Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι προβλέπει το έγγραφο του ΟΗΕ για τη Λιβύη


Μόνιμη εκεχειρία, εμπάργκο όπλων και άλλους όρους…

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA δημοσιεύει τηλεγράφημα με τίτλο «Έγγραφο του ΟΗΕ: Η Διάσκεψη της Λιβύης επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και ενίσχυση του εμπάργκο» και υπότιτλο «Η Σύνοδος Κορυφής στο Βερολίνο πρέπει να φέρει πρόοδο προς μία ειρηνική επίλυση του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη.

Το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει τους στόχους της συνάντησης. Η κριτική για τον κατάλογο των συμμετεχόντων εξακολουθεί».

Το τηλεγράφημα αναφέρει τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, κατά τη Διάσκεψη για την Λιβύη στο Βερολίνο θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. Κατά συνέπεια, το σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς.

Αυτοί περιλαμβάνουν, εκτός από την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός και την εφαρμογή της επανειλημμένως παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής πολεμικών όπλων, μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.


Η επιστολή απεστάλη στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον Γενικό Γραμματέα António Guterres και βρίσκεται στη διάθεση του DPA. Η επιστολή φέρει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου. Επιπλέον, εκπρόσωποι από περισσότερες από δέκα χώρες αναμένεται να δεσμευτούν την Κυριακή να επιστρέψουν σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και να συμμορφωθούν με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Καγκελάριος Angela Merkel υποδέχεται το απόγευμα της Κυριακής εκπροσώπους χωρών που επηρεάζουν τη σύγκρουση στη Λιβύη. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραστούν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, ο Ρώσος Πρόεδρος Wladimir Putin και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo.

Ο Πρωθυπουργός Fajis al-Sarradsch και ο στρατηγός Chalifa Haftar, οι οποίοι ανταγωνίζονται για την εξουσία στη Λιβύη, θα έρθουν και αυτοί στο Βερολίνο. Από την έκθεση του ΟΗΕ μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι το σχέδιο του τελικού εγγράφου απετέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας τους περασμένους μήνες σε πέντε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο Βερολίνο με εκπροσώπους από περισσότερες από δώδεκα χώρες και οργανισμούς.

Σύμφωνα με το έγγραφο, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Τουρκία, αλλά και η Ιταλία, η Γαλλία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σε διπλωματικούς κύκλους στο Παρίσι λέγεται ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron επιδιώκει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη Διάσκεψη και ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με την οικοδέσποινα Merkel πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων. Ο Macron επιδιώκει να επιτύχει η Διάσκεψη. Στην γαλλική πρωτεύουσα επαινείται «η πολύ συνεκτική και συστηματική» προετοιμασία της συνάντησης κορυφής.

Σε διπλωματικούς κύκλους στο Παρίσι λέγεται ότι ο Macron βασίζεται στον ρεαλισμό για την επίλυση της κρίσης στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα, η οποία πλήττεται από τον εμφύλιο πόλεμο. Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) του Haftar κατέχει το 80% της χώρας. Η άποψη των Παρισίων είναι ότι πρέπει να αποφευχθεί η συνέχιση των συγκρούσεων κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. «Είναι απαραίτητο τα δύο (συγκρουόμενα) μέρη να ξεκινήσουν μια διαπραγμάτευση, οι παράμετροι της οποίας είναι ήδη γνωστές και οι οποίες θα επιβεβαιωθούν στο Βερολίνο», αναφέρουν περαιτέρω.

Για την Γαλλία ζητούμενο αποτελεί επίσης η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί σε άλλες περιστάσεις -ακόμη και αν το περιβάλλον είναι πολύ τεταμένο. Ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται για χρόνια στη βορειοαφρικανική χώρα. Η σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρη κυβέρνηση στην Τρίπολη, υπό τον Πρωθυπουργό al-Sarradsch, βρίσκεται υπό πίεση από τα στρατεύματα του Haftar, ο οποίος έχει τη σημαντικότερη βάση εξουσίας του στη Ανατολική Λιβύη.

Ο Haftar και οι σύμμαχοί του κατέχουν μεγάλα τμήματα της χώρας, η κυβέρνηση μόνο μικρές περιοχές στα βορειοδυτικά. Ο κατάλογος των προσκεκλημένων στην συνάντηση προκαλεί αναταραχή εδώ και μέρες. Αρχικά παραπονέθηκε η Τυνησία, γειτονική χώρα της Λιβύης, για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε, κατόπιν η Ελλάδα.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θέλησε να ανοίξει πολύ τον κύκλο των συμμετεχόντων και περιορίστηκε ως προς τις προσκλήσεις στις χώρες που επηρεάζουν τη σύγκρουση έξωθεν, για παράδειγμα με την παράδοση όπλων ή την αποστολή μισθοφόρων.

Η εκ των επικεφαλής των Πρασίνων Annalena Baerbock χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τυνησία δεν προσκλήθηκαν. Ειδικά η Τυνησία, ως γειτονική χώρα, έχει εποικοδομητική στάση, δήλωσε η Baerbock στη «Συνέντευξη της Εβδομάδας» του Südwestrundfunk (SWR).

«Και έτσι τιμωρούνται πραγματικά, με το να μην συμμετέχουν σε τέτοιες διασκέψεις, οι χώρες που δεν είναι υπεύθυνες για την κλιμάκωση της κατάστασης, αλλά που επιδιώκουν την ειρήνη».

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]