Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν στρέφει το βλέμμα του στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο


Για τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο, στα Ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου και συγκεκριμένα στις Καστανιές η «ανακωχή» θα διατηρηθεί όπως υπολογίζουν οι Επιτελείς τόσο στην Αθήνα, όσο και Αξιωματικοί που βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων στο φυλάκιο 1.

Πολλά θα κριθούν μετά τις 15 ημέρες της καραντίνας στην οποία, όπως λένε από την Τουρκία, μπαίνουν οι περίπου 4000 μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στις Καστανιές, στο δάσος και στο Παζάρ Γκιουλέ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό και μάλιστα υπό τις ευλογίες των Τουρκικών αρχών. Ήδη τα δημοσιεύματα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας, πως η Άγκυρα κρύβεται πίσω από την μέτριας -όπως αποδείχτηκε- ενορχήστρωσης των όσων έζησαν οι Ελληνικές αρχές έναν μήνα, ξεμπροστιάζουν τον παρακρατικό μηχανισμό της γείτονος.

Η Αθήνα πάντως από την πρώτη στιγμή και με πληθώρα πληροφοριών έδειξε και στην Ευρώπη τον ηθικό αυτουργό, χωρίς να περιμένει τις αποκαλύψεις των μυστικών υπηρεσιών την ημέρα που η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να ρίξει αυλαία στις Καστανιές.


Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς Αξιωματικός, ούτε της ΕΛ.ΑΣ που είχε τον βασικό ρόλο αποτροπής, όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν βάζει το χέρι του ούτε σε Ευαγγέλιο, ούτε στη φωτιά για τα επόμενα σχέδια της ασύμμετρης απειλής που εξαπέλυσε κατά της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έδειξε ότι είναι ικανή να χρησιμοποιήσει ως ασπίδες άμαχο και κατατρεγμένο πληθυσμό, για κείνη είναι το ίδιο εύκολο να καλυφθεί και πάλι πίσω από αυτό τον κόσμο ώστε να επιχειρήσει ξανά το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης. Προσπάθησε να δημιουργήσει σοβαρά επεισόδια τα οποία να μετατρέπονταν σε θερμό, αλλά και πάλι αυτό δεν μπόρεσε να το καταφέρει.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου άμυνας το περιέγραψε πριν λίγες ώρες όταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε σε συνέντευξή του:
«Κάποια στιγμή είχαμε την αίσθηση ότι διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις εκεί επάνω στον Έβρο. Aν ρωτήσετε τους άνδρες και τις γυναίκες – στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας που κράτησαν τα σύνορα, είμαι σίγουρος ότι θα σας πουν ακριβώς αυτό το ίδιο. Όμως επειδή υπήρχε σχέδιο αλλά και ψυχή, αποφασιστικότητα, καθώς και πολύ καλή οργάνωση από πλευράς των επιτελών που οργάνωσαν την άμυνα των συνόρων. Ό,τι και αν προσπάθησε η άλλη πλευρά, δεν έπιασε.»
Αυτός είναι και ο λόγος που η στρατιωτική ηγεσία ήταν κατηγορηματική προς τα υφιστάμενα στελέχη που φρουρούν τις σύγχρονες Θερμοπύλες:
«Καμία θριαμβολογία, καμία έπαρση, αλλά συνέχιση της αποτρεπτικής ισχύος, της ισχυρής παρουσίας σε όλο το μήκος των 212 χλμ του Έβρου και σε όλα τα νησιά από τη Σαμοθράκη έως το ακριτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.»
Η νέα αυτοψία στο ποτάμι και γιατί δεν μπορεί η Αθήνα να εφησυχάζει

Ήδη από την στιγμή που ξεκίνησε η αποχώρηση των μεταναστών, Ανώτατοι Αξιωματικοί του Δ’ Σώματος Στρατού έκαναν αυτοψία σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής ώστε να έχουν εικόνα από κάθε παρατηρητήριο, κάθε προκεχωρημένο φυλάκιο, κάθε περιπολία, την εικόνα που άφησε πίσω της η στρατοχωροφυλακή, ιδίως στην παρέμβρια περιοχή.

Εκείνο που διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι εκεί υπάρχουν σε όλο το μήκος διάσπαρτοι μετανάστες που παραμένουν στην ανατολική όχθη του Έβρου.

Πρόκειται, όπως λένε οι ίδιες πηγές για εκείνους που δεν κατάφερε η Jadarma, όταν ξεκίνησε μαζικές μεταφορές να τους συμπεριλάβει και αυτούς στον προορισμό των Καστανιών.

Από τα πρώτα 24ωρα της κρίσης ήταν γνωστό πως εκτός από το δάσος στις Καστανιές, η παρακίνηση των στρατοχωροφυλάκων στους μετανάστες, ήταν να διασπαρθούν σ’ όλο το μήκος του ποταμού Έβρου.

Στόχος των Τουρκικών αρχών ήταν να διασπάσουν τις δυνάμεις φρούρησης, χωρίς ωστόσο να υπολογίζουν ότι οι Ελληνικές αρχές μέσω των πληροφοριών που είχαν μέρες πριν είχαν ήδη εκπονήσει το σχέδιο αποτροπής στα Βορειοανατολικά σύνορά μας αλλά και στα νησιά. Και τώρα αυτός είναι ένας λόγος όπου δεν γίνεται να μειωθούν τα μέτρα φρούρησης και αποτροπής έλεγε με νόημα αστυνομική πηγή.

Η ηγεσία είναι πάντως πιο ήσυχη διότι τα μέσα αποτροπής έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως και τα εμπόδια για την παράνομη μετανάστευση τα οποία σε συνδυασμό πάντα με το έμψυχο δυναμικό αποτελούν την πρέπουσα λύση.

Η απολύμανση επιβεβαιώνει ξανά τις πληροφορίες για Κορωναϊό στον καταυλισμό

Την ίδια στιγμή στις Καστανιές οι καταγραφές από τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης αλλά και το ελικόπτερο χιούι της Αεροπορίας Στρατού που πραγματοποίησε πτήση επιτήρησης, επιβεβαίωναν τις πληροφορίες που υπήρχαν εδώ και μέρες, ότι και στον πρόχειρο καταυλισμό ο Κορωναϊός έριχνε τον έναν μετά τον άλλον μετανάστη, παρά τις επίσημες δηλώσεις της Τουρκίας, ότι ανάμεσα στο πλήθος των 4000 ατόμων, μόλις δυο έχουν νοσήσει.

Από την στιγμή που η περιοχή άδειασε, τουρκικά σκαπτικά μηχανήματα, μπουλντόζες και φορτηγά έκαναν την εμφάνισή τους. Προσωπικό με ειδικές στολές καθάρισε την περιοχή- που η αλήθεια είναι ότι θα χρειαστεί ημέρες- από απορρίμματα και τόνους καμένων δέντρων. Στη συνέχεια ειδικά συνεργεία προχώρησαν σε εκτεταμένη απολύμανση, σε μια περιοχή που θεωρείται και στρατιωτική.

Πολλοί λένε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορούσε να ρισκάρει περαιτέρω με τον Κορωναϊό θα θερίζει τις περιφέρειες της χώρας του και εκατοντάδες πόλεις και χωριά να μπαίνουν σε καραντίνα και γι’ αυτό αποφάσισε την άτακτη υποχώρηση της ασύμμετρης απειλής.

Μια υποχώρηση ωστόσο που μπορεί να φέρει άλλα δεδομένα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, ένα μέτωπο δεν έχει ξεχάσει η Τουρκία αλλά διατηρεί άριστα αντανακλαστικά και η Ελλάδα.

Ήδη όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στα χειρότερα σενάρια για το τι συμβαίνει με την εξάπλωση του ιού και στο βαθύ κράτος της Άγκυρας, τη στιγμή που οι «πολεμίστρες» που έστηνε η κυβέρνηση Ερντογάν, πέφτει η μια μετά την άλλη.

Και εξηγώντας την παραπάνω πρόταση επιτελείς, έλεγαν ότι σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τη νευρική γείτονα που μια σπασμωδική κίνησή της μπορεί να αποβεί μοιραία για τις σχέσεις των δυο κρατών κυρίως επειδή το υπάρχων καθεστώς έχει ως κύριο μέλημά να μην αμφισβητηθεί η ηγετική προσωπικότητα του προέδρου από το εσωτερικό του ακροατήριο…

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]