Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανθελληνική προπαγάνδα από την Άγκυρα


Σταθερή και μη κλιμακούμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο τα τελευταία λίγα 24ωρα, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και οι τουρκικές δυνάμεις που έχουν αποσπαστεί εκεί, παραμένουν στη θέση τους.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, η προσάραξη φορτηγού πλοίου στην Τζια με 193 πρόσφυγες και μετανάστες ανησυχεί τις αρμόδιες αρχές, καθώς φαίνεται μια διαφοροποίηση στην παλαιότερη μέθοδο οι επιβαίνοντες να μετεπιβιβάζονται σε λέμβους λίγο προτού φθάσουν στον προορισμό τους. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνοτουρκικής κρίσης των τελευταίων ημερών, αξιολογείται ως ιδιαίτερα αρνητική η πολύ σκληρή, με σχεδόν ανθελληνικά χαρακτηριστικά, προπαγάνδα της κυβέρνησης Ερντογάν προς το εσωτερικό.

Η τουρκική ηγεσία παραπέμπει σε «ναζιστικές» πρακτικές που δήθεν χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές αρχές στην προσπάθεια απώθησης των προσφύγων και μεταναστών που η Αγκυρα έχει ωθήσει στον Εβρο. Επιπλέον, στην τουρκική τηλεόραση γίνονται και επιδείξεις πτήσεων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) τα οποία επιχειρούν από την Ανατολική Θράκη ώστε να επιτηρούν στον Εβρο. Αυτή η επίδειξη γίνεται με δραματοποιημένο τρόπο και προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της γειτονικής χώρας ως απόδειξη ανωτερότητας των τουρκικών δυνάμεων έναντι των μέτρων που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές στον Εβρο.


Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ελλάδα περιγράφεται στην τουρκική κοινή γνώμη ως «σοβαρό πρόβλημα» που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Παραδοσιακό επιχείρημα των παλαιότερων Τούρκων διπλωματών ήταν ότι τα ΜΜΕ της χώρας τους σπανίως, αν όχι καθόλου, ασχολούνται με την Ελλάδα. Παρατηρείται πλέον, αντιστροφή του παραδείγματος, μάλιστα με την επίσημη ενθάρρυνση από το τουρκικό κράτος, αλλά και το Προεδρικό Παλάτι, από όπου διοχετεύεται άλλωστε η «γραμμή» στην οποία κινούνται σύσσωμα τα ΜΜΕ της γείτονος. Ενδεικτικό παράδειγμα του πόσο εχθρικά αντιμετωπίζει η Αγκυρα την Ελλάδα στην παρούσα φάση ήταν το πρόσφατο ανακοινωθέν του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι. «Η Ελλάδα μη ικανή να προσεγγίσει τα προβλήματα από την ανθρωπιστική πλευρά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ε.Ε. και τους παράτυπους μετανάστες ως εργαλεία για τα βραχυπρόθεσμα πολιτικά της συμφέροντα και αυτή είναι η κύρια πηγή προβλημάτων στην περιοχή μας», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Ακσόι.

Ο ίδιος είπε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους μετανάστες που έρχονται στα σύνορά της, ως εχθρούς, χρησιμοποιεί χημικά εναντίον τους χωρίς να ξεχωρίζει γυναίκες και παιδιά, θυμίζοντας τις ναζιστικές πρακτικές, και τους στέλνει στη χώρα μας». Ο κ. Ακσόι κατήγγειλε επίσης και τη στάση της Αθήνας στο ζήτημα της Λιβύης λέγοντας ότι «εάν η Ελλάδα έχει πρόβλημα, θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με εμάς και τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης αντί να μιλάει πίσω από την πλάτη μας». Στον κ. Ακσόι απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, λέγοντας ότι «η χώρα που για πρώτη φορά στην Ιστορία χρησιμοποίησε μετανάστες ως πολιορκητικό κριό εναντίον άλλων χωρών, δεν δικαιούται να ομιλεί για δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ πρόσθεσε ότι «τα κροκοδείλια δάκρυα ουδένα πείθουν. Της συστήνουμε αυτεπίγνωση».

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]