Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Παρά πόδα» βάζει το όπλο του μεταναστευτικού η Άγκυρα


Ο κορωναϊός και η αποφασιστική στάση της Αθήνας με την στήριξη και της Ε.Ε., έδωσαν τέλος στην πολιορκία του Έβρου από τους χιλιάδες μετανάστες που είχε στείλει στα σύνορα ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη και να φέρει σε δεινή θέση την Ελλάδα, αν και η Άγκυρα απειλεί ότι μόλις «περάσει» ο κορωναϊός θα επιτρέψει και πάλι σε όλους να επιστρέψουν στα σύνορα.

Ο αιφνιδιασμός του κ. Ερντογάν δεν έπιασε καθώς οι ελληνικές δυνάμεις έκλεισαν εγκαίρως τις «τρύπες» και έτσι αποφεύχθηκε η κατάρρευση της μεθορίου και η ανεξέλεγκτη παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος .Η απογοήτευση όσων είχαν συρρεύσει στα σύνορα στηριγμένοι στις ..διαβεβαιώσεις της Τουρκικής ηγεσίας ότι το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων αυτομάτως τους οδηγεί στην Ευρώπη είχε κορυφωθεί ,ενώ οι συνθήκες διαβίωσης ήταν όλο και πιο τραγικές στους πρόχειρους καταυλισμούς που είχαν στήσει στο δάσος των καστανιών . Όμως η έκρηξη του κορωναϊού και ο φόβος της μετατροπής των καταυλισμών σε υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή της Ανδριανούπολης συνέβαλε στην απόφαση των τουρκικών Αρχών να απομακρύνουν όσους έμεναν εκεί συγκεντρωμένοι για σχεδόν ένα μήνα.

Ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών Σοϊλού σε δηλώσεις του στο NTV δήλωσε ότι «υποχρεώθηκαν» οι τουρκικές Αρχές να μετακινήσουν 5800 μετανάστες σε εννιά επαρχίες σε ειδικά κέντρα λόγω του κορωναϊού αλλά μόλις περάσει ο κορωναϊός, όλοι θα είναι ελεύθεροι να ξαναπάνε στα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς δεν αλλάζει η πολιτική της Τουρκίας ότι δεν θα εμποδίζει όποιον θέλει να περάσει στην Ελλάδα.


Η επιτυχής διαχείριση της κρίσης στον Έβρο από την Αθήνα ,αφήνει ένα μεγάλο κέρδος, καθώς πλέον η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι πρέπει και οφείλει να βοηθήσει στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων και ότι πλέον δεν μπορεί να υπάρχει χαλαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κάτι που αναδείχθηκε και με την πανδημία που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όταν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες δοκιμάζονται και επιβάλλουν περιορισμούς κυκλοφορίας αλλά και κλείσιμο των συνόρων τους, όλοι αντιλαμβάνονται ότι η λήψη μέτρων για παρεμπόδιση της παράνομης εισόδου στο ελληνικό/ ευρωπαϊκό έδαφος είναι πλέον απολύτως επιβεβλημένη και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αρκετοί παράγοντες και οργανώσεις επέκριναν την Ελλάδα όταν ανακοίνωσε την διακοπή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τριάντα ημέρες για λόγους δημόσιας ασφάλειας όταν ξέσπασε η κρίση στον Έβρο. Τώρα η πρακτική αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου υιοθετείται και από άλλες χώρες με αφορμή την πανδημία του κορωναϊού. Σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία οι κυβερνήσεις λόγω κορωναϊού έκλεισαν τα γραφεία που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, η Κύπρος αρνήθηκε να δεχθεί πλοίο που μετέφερε μετανάστες όπως κάνει και η Ιταλία.

Όμως κάθε άλλο παρά μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Το «όπλο» του μεταναστευτικού ο Τ. Ερντογάν δεν το εγκαταλείπει απλώς το θέτει «παρά πόδα» μέχρι την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσει.

Το διάστημα αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί η Αθήνα προκειμένου να θωρακίσει ακόμη περισσότερο τα σύνορα στον Έβρο με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε και να αναζητήσει λύση για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Θάλασσα, τώρα που και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κλίμα είναι ευνοϊκότερο.

Νίκος Μελέτης
LiberalΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]