Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένωσε τους Ιρανούς ο θάνατος Σουλεϊμανί


Το περασμένο Νοέμβριο διαδηλωτές και οπαδοί της κυβέρνησης συγκρούονταν βίαια για τις υψηλές τιμές των καυσίμων. Μετά το θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί ωστόσο διαδηλώνουν μαζί και ζητούν εκδίκηση από τους Αμερικανούς.

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, οπαδοί και αντίπαλοι του ιρανικού καθεστώτος διαδηλώνουν μαζί στις εκδηλώσεις μνήμης και τις πορείες διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί. Ανάμεσα στους διαδηλωτές είναι και ο φοιτητής Εχσάν, ο οποίος δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο: "Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πολιτική, είναι πλήγμα εναντίον μας". Ο 26χρονος δεν ανήκει στους υποστηρικτές του καθεστώτος. Θεωρεί ωστόσο ότι "αυτά τα διευθετούμε μεταξύ μας. Δεν αφορά τους Αμερικανούς".

Μόλις πριν από δύο μήνες διαδηλωτές και οπαδοί του ισλαμικού καθεστώτος συγκρούονταν βίαια με αφορμή την αύξηση των τιμών καυσίμων. Εδώ και μερικές μέρες δεν θρηνούν μόνο μαζί, αλλά ζητούν εκδίκηση. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε μάλιστα πως "ο θάνατος του στρατηγού Σουλεϊμανί δεν δίχασε τους Ιρανούς, όπως προσδοκούσε ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά τους ένωσε".

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης στην Αχβάζ, την Γκομ, αλλά και τη γενέτειρα του στρατηγού Κερμάν, όπου τουλάχιστον 50 άτομα ποδοπατήθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ξέσπασε πανικός μεταξύ των συγκεντρωθέντων. Ως συνέπεια οι ιρανικές αρχές από φόβο για νέα τραγωδία ανέλαβαν τον ενταφιασμό της σορού.


Ποτέ Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν τόσο μισητός όσο ο Τραμπ

"Ο Σουλεϊμανί ήταν καλός και πιστός στρατιώτης που υπερασπίστηκε για πολλές δεκαετίες τη χώρα μας", λέει ο 43χρονος Μπέχναμ. "Τι θα γίνονταν αν το Ισλαμικό Κράτος εισέβαλλε στο Ιράν δεν θέλω καν να το φανταστώ. Ο Κασέμ το απέτρεψε αυτό γι αυτό και θα του είμαστε για πάντα ευγνώμονες", προσθέτει. Επί σειρά ετών ο ιρανός στρατηγός συντόνιζε τη μάχη των συμμάχων του Ιράν κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ακόμα και Ιρανοί που δεν έχουν τίποτα εναντίον των ΗΠΑ υιοθετούν τώρα συνθήματα όπως "Θάνατος στους Αμερικανούς". Μια 39χρονη αποκαλεί τον Τραμπ "εντελώς ηλίθιος" και τονίζει ότι "ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει κανένα δικαίωμα να σκοτώνει σε ξένη χώρα ένα Ιρανό στρατιώτη, μόνο και μόνο επειδή τα συμφέροντα που υπηρετεί είναι διαφορετικά".

Στόχος της αμερικανικής επιχείρησης κατά του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν η εξασθένιση της ιρανικής ηγεσίας. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις επικήδειες τελετές δείχνει ωστόσο ότι τελικά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Και όλοι, οπαδοί και αντίπαλοι, μιλούν πλέον μόνο για εκδίκηση. Ποτέ στο παρελθόν, ούτε καν στο ξεκίνημα της ιρανικής επανάστασης το 1979, δεν ήταν τόσο μισητός στους Ιρανούς ένας Αμερικανός πρόεδρος, όπως είναι σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Φαρσίντ Μοταχάρι, Τεχεράνη
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Deutsche Welle



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. http://greeknation.blogspot.com/2020/01/o-mahardah.html

    ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: O στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί με τον Ορθόδοξο Διοικητή Εθν. Άμυνας στην Ελληνορθόδοξη πόλη Mahardah στη Χάμα κατά την υπεράσπισή της

    Oπου αποκαλούν επικίνδυνο τρομοκράτη ο Πομπέο και ο Τραμπ εμφανίζοντάς τον στην κοινή γνώμη ως έναν ισλαμιστή τρομοκράτη είναι ο άνθρωπος που με τον επί τόπου σχεδιασμό στρατιωτικών του και τις δυνάμεις της Χεζμπολλά είναι οι άνθρωποι που κράτησαν και κρατάνε ακόμη ζωντανή τη μαρτυρική αμιγώς Ελληνορθόδοξη πόλη Mahardah στη Βόρεια επαρχία της Χάμα που αποτελούσε επί χρόνια το πιο επικίνδυνο μέρος σε ολόκλήρη τη Συρία λόγω του καταιγισμού πυραυλικών επιθέσεων και χερσαίων παρεισφρύσεων ακραίων ισλαμιστών τρομοκρατών συμπεριλαμβανομένων Τσετσένων.
    Στις τάφρους περιμετρικά της πόλης πάντα υπήρχαν φιλο-ιρανοί μαχητές που ζούσαν στα χαρακώματα για να υπερασπσιτούν και να διασώσουν την ακεραιότητα του χριστιανικού Ορθόδοξου πληθυσμού.
    Για λόγους αποκατάστασης τιμής και μνήμης του μεγάλου στρατηγού που υπήρξε μεγάλος Φίλος της Ορθοδοξίας και συμμετείχε και με ιρανικές δυνάμεις στη μάχη υπεράσπισης της Μονής Χερουβείμ επί όρους Καλαμούν προστατεύοντας έτσι και την γειτνιάζουσα Ιουστινειάνια μονή της Παναγίας Σαιντανάγια δημοσιεύουμε σήμερα φωτογραφία του Ιρανού στρατηγού με τον Ελληνορθόδοξο Διοικητή των Μονάδων Εθνικής Άμυνας της πόλης Mahardah κ. Simon Alwaikil

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]