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλει κανείς- ελπίζουμε πως οι "έγκυρες πληροφορίες" που συλλέγουν οι ελληνικές μυστικές -και άλλες- υπηρεσίες να μην είναι απλώς από το Facebook. Αλλά, τουλάχιστον, να διατηρούν ένα ουσιαστικό δίκτυο συλλογής πληροφοριών. Από τα "μέσα". Από "βαθιά λαρύγγια". Και, προφανώς, να μην περιορίζονται στην παρακολούθηση του "εσωτερικού εχθρού", στη χώρα (!).

Τις κινήσεις εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων προς τα μικρασιατικά παράλια, καταγράφει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Josoor, η οποία έχει φτιαχτεί από Σύριους και δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια εντός της Τουρκίας.

Η ΜΚΟ, μάλιστα, αναφέρει ότι πολλοί από αυτούς, αρκετοί εκ των οποίων προέρχονται ακόμα και από προσφυγικούς καταυλισμούς στη νότια Τουρκία, κοντά στη Συρία, έχουν ως στόχο να περάσουν σε ελληνικά νησιά. Η Οργάνωση επίσης, ευθέως γράφει ότι πολλοί εξ' αυτών "ωθούνται" από τις τουρκικές Αρχές.


Τις πληροφορίες της ΜΚΟ αναδεικνύουν υψηλόβαθμοι κύκλοι του ελληνικού ΓΕΕΘΑ και του υπουργείου Άμυνας που εμπλέκονται στο Μεταναστευτικό, ισχυριζόμενοι, επιπρόσθετα, ότι πρόκειται για "έγκυρες πληροφορίες" που δείχνουν "συγκεντρώσεις μεταναστών στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας, και ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι μεταφέρθηκαν από στρατόπεδα μεταναστών, στο εσωτερικό της Τουρκίας, με λεωφορεία.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρονται στα παράλια, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, ήταν στο Παζάρ Κουλέ (σ.σ. ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο)", ενώ προβαίνουν στην εκτίμηση ότι "η Τουρκία θα επιχειρήσει να τους μεταφέρει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, εν μέσω πανδημίας, με οργανωμένο σχέδιο".

Πάντως, από τις αναφορές της ΜΚΟ, η οποία τάσσεται ανοικτά υπέρ των μεταναστών και προσφύγων, και αφήνει να εννοηθεί ότι επιθυμεί να τους διευκολύνει στο πέρασμά τους προς την Ελλάδα, δεν προκύπτει ότι οι άνθρωποι που κατευθύνονται ή έχουν φτάσει στα τουρκικά παράλια είναι στο σύνολό τους προσβεβλημένοι από τον κορωναϊό, ή είναι επιλεγμένοι για να σταλούν στην Ευρώπη με κριτήριο ότι είναι φορείς του ιού.

"Η σημερινή ημέρα -γράφει η ΜΚΟ σε ανάρτηση της στο Facebook- σήμανε το τέλος της καραντίνας δύο εβδομάδων για τους χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά την "εκκένωση" στις 26 Μαρτίου (σ.σ. στον Έβρο). Οι περισσότεροι από αυτούς, όπως έχουν πει οι Αρχές, θα ήταν ελεύθεροι να πάνε οπουδήποτε στην Τουρκία ή πίσω στα σύνορα (σ.σ. Έβρος ή θαλάσσια σύνορα)".

Στάση αναμονής

Κατά εκτιμήσεις ελληνικών διπλωματικών και στρατιωτικών κύκλων, είναι πολύ πιθανόν ότι, με την άρση των απαγορευτικών μέτρων εντός της Τουρκίας για τις μετακινήσεις των μεταναστών, ένα κομμάτι τους δοκιμάζει και πάλι να περάσει στην Ελλάδα. Κάτι, που, όπως φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία παραθέτει η ΜΚΟ, γίνεται σαφέστατα με την "άτυπη" συνδρομή των τουρκικών Αρχών. Θεωρούν, επίσης, ως πολύ πιθανόν, μεταξύ των μεταναστών - προσφύγων να υπάρχουν κρούσματα του κορωναϊού, αν και στα αντίστοιχα ποσοστά που έχουν εμφανιστεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Το γεγονός, επίσης, ότι εν μέσω των νέων ιδιαιτέρως αυστηρών μέτρων που παίρνει η Άγκυρα για την αντιμετώπιση του κορωναϊού, δίδεται άδεια ελεύθερης κυκλοφορίας στους μετανάστες, δεν μπορεί παρά να γεννά ερωτηματικά ως προς τις μεθοδεύσεις και τις στοχεύσεις του Τ.Ερντογάν.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι επαναλαμβάνονται παρόμοια σκηνικά με αυτά της μεταφοράς με λεωφορεία, από την Κωνσταντινούπολη στον Έβρο, προ μηνών, εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα ως προς την οργάνωση και υποκίνηση, με τις ευλογίες της Άγκυρας, νέου μεταναστευτικού κύματος προς την Ελλάδα, αυτή τη φορά με έμφαση τα νησιά. Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείονται και εκ νέου "πιέσεις" στον Έβρο.

Εφόσον επαληθευθούν αυτές οι εκτιμήσεις μερίδας της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, τότε θα πρόκειται για μια νέα προσπάθεια καταπόνησης της Ελλάδας, σε μια περίοδο μάλιστα, κατά την οποία ολόκληρη η χώρα "μένει σπίτι", ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας της λειτουργούν υπό έκτακτες συνθήκες.

Προς το παρόν, πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών και στρατιωτικών κύκλων, πέραν των κινήσεων μερικών εκατοντάδων μεταναστών προς τα παράλια, δεν καταγράφεται κάποιο μαζικό κύμα. Ούτε αντίστοιχο της περιόδου του Έβρου, ούτε, πολύ περισσότερο, των προηγουμένων ετών.

Ωστόσο, άπαντες τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τις εξελίξεις των επομένων ημερών. Ως εκ τούτου, οι ίδιοι κύκλοι συστήνουν ψυχραιμία, αλλά και αυξημένα μέτρα επιφυλακής. Δεν αποκλείουν, βέβαια, κάποια νέα προβοκάτσια εκ μέρους της Άγκυρας, αν και θεωρούν ότι, όσο διογκώνεται το πρόβλημα της επιδημίας εντός της Τουρκίας, τόσο περιορίζεται η πιθανότητα εκδήλωσης ενός μεγάλου -υποκινούμενου- μεταναστευτικού κύματος.

Πιλότοι - "αστροναύτες"

Πάντως, παρά τις συνεχώς διογκούμενες διαστάσεις της επιδημίας στην Τουρκία, η Άγκυρα δεν σταματάει τις εναέριες προκλήσεις, αν και τα μαχητικά αεροσκάφη της, κατά τις παραβιάσεις τους, πετούν σε τόσο μεγάλα ύψη που οι πιλότοι τους τείνουν να χαρακτηριστούν ως ... αστροναύτες.

Χτες, σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία, σημειώθηκαν πτήσεις πάνω από τον Έβρο, τη Χίο και τη Λέσβο. Αναλυτικότερα:

-Ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση στις 16:28 και στις 16:29 πάνω από τη νήσο Λέσβο στα 22.000 και 24.000 πόδια αντίστοιχα.

-Από τις 17:46 έως 17:48 ένα άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε υπέρπτηση πάνω από τις βόρειες ακτές της Χίου στα 10.000 με 18.000 πόδια.

-Από τις 18:51 έως τις 18:52, ζεύγος τουρκικών F-16 έκανε υπέρπτηση πάνω από τον Βόρειο Έβρο στα 28.000 πόδια.

Κατά την άποψη μερίδας της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας, οι υπερπτήσεις αυτές έγιναν "γιατί αποκαλύφθηκαν οι ενέργειες" της Άγκυρας, να προωθήσει δηλαδή μετανάστες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προβεί στη συνέχεια σε σπασμωδικές κινήσεις, αφού τα αεροσκάφη της "δεν δίστασαν να κατεβούν στα 5000 πόδια βορείως Λέσβου, όπου επιχειρούσε το αεροσκάφος της FRONTEX (Βρετανικό) για να το παρενοχλήσουν".

Να σημειωθεί, πάντως, ότι, από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, δεν προκύπτει ότι κάποιο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατέβηκε σε τόσο χαμηλό ύψος.

Συνολικά, χτες, από τέσσερα οπλισμένα τουρκικά F-16 κατεγράφησαν τέσσερις παραβάσεις του Κώδικα Εναέριας Κυκλοφορίας (ΚΕΚ), και οκτώ παραβιάσεις του ελληνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, καθώς και στον Έβρο. Τα ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά ενεπλάκησαν σε τρείς "εικονικές αερομαχίες".

Στο μεταξύ, νέες τουρκικές υπερπτήσεις πραγματοποιηθήκαν και σήμερα στο Aνατολικό Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από:

- τη Λέσβο στα 13.000 πόδια, από 10:14 έως 10:18 το πρωί,

- τις βόρειες ακτές της Χίου στα 6.000 πόδια, στις 10:24 π.μ.,

- την Παναγιά στα 26.000 πόδια, 5 λεπτά αργότερα,

- τις Οινούσες στα 26.000 πόδια επίσης, στις 10:30 π.μ., και

- ένα λεπτό αργότερα πάνω πάλι από την Παναγιά στα 26.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Κινήσεις μεταναστών

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ΜΚΟ, Josoor, στο Facebook, κατεγράφησαν οι εξής κινήσεις τις τελευταίες ημέρες, και ειδικότερα προχτές:

- Περί τα 250 άτομα από έναν καταυλισμό κοντά στη Σμύρνη, έφτασαν στα παράλια, με τη σύσταση (σ.σ. πιθανότατα των τουρκικών Αρχών) να αγοράσουν βάρκες και να περάσουν τη θάλασσα προς την Ευρώπη. Οι Σύριοι φοβούνται ότι μπορεί να τους αναγκάσουν να περάσουν τη θάλασσα, προς την Ελλάδα.

- Δέκα λεωφορεία από την Osmaniye (σ.σ. νότια Τουρκία, κυρίως με Σύρους πρόσφυγες) έφτασαν σε κέντρο απέλασης στη Σμύρνη. Οι άνθρωποι περίμεναν μπροστά στο στρατόπεδο χωρίς νερό ή φαγητό από τότε που έφυγαν από το Osmaniye. Αλλού, η ΜΚΟ τους υπολογίζει σε 250. Κάτι που δείχνει μια κάποια σύγχυση ως προς τα ακριβή στοιχεία.

- Μια τρίτη ομάδα ανθρώπων έφτασε στην ακτή, κοντά στο Τσανάκκαλε.

- Άλλες δύο ομάδες εξακολουθούν να βρίσκονται στις ακτές, χωρίς νερό ή φαγητό. Μια από τις ομάδες μας έστειλε αυτό το βίντεο...


Κάνουμε ό,τι μπορούμε, ούτως ώστε τοπικές ΜΚΟ να τους μοιράσουν τουλάχιστον νερό και φαγητό. Όμως, λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων, εξαιτίας του COVID-19, είναι απίστευτα δύσκολη η πρόσβασή μας.

- Επτά λεωφορεία που περιμέναμε να φτάσουν στα παράλια, οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο κράτησης στη Σμύρνη. Χάσαμε την επαφή μαζί τους.

- Προσπαθούμε να λάβουμε επιπλέον ενημερώσεις για τις τοποθεσίες των λεωφορείων καθώς και από άλλα προσφυγικά στρατόπεδα.

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]