Απέναντι στην πανδημία με το μυαλό στην Άγκυρα
Στην χώρα μας το ενδιαφέρον και η προσπάθεια Κυβέρνησης και Κρατικού Μηχανισμού έχει απολύτως δικαιολογημένα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της σοβαρής απειλής της Δημόσιας Υγείας λόγω της πανδημίας του κορωναϊού COVID 19 ιδιαίτερα μετά την Κυριακή 22 Μαρτίου. Όσες περισσότερες ζωές σωθούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα είναι σημαντική επιτυχία πρωτίστως για την κοινωνία μας. Η αναντίρρητα μεγάλη ζημιά στην οικονομία θα είναι έστω και αν πάρει αρκετό χρόνο, αναστρέψιμη. Το μόνο που δεν είναι αναστρέφεται είναι ο θάνατος και αυτή τη στιγμή προέχει η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.
Το γεγονός ότι ο λαός μας στην πλειονότητα του έχει εμπιστοσύνη στην Στρατηγική που εφαρμόζει η Ηγεσία της Χώρας μετά από τις εισηγήσεις μίας εξαιρετικής Επιστημονικής Ομάδας, δίνει την ευχέρεια στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους αλλά παράλληλα και σε άλλους φορείς και φυσικά πρόσωπα, να παρακολουθούμε την κατάσταση στην Τουρκία, να την μελετούμε, να την αναλύουμε και να προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τα επόμενα βήματα της Άγκυρας απέναντι στην χώρα μας. Γιατί η αναθεωρητική και ηγεμονική Τουρκία με πανδημία ή όχι, και με σοβαρά δομικά προβλήματα είναι πάντα εκεί, συνεχίζοντας να συνιστά απειλή για την Εθνική μας Ασφάλεια και τα Εθνικά μα Συμφέροντα γενικότερα.
Η γενεσιουργός αιτία της διαχρονικότητας και της πολυπλοκότητας των Ε/Τ σχέσεων και των εντάσεων στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο είναι η άσκηση της μακρόχρονης τουρκικής αναθεωρητικής και ηγεμονικής πολιτικής, είτε βρίσκονται στην εξουσία οι κεμαλιστές, είτε οι νέο-οθωμανοί «ερντογανιστές». Η Τουρκία δεν είναι ούτε νευρική δύναμη όπως συνήθιζε να λέει ο κ. Κοτζιάς, ούτε απλά ένας δύστροπος γείτονας. Είναι μία άκρως αναθεωρητική χώρα που πιστεύει ότι ήλθε η ώρα να αποκαταστήσει τα «γεωγραφικά και ιστορικά λάθη» στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο απειλώντας ακόμα και την ίδια μας την εθνική επιβίωση.
Για τον καλοπροαίρετο αναγνώστη μας λοιπόν που θα αναρωτηθεί «μα καλά δεν βλέπουν οι Τούρκοι τι γίνεται με την πανδημία στον κόσμο και ιδιαίτερα μέσα στην χώρας τους και θα συνεχίζουν τις προκλήσεις;» θα ήθελα να του πω ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Άγκυρας να ενεργεί εξαναγκαστικά εναντίον της Πατρίδας μας. Και αυτό φαίνεται ότι σε προτεραιότητα είναι υψηλότερα από το πόσοι θα πεθάνουν στην Τουρκία από τον κορωναϊό καθόσον είναι πλέον πασιφανές ότι για λόγους που εύκολα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι δεν αντιμετώπισε έγκαιρα την πανδημία. Αδιάψευστος «μάρτυρας» αυτής της στρατηγικής της Τουρκίας είναι τα συνεχιζόμενα κατευθυνόμενα «γιουρούσια» των μεταναστών που εξακολουθεί να έχει εγκλωβισμένους στην Ε/Τ μεθόριο στην περιοχή Καράαγατς- Καστανιών μέχρι χθες το βράδυ, οι πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, μάλιστα χθες πάνω από την Χίο, η εφαρμογή Ηλεκτρονικού Πολέμου, τα Drones πάνω από ελληνικό έδαφος.
Πρέπει όλοι μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο πέρα από την «μάχη» κατά της πανδημίας που απειλεί την δημόσια υγεία, να προβληματιστούμε και να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τα επόμενα βήματα της Τουρκίας. Είναι πολύ πιθανή μία νέα Τουρκική ενέργεια με σκοπό να παραχθούν πολιτικά αποτελέσματα ή και τετελεσμένα δεδομένης της προσοχής και της Διεθνούς Κοινότητας στην αντιμετώπιση του κορωναϊού.
Εμείς θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε προσεκτικοί και καλό είναι να ξεπεράσουμε το αφήγημα περί της «απομονωμένης Τουρκίας». Όπως καλό είναι να είμαστε πραγματιστές καθόσον έχουμε σημαντικές ενδείξεις για μία πολιτική σταδιακής επαναπροσέγγισης ΕΕ-Τουρκίας, τόσο από πλευράς της Ένωσης όσο και από πλευράς Τουρκίας. Καλή ή έμπρακτη και κυρίως συμβολική παρουσία τμημάτων ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο… Δεν ξέρουμε όμως που θα καταλήξει το ευρω-τουρκικό παζάρι! Με τις παρούσες συνθήκες απαιτείται να διατηρήσουμε τόσο τα μέτρα εγρήγορσης και ανταιφνιδιασμού σε εθνικό όσο και την καταγγελτικότητα σε διεθνές επίπεδο. Η Άγκυρα δεν θα διστάσει να δημιουργήσει νέο σκηνικό κρίσεως στον Έβρο και στο Αιγαίο, ακόμα και στην ΝΑ Μεσόγειο και για αυτό εμείς θα πρέπει πάντα «να έχουμε τον νου μας»!
Για μία ακόμα φορά θεωρώ ότι χρησιμοποιώ στο άρθρο αυτό τίμια γλώσσα, με κατά πρόσωπο αντιμετώπιση της πραγματικότητας χωρίς εξωραϊστικές υπεκφυγές αλλά κάποιοι συμπολίτες μας ίσως να θεωρήσουν το άρθρο αυτό …υπερβολικό. Στην Τουρκία όπου ο ισλαμικός συντηρητισμός συμπορεύεται με τον εθνικισμό δεν είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί από τον Ερντογάν οποιαδήποτε ενέργεια με αφήγημα νίκης που θα καταξίωνε την εξουσία του απέναντι στον τουρκικό λαό έστω και αν αυτός θρηνεί θύματα από την πανδημία. Περισσότερο επίκαιρο και συνδυαστικό από κάθε άλλη φορά είναι αυτό που είπε ο πιο σύγχρονος πολιτικός ρεαλιστής Kenneth Waltz και μας το θύμισε πρόσφατα ο Καθηγητής κ. Ήφαιστος: «Η ανάλυση της διεθνούς πολιτικής είναι το αντίστοιχο της ιατρικής". Λάθος διάγνωση ή απροσεξία και πολιτικός-στρατηγικός ανορθολογισμός οδηγεί σε λάθος θεραπεία και ζημιές ή και θάνατο»!
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος
Liberal
Η Ελλάδα μπορεί τώρα να δηλώσει ξεκάθαρα, χωρίς να παραβαίνει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν θα δέχεται πλέον καμία αίτηση ασύλου μεταναστών και προσφύγων, που περνούν παράνομα τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορά της, αφού προέρχονται από την Τουρκία, χώρα ασφαλή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σημερινός αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων και η αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου επί ένα μήνα από παρανόμως εισερχόμενους στην Ελλάδα, ήταν ένα πρώτο πολύ καλό βήμα για να σταματήσουμε τις ανεξέλεγκτες εισόδους.
Η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα, η οποία εξανάγκασε όλη την ευρωπαϊκή ηγεσία να στοιχηθεί πίσω της και να διακηρύξει ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά»!
Εάν η Ελλάδα δεν είχε αντιδράσει με αυτόν το σθεναρό τρόπο, η Ε.Ε. δεν θα είχε υιοθετήσει παρόμοια στάση στήριξης.
Η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων εξυπηρετεί και την Ε.Ε., γιατί έτσι αποφεύγεται η λαθραία μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες .
Η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη ζώνη, είναι «ασφαλής χώρα» κατά το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτό συγκεντρώνει ήδη έναν πληθυσμό 4 εκατ. προσφύγων.
Οι αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να υποβάλλονται, προς εξέταση, στα προξενεία των χωρών της Ε.Ε που βρίσκονται στην Τουρκία.
Πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκρινε ότι η Ισπανία δεν παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα δύο αλλοδαπών, που είχαν εισέλθει παράνομα στο ισπανικό έδαφος, όταν τους απώθησε με συνοπτικές διαδικασίες.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση «...επειδή οι δύο αλλοδαποί δεν χρησιμοποίησαν νόμιμες διαδικασίες για να φθάσουν στο ισπανικό έδαφος».
Αυτή η αντιμετώπιση του ζητήματος θα απέτρεπε την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, αλλά και πιο ασφαλή για τους αιτούμενους άσυλο τη μεταφορά τους προς τη χώρα τελικής υποδοχής.
Δεν θα είχαν πια λόγο να διασχίσουν θάλασσα, γεγονός που θα καταργούσε το οικονομικό κίνητρο των διακινητών, ενώ οι αυξημένες περιπολίες θα αποθάρρυναν τελείως κάθε τέτοια απόπειρα.
"Ο σημερινός αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων και η αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου επί ένα μήνα από παρανόμως εισερχόμενους στην Ελλάδα, ήταν ένα πρώτο πολύ καλό βήμα για να σταματήσουμε τις ανεξέλεγκτες εισόδους."
ΔιαγραφήΟντως σταματησαν ή συνεχιζονται ακομη;
Η μεταφορα λαθρομεταναστων στην ενδοχωρα απο τα νησια οντως σταματησε ή συνεχιζεται και
αυτη ακομη;
https://kostasxan.blogspot.com/2020/03/25_22.html
"Τρίτη βάρκα με 25 μετανάστες έφτασε στη Λέσβο "
https://kostasxan.blogspot.com/2020/03/1345.html
"Στη δομή των Σερρών μεταφέρονται 1.345 μετανάστες "