Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τραμπ «ήξερε» τι έκανε με τη Συρία


Αναλυτές εκτιμούν ότι η διελκυστίνδα μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω

Γράφει ο Σωτήρης Δανέζης

«Μονο οι νεκροί έχουν δει το τέλος του πολέμου» έγραφε τον περασμένο αιώνα ο Ισπανοαμερικανός φιλόσοφος Τζορτζ Σανταγιάνα, λες και έφερνε στον νου του το δράμα της Συρίας σήμερα και τα όσα τραγικά διαδραματίζονται στην Ιντλίμπ.

Στη βορειοδυτικη επαρχία της χώρας, τελευταίο προπύργιο για τζιχαντιστές και αντικαθεστωτικούς, που πριν από εννέα χρόνια ξεσηκώθηκαν κατά του Άσαντ, η φωτιά του πολέμου έχει φουντώσει. Ρωσια και Τουρκια βρίσκονται πλέον σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης και τα κόκκινα τηλέφωνα σε Μόσχα και Άγκυρα έχουν πάρει «φωτιά».


Βράδυ Παρασκευής, η τουρκική προεδρία ανακοινώνει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε όρο στον Βλαντιμίρ Πούτιν να πείσει τον Άσαντ να χαλαρώσει τον στρατιωτικό κλοιό στην Ιντλίμπ, διαφορετικά ο τουρκικός στρατός δεν θα αποχωρήσει από την περιοχή.

O Ερντογάν από τη μία οραματίζεται ανακωχή στην Ιντλίμπ και πιέζει για τετραμερή συνάντηση με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, και από την άλλη, ως άλλος «άσωτος υιός», στρέφεται ξανά προς την κυβέρνηση Τραμπ και ζητά αεροπορική κάλυψη από αμερικανικά αεροσκάφη στην περιοχή και συστοιχίες πυραύλων Patriot για τα νότια σύνορα της χώρας.

Αναλυτές εκτιμουν ότι η διελκυστίνδα μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας εισέρχεται σε νέα φάση, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει ούτε βήμα πίσω από τα συμφέρονται και τις επιδιώξεις της.

O δρόμος του Ερντογάν με στόχο να ακυρώσει τις στρατιωτικές νίκες του Ασαντ και να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της Τουρκίας στο τραπέζι των συζητήσεων για το μέλλον της Συρίας περνά από την Ιντλίμπ. Στη Μόσχα, την ίδια ώρα, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει στην Τουρκία να πλήξει τις προσπάθειες Πούτιν και Ασαντ για την ενότητα και τον έλεγχο της συριακής επικράτειας.

Με την κατασταση στα βορειοδυτικά της Συρίας να εξελίσσεται στο μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας, κάποιοι αναρωτιούνται αν τελικά η κίνηση Τραμπ, τον περασμένο Οκτώβριο, να διατάξει την αναδίπλωση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή και να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον Ερντογάν, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τα ρωσικά σχέδια στη Συρία, ήταν τελικά περισσότερο εύστοχη απ’ ό,τι αρχικά είχε διαφανεί...

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]