Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη - Τα στρατόπεδα και το διακύβευμα


Με τη σύρραξη στη Λιβύη να τείνει να λαμβάνει χαρακτηριστικά ανάλογα με εκείνα του πολυετούς πολέμου στη Συρία η σημερινή διάσκεψη στο Βερολίνο αποτελεί κρίσιμο στοίχημα όχι μόνο για τους πρωταγωνιστές Σάρατζ και Χαφτάρ, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Η διάσκεψη ξεκίνησε στις 15. 00, ώρα Ελλάδας, με τους συμμετέχοντες σε αυτή να προσπαθούν να βρουν ένα modus μεταξύ των αντιμαχομένων. Σε μαραθώνιο επαφών έχει επιδοθεί και η ελληνική πλευρά, ξεκαθαρίζοντας σε όλους του τόνους ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της τη Μεσόγειο.

Με την καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία» των συμμετεχόντων θα αρχίσει στις 15:10 (σ.σ.: όλες οι ώρες Ελλάδος) τις εργασίες της στην Καγκελαρία η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Καγκελαρίας, στις 10:45 η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο του Κονγκό Ντένις Σάσου Νγκουέσο, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής της Υψηλής Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης για την Λιβύη. Στις 13:15 η κυρία Μέρκελ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλωσορίσει όλους τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη, η οποία θα ολοκληρωθεί με κοινή συνέντευξη Τύπου.

Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τους συμμετέχοντες, είναι γνωστό ότι στην Διάσκεψη σήμερα θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώτεροι αξιωματούχοι από την Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Στο Βερολίνο θα βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι – σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, όπως περιγράφεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel – θα εμπλακούν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.


Στο μεταξύ αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε αργά το βράδυ του ΣαββάτουΒ ότι η σύρραξη στη Λιβύη γίνεται ολοένα πιο παρόμοια με αυτή στη Συρία.Β «Νομίζω ότι [η σύρραξη] είναι τόσο περίπλοκη και [οι αντίπαλοι] τόσο αμετακίνητοι που θα έλεγα πως έχουμε μέτριες προσδοκίες καθώς πάμε να συμμετάσχουμε» στη σύνοδο, απάντησε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος συνοδεύει στην πρωτεύουσα της Γερμανίας τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ερωτηθείς για τις πιθανότητες επιτυχίας των συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα συναντηθεί με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο περιθώριο της συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το πρόγραμμα του Πομπέο περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας και τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν ενώ δεν προβλέπεται συνάντηση με αξιωματούχους της Ρωσίας.

Η τελευταία σοβαρή εξέλιξη έλαβε χώρα χθες όταν μέλη φυλών και στρατιωτικών τμημάτων πιστών στον Χάφταρ έκλεισαν τα σημαντικότερα λιμάνια από τα οποία εξάγεται πετρέλαιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ), δημόσιος θεσμός που πασχίζει να παραμένει ανεξάρτητος, υπολογίζει πως ο αποκλεισμός μειώνει την παραγωγή αργού, που αποτελεί τη βασική πηγή προσόδων της Λιβύης, από το 1,3 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα στις 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Μπαράζ επαφών με ΜητσοτάκηΒ αξιωματούχους της ΕΕ για τη Λιβύη

Στο μεταξύ χθες, Σάββατο, ο πρωθυπουργός συνέχισε τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχει αναλάβει προκειμένου να καταστήσει ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα θα πιέσει με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, μετά την εμπλοκή της Τουρκίας στα τεκταινόμενα στην αραβική χώρα.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μισέλ ήταν εκτενής και πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα με αιχμή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Στη διάρκεια της συνομιλίας επαναβεβαιώθηκε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Ακολούθησε η επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή - αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές - επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου, που διεξάγεται αύριο.

To διακύβευμα

Στη Διάσκεψη, ο διεθνής παράγοντας θα προτρέψει τα αντίπαλα στρατόπεδα στη Λιβύη να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία, παρουσιάζοντας έναν μηχανισμό ελέγχου και παρακολούθησης της κατάστασης που περιλαμβάνει συμμετοχή στρατιωτών από ευρωπαϊκές χώρες.

Προσχέδιο της επιδιωκόμενης συμφωνίας που έιδε χθες το φως της δημοσιότητας προβλέπει την ανάγκη ύπαρξης ενιαίας κυβέρνησης στη Λιβύη και κατάπαυσης του πυρός Στο προσχέδιο που δημοσίευσε το πρακτορείο δεν γίνεται καμία αναφορά για συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της Τρίπολης με άλλες χώρες και ειδικότερα με την Τουρκία.

Από τη μεριά του το γερμανικό πρακτορείο dpa μεταδίδει ότι το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η σχετική επιστολή των Ηνωμένων Εθνών φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και ημερομηνία 15 Ιανουαρίου, αναφέρει το dpa.

Οι συμμετέχοντες στην αυριανή Διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι προκλήσεις Ερντογάν


Πέρα από τις τεράστιες διαφορές μεταξύ Σάρατζ και Χαφτάρ, προβληματισμό προκάλεσαν και οι χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν που είχαν ως αποτέλεσμαΒ να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χώρ του δεν θα αποχωρήσει από τη Λιβύη αν πρώτα δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]