Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο στρατιώτης Ράιαν
Γράφει ο Δόγας Χρήστος
Θα επέμβουν ή όχι οι ΗΠΑ στην απευκταία περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, προκειμένου να «βάλουν τα πράγματα στη θέση τους»;
Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο κάθε φορά που οξύνονται οι σχέσεις μας με τη γείτονα, αντί του πιο λογικού και αναμενόμενου: Τι κάνει η Ευρώπη γι’ αυτό; Eξ όσων γνωρίζουμε, η Ελλάδα αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι Πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και όμως, το εύλογο ενδεχόμενο κάποιου είδους έγκαιρης και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής παρέμβασης – έστω σε επίπεδο κυρώσεων – απουσιάζει από το «τραπέζι», ενώ θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Αυτό θα επέτασσε η πολυθρύλητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ιδίως προς μία χώρα η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης επωμίζεται δυσανάλογα το βάρος του Προσφυγικού, δαπανά το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στην Άμυνα και προσπαθεί να «σηκώσει κεφάλι» από μια πρωτοφανή δεκαετή οικονομική κρίση. Μια κρίση η οποία έφερε στην επιφάνεια άλλη μία δομική έλλειψη στην αρχιτεκτονική της ΕΕ: την απουσία μηχανισμού οικονομικής διάσωσης.
Μήπως η χώρα μας γίνει τώρα αφορμή και για έναν «ESM Αμυνας»; Διότι, για να είναι σε θέση η Ευρώπη να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της – και κατ’ επέκταση και τα ελληνικά – πρέπει να διαθέτει κοινό ευρωπαϊκό στρατό. Αυτό δηλαδή που έχει κατ’ επανάληψη προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν και με το οποίο έχει συμφωνήσει η Ανγκελα Μέρκελ και με το οποίο συντάσσεται η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου.
Την πρόταση αυτή επανέφερε την περασμένη εβδομάδα από το Νταβός η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει διακηρύξει ότι οραματίζεται μια Ευρώπη «γεωπολιτική», με παγκόσμια επιρροή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο γεωπολιτικής δύναμης χωρίς στρατιωτική ισχύ.
Προκειμένου να καταστεί κάποια στιγμή η Ευρώπη επιχειρησιακά υπολογίσιμη δύναμη, πρέπει η εμβάθυνση της ενοποίησης να προχωρήσει άμεσα και στις πολιτικές άμυνας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πιέσει και η Ελλάδα αντί να προσπαθεί να «πιαστεί» αποκλειστικά από επιστολές, νεύματα και χειρονομίες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Είναι προφανές ότι η Αμερική του Τραμπ έχει απεκδυθεί προ πολλού τον μανδύα του παγκόσμιου χωροφύλακα. Ο «στρατιώτης Ράιαν» δεν θα ξανάρθει, είχε πει ο γάλλος στρατηγός Βανσάν Ντεπόρτ.
Το Βήμα
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...