Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]
Προσφατες Αναρτησεις

Φινλανδοποίηση με ή χωρίς Ερντογάν


Οι ελληνικές κυβερνήσεις βλέπουν τα τραίνα να περνούν…

Του Γιώργου Χαρβαλιά

Μέσα στα πολλά μεγαλοιδεατικά και βαρύγδουπα που εκστομίζει ο Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο διάστημα είπε και μια μεγάλη αλήθεια. Οτι η Ελλάδα έχει μισο-συμβιβαστεί με το νέο καθεστώς στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που σχεδίασε ο ίδιος με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και επιβάλει εμπράκτως με την πολιτική της κανονιοφόρου.

Εχει δίκιο ο Ερντογάν γιατί η αστική πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει προ πολλού συμβιβαστει με την «φινλανδοποίηση» της χώρας μας ως απαραίτητο τίμημα για την επιβίωση του συστήματος μακριά από αχρείαστες περιπέτειες και αναταράξεις. Με την εκχώρηση έστω, μέσω σαλαμοποιήσης, εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις αφήνουν τα τρένα να περνούν χωρίς να κάνουν τίποτα για να εμποδίσουν την τουρκική επέκταση. Κλασσικό παράδειγμα μιας αντίληψης διαρκούς «εξευμενισμού» του εχθρού υπό τον διάχυτο φόβο ότι μία σύρραξη μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβότερα από την ανοχή των προκλήσεων. Και με την ψευδαίσθηση ασφαλώς ότι αυτές οι προκλήσεις δεν αποτελούν συνολική αμφισβήτηση του κορμού εδαφικής κυριαρχίας, αλλά υπενθύμιση της ανάγκης(σ.σ. ρεαλιστικής ακόμη και κατά παραδοχή Ελλήνων πολιτικών και «διανοητών»!)να μοιράσουμε κάποια δικαιώματα στο Αιγαίο…


Η ψευδαίσθηση αυτή ενισχύθηκε επί ηγεσίας Ερντογάν, κυρίως επειδή θεωρήθηκε ότι ο φιλόδοξος Τούρκος ηγέτης έχει ως στρατηγική προτεραιότητα την εδραίωση της επιρροής του στην Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Και τώρα που ο Σουλτάνος αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με την Ανατολική Μεσόγειο η ελληνική διπλωματία της αμεριμνησίας και της αποχαύνωσης τρέχει και δεν φτάνει…

Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις που υπηρέτησαν με συνέπεια το δόγμα του ενδοτισμού απέφυγαν να εκβιάσουν την Αλβανία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, απέτυχαν να διασκεδάσουν τις επιφυλάξεις της Αιγύπτου και να συμφωνήσουν από κοινού σε συντεταγμένες καθορισμού θαλασσίων ζωνών και για ανεξήγητους λόγους δίστασαν να προχωρήσουν σε μία αμυντική σύμπραξη με το Ισραήλ, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του κράτους αυτού, όπως ήδη έχει κάνει η Αμερική του Τράμπ.

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί την ίδια ακριβώς τακτική κάνοντας ότι δεν βλέπει τις ωμές παραβιάσεις της θαλάσσιας εθνικής κυριαρχίας στην Κύπρο και κλωτσώντας το τενεκεδάκι της επερχόμενης αντιπαράθεσης στο Αιγαίο, όλο και πιο πέρα με την ελπίδα πώς δεν θα προκύψει στην θητεία της.

Το μοιραίο λάθος είναι ότι όλοι σχεδόν οι Ελληνες συστημικοί opinion makers, κοινοβουλευτικοί, αναλυτές και μέσα ενημέρωσης, προσωποποιούν την αναθεωρητική πολιτική της γειτονικής χώρας στον Ερντογάν. Προσδοκώντας ότι αν φύγει αυτός από το προσκήνιο θα κερδίσουμε χρόνο και θα μπορέσουμε να συνομολογήσουμε «συμβιβαστικές» λύσεις, τύπου Χάγης, με μια πιο διαλλακτική και «συνεννοήσιμη» τουρκική ηγεσία.

Πρόκειται για τραγική πλάνη. Γιατί η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα προέλθει από κόμματα που σήμερα υποδαυλίζουν την αναθεωρητική εις βάρος της Ελλάδας ατζέντα. Και σφυροκοπούν ανελέητα τον Ερντογάν επειδή, ασχολείται με τις θαλάσσιες γεωτρήσεις και ξεχνά τα 16 νησιά που «παρανόμως έχει καταλάβει η Ελλάδα, χωρίς να διαθέτει σε αυτά κυριαρχικά δικαιώματα, απορρέοντα από τις διεθνείς συνθήκες».

Δεν έχει σημασία αν τα υπό διεκδίκηση ελληνικά νησιά είναι 16, 18, 25 ή…127. Οι απίθανες θεωρίες των τουρκικών πολιτικών κομμάτων ποικίλουν και προσαρμόζονται κατά καιρούς σε όλα τα γούστα. Αυτό που έχει σημασία είναι η ανοιχτή εδαφική αμφισβήτηση, την οποία σε αντίθεση με σύσσωμη την τουρκική αντιπολίτευση, προς το παρόν ο Ερντογάν αποφεύγει, περιοριζόμενος στον σφετερισμό θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όταν και εφόσον απολέσει την εξουσία ο νυν Τούρκος πρόεδρος, θα προκύψει κυβέρνηση εμπλουτισμένη με πολιτικές δυνάμεις που κοιτούν κατά προτεραιότητα προς τη Δύση και το Αιγαίο. Και όχι μονοσήμαντα προς την Μέση Ανατολή, τον αραβικό κόσμο και τους αδελφούς μουσουλμάνους.

Αυτή η αλλαγή προσανατολισμού θα είναι και η ποιοτική διαφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις. Και αυτές οι διεκδικήσεις θα ξεδιπλωθούν πλέον σε ένα ιδιαίτερα ευνοικό για την Τουρκία διεθνές κλίμα. Γιατί η αποχώρηση Ερντογάν θα ευχαριστήσει σφόδρα μεγάλες δυνάμεις που προσεύχονται να τον ξεφορτωθούν, αλλά δεν τολμούν να τον αγνοήσουν επειδή τον φοβούνται.

Οι διάδοχοι του, με συγκεκριμένες εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο θα έχουν και τις πλάτες των ξένων που θα μας σπρώχνουν, όπως ακριβώς μας έσπρωξαν και στην περίπτωση των Σκοπίων, σε μία «διευθέτηση» του συνόλου των «ελληνοτουρκικών διαφορών», δηλαδή των μονομερών διεκδικήσεων της Αγκυρας.

Κάποιοι αναρωτιούνται αν αυτό θα γίνει έπειτα από μία επίδειξη ισχύος εις βάρος της Ελλάδας με κατάλυση εδαφικής κυριαρχίας ή έμπρακτη υφαρπαγή κυριαρχικού δικαιώματος. Δεν είναι απαραίτητο. Οσο υπάρχουν κυβερνήσεις προθύμων στην Αθήνα, τόσο η φινλανδοποίηση θα εδραιώνεται. Με ή χωρίς Ερντογάν, με ή χωρίς θερμά επεισόδια. Δυστυχώς…

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Ευ.Βενιζέλος ένας από τους μεγαλύτερους δημαγωγούς της νεότερης Ελλάδος επί το έργον, στη Σπάρτη. Έφερνε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις γύρω-γύρω-γύρω, χωρίς να λέει ακριβώς ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις και η στρατηγική της Ελλάδος σήμερα. Αναφέρθηκε στην ιστορική τους εξέλιξη, τονίζοντας την 50ετία συνομιλιών που δεν έχουν καταλήξει πουθενά, θέτοντας έντονα το θέμα “χρόνος”. Έμπλεξε στο πρόβλημα την κλιματική αλλαγή και τη βραχύβια ζωή του φυσικού αερίου ως πηγή ενέργειας λόγω της (υποτιθέμενης) ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, Όλα αυτά για να μας πείσει ότι τάχα παλεύουμε για άνθρακες αντί για θησαυρό με αντίτιμο μια μακροχρόνια ένταση πολεμικής φύσεως προς την οποία τάχθηκε ενάντιος και ξεκάθαρα υπέρ της λύσης του προβλήματος τώρα. Χωρίς να αναφέρει ούτε μια λέξη για το πώς. Υποδήλωνε “πράγματα”, αλλά δεν τα δήλωνε!
    Σε ένα σημείο όμως ήταν απολύτως ξεκάθαρος. Είπε επί λέξει: “Ακόμα κι αν πετύχεις απολύτως στο θερμό επεισόδιο, τι ακολουθεί; Διαπραγματεύσεις!” Υποδηλώνοντας συμβιβασμό, χωρίς να το λέει! Ούτε στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό του να πει: (έστω και ως αποτρεπτική δήλωση, επειδή προφανώς τον “άκουγε” και η Τουρκία), “ Ίσως η Τουρκία επιχειρήσει ένα θερμό επεισόδιο για να μας σύρει σε διαπραγματεύσεις. Δε θα της κάνουμε τη χάρη. Θα ανοίξουμε τη βεντάλια των εχθροπραξιών, μέχρι να ηττηθεί”.
    Και ακούστε και “θαυμάστε” έναν από τους μεγαλύτερους καταστροφείς της Ελλάδος πώς τελείωσε την ομιλία του. “Οι Έλληνες πολίτες θέλουν και πρέπει να ακούσουν αλήθειες(!). Εάν όμως καλλιεργείται ένα κλίμα ΕΘΝΙΚΟ-ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ(!), ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ(!), ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ(!) ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗΣ(!), τότε δεν μπορείς να πεις την αλήθεια ούτε στον εαυτό σου ούτε στους άλλους”. Με αυτά τα λόγια όμως ΔΗΛΩΣΕ έμμεσα αλλά ξεκάθαρα τι ακριβώς θέλει και πού το πάει.
    Την ομιλία του μπορείτε να την ακούστε εδώ: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2729&v=DnetSJvj3Cg&feature=emb_logo Κάνει και μικρή παρέμβαση στο 2: 07:00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη Σπάρτη, μόνον ο κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ μίλησε ξεκάθαρα, ρεαλιστικά και “τσεκουράτα”, δίνοντας στο τέλος της ομιλίας του ένα γερό “ταρακούνημα” εκεί που έπρεπε, στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Σε αυτή τη σύναξη στην Σπάρτη, με 7 ομιλητές (μίλησαν 6, επειδή ο πρέσβης του Ισραήλ αποχώρησε) κυριάρχησαν τα νεφελώδη, χιλιοειπωμένα λόγια του τύπου πρέπει να έχουμε στρατηγική, πρέπει να αναβαθμιστούν οι ΕΔ, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγικό δόγμα! Πλην Βενιζέλου που άλλαξε το ως τώρα ερώτημα των φιλότουρκων “τι θέλετε, πόλεμο;” στο νεότερο “τι θέλετε, μακροχρόνια ένταση με την Τουρκία;”
      Κανείς δεν απάντησε καθαρά και σταράτα στο πώς θα πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση αν η Τουρκία στείλει το Oruc Reis, για σεισμικές έρευνες (και στη συνέχεια γεώτρηση) νότια της Κρήτης.
      Ο κ. Λυγερός, όμως, πήρε ολοκάθαρη θέση. Τελειώνοντας την ομιλία του είπε χαρακτηριστικά: “Αν ανεχθούμε σεισμικές έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, το επόμενο που θα έρθει θα είναι οι γεωτρήσεις. Αν το ανεχθούμε και αυτό τότε ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται να δαπανά ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΟΣΑ για να έχουμε Ε.Δ. Ας τις καταργήσουμε, εφ όσον οποιαδήποτε αυθαιρεσία της Τουρκίας μπορεί να περνάει. ΕΤΣΙ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ.” !!

      Εύγε Σταύρο Λυγερέ, σε ευχαριστούμε.







      Διαγραφή
  2. Δέν πρέπει νά έχουμε αυταπάτες. Ή κυβερνητική αντιμετώπιση επερχόμενων σεισμικών ερευνών επί τής Ελληνικής υφαλοκρηπίδας καί ΑΟΖ. Θά είναι " Στρατηγική ψυχραιμία" αυτοσυγκράτηση,γιά μιά ακόμη φορά κατευνασμός. Καί μετά μέ τήν ανοχή πού δώσαμε στό σουλτάνο. Θά αρχίσει καί γεωτρήσεις ανατόλικα τής Κρήτης. Καί μετά ολοταχώς γιά Χάγη. Νά μοιραστεί τό Αιγαίο. Καί τά γκριζαρισμένα καί πληθυσμιακά νησιά μας Λέσβος,Χίος ,Σάμος Δωδεκάνησα. Περαστικά μας! θά έχει επιβληθεί ή φιλοτουρκική εξωτερική πολιτική τού Ελιαμεπ. Καί πολιτιών αστέρων του όπως εμφανιστήκαν στήν τελευταία σύναξη. Θαυμάστε καί κράξετε : Η Ντόρα Μπακογιάννη, ό ολετήρας καί κατεδαφιστής τής Ελλάδας Γ Παπανδρέου, ο καταστροφέας τού ασφαλιστικού Γ Κατρούγκαλος. Η αποδομήτρια τής εθνικής καί θρησκευτικής συνείδησης τών Ελλήνων Αννα Διαμαντοπουλου. Καί ό πλέον μνημονιακός πολιτικός καί διά νόμου του αφοπλιστής τών ΕΔ Εύγγ. Βενιζέλος . Όλοι αυτοί έως πρόσφατα προπαγάνδιζαν : Τί θέλετε νά κάνουμε πόλεμο στό Αιγαίο; Νά βγάλουμε τό στόλο νά πυροβολεί; Αλλά ό νεοέλληνας άρχισε νά αφυπνίζεται καί γι αυτό άλλαξαν τό .παραμύθι: Θέλετε περίοδο μακράς έντασης μέ Τουρκία; η προφανώς Χάγη καί καζάν καζάν μοιρασιά καί ειρήνη! Τήν πολεμική εμπλοκή τήν φοβούνται. Διότι σταματά ή μεγάλη μάσα τής μπίζνας τού λαθροεποικισμού. Επίσης κλείνει ό κύκλος τού προδοτικού πολιτικού κατεστήμενου.Πού καταστρέφει τήν ΕΛΛΆΔΑ ΑΠΌ ΤΌΝ Ιούλιο τού 1974. Τελειώνουν οί πολιτικές δυναστείες,οικογένειες , πολιτικά τζάκια. θά τούς απορροφήσει ή λησμονιά καί ή απαξίωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]