Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο τουρκικός «δάκτυλος» και το ρίσκο της Ελλάδας


Όλα τα είχε η Μαριωρή, ο φερετζές τής έλειπε, λέει ο λαός. Όμως, ο φερετζές δεν αφορά τόσο την Τουρκία όσο την Ελλάδα

Ώστε δεν χρειαζόταν η ψήφος του Λιβυκού Κοινοβουλίου για να εγκριθεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, όπως διαβάζαμε στον ελληνικό Τύπο τις τελευταίες μέρες. Προφανώς, οι αξιωματούχοι και μη που έδιναν αυτές τις πληροφορίες στα ΜΜΕ δεν είχαν καλή πληροφόρηση. Αλλά αν δεν έχεις καλή πληροφόρηση για ένα τέτοιο θέμα, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, πώς μπορεί κανείς να συμπεράνει πως είχες προβλέψει αυτή την εξέλιξη εγκαίρως και πήρες ως χώρα τα μέτρα σου;

Απλά ερωτήματα και ίσως δυσάρεστα για πολλούς. Όμως, οι ανωτέρω εξελίξεις περιπλέκουν τα πράγματα αρκετά στον τομέα της οικονομίας. Σε μια περίοδο που τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές έχουν κάνει ράλι, τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι ενθαρρυντικά και η κυβέρνηση προσπαθεί να βελτιώσει το κλίμα για την προσέλκυση επενδύσεων, ένα νέο στοιχείο έρχεται να προστεθεί στο ρίσκο της Ελλάδας. Ο γεωπολιτικός παράγοντας των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επενδυτική κοινότητα έχει αρχίσει ήδη να αποτιμά την κατάσταση και να ενσωματώνει τον ανωτέρω κίνδυνο στο αποκαλούμενο ρίσκο χώρας. Η αύξηση του ρίσκου της Ελλάδας αυτή τη χρονική στιγμή θα πρέπει να προβληματίζει όλους και ειδικότερα τους ασκούντες οικονομική πολιτική. Κι αυτό γιατί θα αποτελέσει τροχοπέδη για την προσέλκυση τόσο άμεσων όσο και επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αν οι τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πέσουν αρκετά και η ένταση δεν αποκλιμακωθεί.

Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ήταν μέρος του σχεδιασμού της τουρκικής πλευράς, όταν προσέγγιζε τη Λιβύη, όμως σίγουρα είναι δυσμενής παρενέργεια για την ελληνική οικονομία. Φυσικά, η διάρκεια και η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών θα κρίνουν την επίπτωση στο ρίσκο της Ελλάδας και σε μακροοικονομικά μεγέθη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός που έχει γίνει για το 2020 δεν προβλέπει υπερπλεόνασμα καθώς έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό οι φετινές μειώσεις φόρων και η αποκαλούμενη «13η σύνταξη».

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσβλέπει σε έσοδα από την ευρύτερη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τη μείωση του ανώτατου ορίου πληρωμών με μετρητά στα 300 ευρώ, λόγω της γνώμης της ΕΚΤ. Ούτε φαίνεται να είναι έτοιμο και να «τρέχει» σύντομα το σχέδιο για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια καθώς όλα δείχνουν πως θα μπει σε πλήρη εφαρμογή στο μέσο της χρονιάς ή αργότερα. Επιπλέον, έχουν εξαντληθεί οι οικονομίες από τις δαπάνες των υπουργείων, σύμφωνα με άτομα που έχουν εικόνα.

Κοντολογίς, οι απρόσμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά έχουν αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και αγορές που δεν μπορούν ούτε να αγνοηθούν, ούτε να υποτιμηθούν.

Dr Money
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]