Η Αθήνα απειλεί με απέλαση τον Λίβυο πρέσβη
Διάβημα για τη συμφωνία
Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση της Λιβύης απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη την Τετάρτη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ενώ επέδωσε στον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας καλώντας τον να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενό της συμφωνίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαρακτηριστεί ανεπιθύμητος και θα απελαθεί από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στον πρέσβη της Λιβύης δόθηκε περιθώριο έως την Πέμπτη (5/12) να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το πλήρες περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό στον Λίβυο επιτετραμμένο πως σε διαφορετική περίπτωση, θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα. και θα απελαθεί, ενώ η Ελλάδα απέστειλε πρόσκληση και στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου, ο οποίος πρόσκειται στον στρατάρχη Χάφταρ, για να επισκεφθεί την Αθήνα. Την ενόχλησή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγές του ΥΠΕΞ σημειώνουν πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, ο οποίος ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε αρνήθηκε την ύπαρξη ανάλογων σκέψεων, ενώ επαναλαμβάνουν την θέση της ελληνικής πλευράς πως η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι τελείως εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, δεν έχει κανένα αντίκρισμα, και θα έχει επιπτώσεις τόσο στις σχέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης με την Ελλάδα, αλλά και με την ΕΕ. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης αναγνώρισης της συγκεκριμένης κυβέρνησης, καθώς αυτή τυγχάνει αναγνώρισης τόσο από την ΕΕ όσο και από τον ΟΗΕ.
Ταυτόχρονα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά τη σημερινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Ε. Μακρόν, ενώ όπως διευκρινίζεται υπήρξε άμεση δημόσια αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Σαμέχ Ελ-Σούκρι αντίστοιχα.
Παράλληλα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην ΕΕ ενημέρωσε άμεσα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα την αναπληρώτρια πρόεδρο της Κομισιόν και υπεύθυνης για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας το έθεσε σήμερα και στο πλαίσιο του Coreper.
Όπως αναφέρουν τέλος πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν ενεργειών της ηγεσίας του υπουργείου, έχει δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της ΕΕ, τόσο σε Τρίπολη όσο και σε Άγκυρα, ενώ την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ομολόγους του σημαντικών χωρών με επιρροή στην περιοχή, στους οποίους θα θέσει το ζήτημα, στο περιθώριο συναντήσεων του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...