Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πώς η Τουρκία παρεμποδίζει τον διάλογο


Με βασικά εργαλεία την άσκηση διαρκούς στρατιωτικής πίεσης και διπλωματικά προσκόμματα στην προσπάθεια έναρξης διαλόγου ή έστω ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα εξακολουθεί να κινείται η Άγκυρα, παρά τις υφιστάμενες απόπειρες αναζωογόνησης των επαφών, αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή".

Όπως επισημαίνεται, παρά τη θετική ρητορική, ο δίαυλος Άγκυρας-Αθήνας είναι βαθύτατα προβληματικός. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκυρα επιμένει να θέτει με εξαιρετικά πιεστικό τρόπο την επιβολή μορατόριουμ γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε πρόοδος και στα ελληνοτουρκικά.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή του χρόνου είχαν καταγραφεί 92 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, κάτι που αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό, θα αποτελέσει αρνητικό ρεκόρ 20ετίας.


Το μορατόριουμ τέθηκε επισήμως και δημόσια πριν από δύο εβδομάδες από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι και συντηρείται με σχεδόν πανομοιότυπη ρητορική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Καθημερινή", ο συγκεκριμένος όρος που θέτει η Άγκυρα είναι εξ ορισμού προβληματικός, καθώς αφορά στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η κυπριακή κυβέρνηση και είναι αδύνατο να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Επίσης, το μπαράζ υπερπτήσεων έχει καταγραφεί ενώ οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή των τεχνικών συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολη μια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σήμερα στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, αλλά και στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας (27-29 Μαρτίου) στο οποίο έχει προσκληθεί ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]